Danimarka'nın Glyptotek Müzesi, 50 yıldan uzun süredir sergilediği Roma İmparatoru Septimius Severus’un bronz başını Türkiye'ye iade edeceğini açıkladı.
Heykelin durumu Ankara ve Danimarka arasında 18 aydır tartışılıyordu.
Ankara’ya göre baş kısmı, arkeolojik kazı sırasında yağmalanan bir heykelin parçası.
MS. 145'ten 211'e kadar yaşayan Roma İmparatoru’nun heykeli, New York'taki Metropolitan Müzesi'ne ödünç verilen özel bir koleksiyonun parçası olarak onlarca yıl ABD’de kalmıştı.
Heykel yaklaşık iki yıl önce, baş kısmı olmadan Türkiye'ye geri gönderilmişti.
Ankara, kayıp başın ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, 50 yıldan uzun süredir Glyptotek'te sergilendiğini söylüyordu.
1979'da eski bir müze küratörü, 1970'te tam kökeni hakkında hiçbir bilgi olmadan edinilen başın ABD'deki kesik heykele karşılık geldiğine inandığını söylemişti.
İki bronz parça bir sergi için yeniden biraraya getirildi ve Türk arkeolog Jale İnan tarafından incelendi.
Kopenhag'daki Türk elçiliği, incelemenin sonuçlarına dayanarak, Mayıs 2023'te Danimarka'dan başın iade edilmesini resmen istedi. Kopenhag bu talebi ilk başta şüpheyle karşıladı.
Glyptotek'in koleksiyonlar direktörü Rune Frederiksen o zamanlar haber ajansı AFP'ye "Birbirlerine ait olmadıklarını söylemiyorum. Sadece 25-30 yıl önce olduğumuz kadar emin olmadığımızı söylüyorum" demişti.
İki parçanın birbirine ait olduğu hiçbir zaman şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanamadı, ancak Danimarka müzesi başın, şu anda Türkiye'nin Akdeniz kıyısında bulunan tarihi Likya bölgesindeki antik kent Bubon'dan geldiği sonucuna vardı.
Müzenin başkanı Gertrud Hvidberg-Hansen Salı günü yaptığı açıklamada, Bubon'dan gelen eşsiz arkeolojik buluntuların, dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonculara ve müzelere yasadışı olarak satıldığını söyledi ve son yıllarda, özellikle ABD’deki koleksiyonlarda bulunan bu öğelerin çoğunun iade edildiğini kaydetti.
Hvidberg-Hansen, "Bu faktörler, Türkiye'den gelen iade talebine uyma kararımıza katkıda bulundu" dedi.