Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimler Kurulu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve daha etkin mücadele etmek için bir yıl sürecek bir kampanya başlattı. DEM Partili kadın seçilmişlerin katıldığı bir toplantıyla başlatılan kampanyada, şiddetle daha etkin mücadelenin yanısıra, yerel yönetimlerin kadınlara yönelik hizmetlerini güçlendirmesi de amaçlanıyor.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken kadınlar, şiddete karşı seslerini yükseltmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda DEM Partili belediyeler, "Sözümüz bitmedi. Şiddeti birlikte durduracağız" sloganıyla bir yıl sürecek bir kampanya başlattı.
Your browser doesn’t support HTML5
Kampanyanın deklarasyonu Sur İlçesi’ndeki Cemil Paşa Konağı’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, DEM Partili belediyelerin kadın eş başkanları ile kadın seçilmişler katıldı. Basın toplantısının düzenlendiği alana, Kürtçe ve Türkçe “Sözümüz bitmedi: Şiddeti birlikte durduracağız” yazılı pankartlar asıldı. Deklarasyon metninin Kürtçe’sini bir süre önce görevden alınan ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, Türkçe’sini ise yine aynı gün görevden alınan ve yerine kayyum atanan Batman Belediye Eş başkanı Gülistan Sönük okudu.
Kadına yönelik şiddete karşı daha etkin mücadeleyi hedefleyen kampanya, aynı zamanda yerel yönetimlerin kadınlara yönelik hizmetlerini güçlendirmesini de amaçlıyor.
Deklarasyonu okuyan Sönük, kampanyanın şiddetle mücadeleyi güçlendireceğini söyledi. Sönük, kampanyanın yerel yönetimleri ilgilendiren ayağını şöyle açıkladı:
“Bir yıl boyunca sürecek olan bu kampanya, bu topraklarda kadınların kimliğini, iradesini ve direnişini yok saymaya çalışan her türlü eril baskıya karşı güçlü ve örgütlü bir zeminde durmamızı sağlayacaktır. Kadınları yok sayan eril politikalara karşı sesimizi yükseltecek ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi büyüteceğiz. Bu kampanya aynı zamanda, yerel yönetimlerin kadınlara yönelik toplumcu belediyecilik hizmetlerini güçlendirmesi; bu kapsamda kadın sığınakları, kadın danışma merkezleri ile hukuki destek mekanizmalarını yaşama geçirmede önemli bir rolü üstelenecek yapısal çözümler üretmesi için bir zemin oluşturacaktır. Bu dayanışma, yerel yönetimlerde de kadınların taleplerini görünür kılacak, kadınların kolektif direnişini güçlendirecektir.”
Basın toplantısına katılan kadınlar, kampanyaya alkış, zılgıt ve sloganlarla destek verdi. Kampanya kapsamında ilk etapta, paneller, mahalle buluşmaları ve kadına yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecek.
“Projelerinin engellenmesi insanı yaralayan bir durumdur”
Devrim Demir, yerine kayyum atanmasaydı Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı sıfatıyla kampanyaya destek verecekti.
VOA Türkçe’ye konuşan Demir, önceki dönemlerde kayyumların en çok belediyelerin kadın çalışmalarını hedef aldığını savundu.
Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'na Mardin'de erkek atandığına dikkat çeken Demir, “4 Kasım'da Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum tam iki saat sonra, tekrardan kadın çalışmalarını hedef aldı, kadın çalışmalarına yöneldi. İlk hedefi yine bu alan oldu. Bizim başlatmış olduğumuz bir jinkart uygulaması vardı. Kentin bütün köylerinden, bütün ilçelerinden kadınlar bu kartla ücretsiz yolculuk yapabilmek için başvuruda bulunmuşlardı ve artık çalışma son aşamaya gelmişti. Kartlar dağıtılmak üzereyken kayyum atandı tekrardan ve ilk işi jinkart uygulamasını engellemek oldu” dedi.
Başlattıkları kampanya için bazı planları olduğunu ifade eden Demir, “Biz bugün deklarasyonunu açıkladığımız 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü'ne dair birtakım planlamalar yapmıştık. 3-4 güne yayılan eylem etkinlik planı yapmıştık. Yine kayyum bu alana müdahale etti ve bütün o çalışmaları durdurdu. Yani 8 yıllık süreç içerisinde kadına yönelik zihniyetin zerre değişmediğini gördük. Duygu kırılması var şu anda insanlarda. Biz de buna şahitlik ediyoruz. Hem geçmiş dönemin politikasında ısrar etme çabası çok zorluyor bizi hem de bizim 8 yılı telafi etmek için, bir yığın proje koymuştuk önümüze ve bunlara başlamıştık, tekrardan bunların darbelenmesi, tekrardan bunların engellenmesi de ayrıyeten insanı yaralayan, insanın zoruna giden bir durumdur” diye konuştu.
İlgili Haberler DEM Parti kayyum atamalarını yargıya taşıdı“Geçmişte atanan kayyumların uygulamaları kadına yönelik şiddetti arttırdı”
Basın açıklamasına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak da VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kayyum dönemlerinde kadına yönelik şiddetin arttığını öne sürdü.
Kayyumların kadın kurumlarına yönelik uygulamalarının acı sonuçlarının ortaya çıktığını savunan Bucak, “Kayyumların kapatmış olduğu ilk adım istasyonları, ‘alo şiddet’ hatları, hatta kimi belediyelerimizde kadın politikaları daire başkanlıklarının işlevsiz kalması, müdürlüklerin işlevsiz kalması başta kadına yönelik şiddetle mücadele alanında bizleri kazandığımız alanları kaybettirmekle bizi karşı karşıya bırakmıştır ve sahada; kentlerimizde, illerimizde, ilçelerimizde kadına yönelik şiddet artmıştır” şeklinde konuştu.
Kadın kurumlarını yeniden işlevsel hale getireceklerini ifade eden Bucak, şunları söyledi:
“Bizler yeniden seçildiğimiz belediyelerimizde, geldiğimizden beri tekrardan kadın politikaları müdürlüklerimizi, kadına yönelik şiddetle ilgili müdürlüklerimizi, kadın istihdam ve ekonomi geliştirme müdürlüklerimizi yeniden hayata geçirdik, güçlendirdik.”
İlgili Haberler Türkiye’nin kayyum geçmişi: 1980 darbesi sonrası geçiciydi, 2016 darbe girişiminin ardından kalıcı oldu