Son haftalarda Danimarka ve İsveç'te Müslümanlar’ı öfkelendiren benzer protestoların ardından bir grup İslam karşıtı aktivist, bugün Kopenhag'daki Türkiye ve Mısır büyükelçilikleri önünde Kuran'ı ateşe verdi.
Danimarka ve İsveç, İslam dininin kutsal kitabının yakılmasını kınadıklarını ancak ifade özgürlüğünü koruyan kurallar çerçevesinde bunu engelleyemediklerini açıklamıştı. Irak'taki protestocular da geçen hafta Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği’ni ateşe vermişlerdi.
Kopenhag'da bugün "Danimarka Vatanseverleri" adlı bir grup tarafından düzenlenen gösteri, grubun dün ve geçen hafta Irak Büyükelçiliği önünde düzenlediği Kuran yakma olaylarının ardından yaşandı. Geçen ay İsveç'te de buna benzer iki olay yaşandı.
Irak Dışişleri Bakanlığı dün AB ülkelerinin yetkililerini Kuran'ın yakılması ışığında "sözde ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkını hızla yeniden gözden geçirmeye" çağırdı.
Türkiye de dün yaptığı açıklamada, "Kopenhag’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetliyoruz. Danimarka makamları, uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket etmeli ve İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik nefreti körükleyen bu çirkin eylemlerin önlenmesi için gerekli tedbirleri almalıdır" dedi.
Mısır bugün İsveç maslahatgüzarını Kuran'a yapılan saygısızlığı kınamak için Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
Danimarka, Kuran yakma olaylarını "kışkırtıcı ve utanç verici eylemler" olarak kınadı ancak şiddet içermeyen göstericileri engelleme yetkisine sahip olmadığını belirtti.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen bugün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile iki ülke ikili ilişkileri ve Kuran yakma olayları hakkında "yapıcı bir telefon görüşmesi" yaptığını söyledi.
Rasmussen, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te Danimarka'nın birkaç kişi tarafından gerçekleştirilen bu ‘utanç verici eylemleri’ kınadığını tekrarladı, tüm protestoların barışçı kalması gerektiğini vurguladı.
Kopenhag Üniversitesi hukuk profesörü Trine Baumbach, Reuters haber ajansına Danimarka yasalarını açıklayarak, "İnsanlar gösteri yaptıklarında genişletilmiş ifade özgürlüğünden yararlanıyor. Bu sadece sözlü ifadeyi içermiyor. İnsanlar kendilerini çeşitli şekillerde ifade edebiliyorlar, örneğin eşyaların yakılması gibi" dedi.