DEM Parti Eş Genel Başkanı: “Kayyumlar tarafı olduğumuz Avrupa sözleşmelerine de aykırı” 

Valilik önünde yapılan konuşmaların ardından kısa süreli oturma eylemi yapıldı.

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki amacıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi tarafından Van’da başlatılan yürüyüşün son gününde konuşan Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, kayyum uygulamalarının sadece Türkiye’deki yasalara değil, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu savundu.

Türkiye’nin birçok kentinden sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisinin Van’da buluşmasıyla başlayan “İradeye Saygı Yürüyüşü”ne katılanlar altıncı günde Hakkari’ye ulaştı.

Van’dan başlayan yürüyüş altıncı gününde Hakkari’de son buldu.

Depin Köprüsü üzerinde karşılanan katılımcılar kent merkezine kadar yürümeye devam etti. Kent merkezinde de bazı grupların katılımıyla sayısı artan grup alkış ve sloganlar eşliğinde valiliğe kadar gitti.

Valiliğin önünde bir açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tutuklanan Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yerine Eş Başkan Viyan Tekçe’nin atanması çağrısı yaptı.

Your browser doesn’t support HTML5

DEM Parti Eş Genel Başkanı: “Kayyumlar tarafı olduğumuz Avrupa sözleşmelerine de aykırı”

Manisa’nın Kula İlçesi Belediye Başkanı Hikmet Dönmez’in tutuklanmasını örnek gösteren Hatimoğulları, “Erdoğan bu son seçimlerde ‘Sandıktan çıkana saygı duyacağız’ demişti ama sandıktan çıkana Hakkari’de saygı duymadı” dedi.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık’ın ‘haksız ve hukuksuz’ şekilde cezaya çarptırıldığını savunan Hatimoğulları, kayyum atama kararının Sıddık hakkında bir karar verilmeden önce geldiğini söyleyerek “apaçık haksızlık yapılmıştır, kanun çiğnenmiştir” dedi.

Hakkında makamında iki kişinin darp edilmesi iddiasıyla soruşturma başlatılan Kula Belediye Başkanı Dönmez’in tutuklanması üzerine, belediye meclisi CHP’li Semra Gündüz’ü başkanvekili olarak seçmişti.

Yürüyüşe katılanlar Hakkâri Valiliği önünde toplandı.

“Kayyum sorunu sadece DEM Parti’nin sorunu değil”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kayyumların sadece Anayasa’ya değil uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu savunarak, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere uyması çağrısı yaptı.

Tepkilere kulak verilmesini isteyen Hatimoğulları, “Anayasa uygulanmalı, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler uygulanmalıdır. Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na bağlı olan Türkiye buna uygun davranmalıdır. Venedik Protokolü’ne uygun davranmalıdır” dedi.

Atanmış olan kayyumların Avrupa sözleşmelerine de aykırı olduğunu söyleyen Hatimoğulları, “Bu sorun sadece Kürt’ün sorunu değil, bu sorun sadece Hakkari’nin, sadece DEM Parti’nin sorunu değil. Kayyum atanması demek, demokrasinin asgari koşulu olan seçme ve seçilme hakkımızın elimizden alınması demektir. Bu demektir ki İstanbul Belediyesi de güvende değil, İzmir Belediyesi de güvende değil. Ters düşerse şayet Konya Belediyesi de güvende değil” diye konuştu.

İlgili Haberler DEM Parti’den kayyumlara karşı altı günlük ‘iradeye saygı’ yürüyüşü

“Anayasa’ya uyun”

Daha sonra söz alan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise Anayasa hatırlatması yaptı.

Kayyum karşıtı eylemlere devam edeceklerini vurgulayan Bayındır, “Sizi kendi yazdığınız kanunlara uymaya çağırıyoruz. Kendi yazdığınız Anayasa’yı ayaklar altına almayın, gereğini yapın. Kürt halkının, halkların iradesini ayaklar altına almayın” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yürüyüşe katılanlar Valilik önünde kısa süreli oturma eylemi yaptı.

İlgili Haberler DEM Parti’den Hakkari’de erken seçim çağrısı; Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yürüyüş eylemi

Ne olmuştu?

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, hakkındaki “silahlı terör örgütüne üye olma” soruşturması gerekçe gösterilerek, 3 Haziran’da gözaltına alındı. Akış gözaltına alındıktan kısa süre sonra görevden alınarak yerine kayyum atandı.

Akış hakkında 10 yıl sonra gözaltı kararı verilen davanın duruşması 5 Haziran’da Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme Akış'ın "silahlı terör örgütü yönetme" suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hükümle birlikte tutuklanmasına hükmetti.

DEM Parti başta olmak üzere birçok kesim, karara eylem ve açıklamalarla tepki gösterdi.

Son olarak Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kayyum kararının iptali için Van İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.