Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, demokrasi ve bütünlük mesajları vererek, kendi seçmen kitlesinin de dışına ulaşmayı hedefliyor. Anketlerde diğer iki adayın çok gerisinde olan Demirtaş, buna rağmen seçimlerin sonucunu etkileyebilir.
İstanbul’daki bir mitingde toplanan binlerce kişi Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı dinlemeye gelmiş.
Konuşmasında barış ve demokrasi çağrısı yapan Demirtaş, seçim kampanyası çerçevesinde seyahat ederek, coşkulu kalabalıklara hitap ediyor. Uzmanlar, 41 yaşındaki Demirtaş’ın karizma sahibi, yetenekli bir siyasetçi olmanın yanında Kürtler arasındaki farklı grupları da başarılı bir şekilde birarada tuttuğunu söylüyor.
Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’ siyaset uzmanı Sinan Ülgen, Demirtaş’ın anketlerde diğer iki adaya göre çok daha geride olmasına rağmen, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın alacağı oylarda önemli bir etkiye sahip olacağını belirtiyor.
Ülgen, Kürtler’den gelecek oyların Erdoğan için önemli olacağı görüşünde. Selahattin Demirtaş’ın iyi bir aday olduğunu ve bu nedenle seçimlerde ilk turda Kürtler’in oylarının kendi içlerinden çıkan Demirtaş’a gideceğini tahmin eden Ülgen, bu nedenle Erdoğan’ın Kürtler’den sanıldığı kadar yüksek oranda oy alamayacağını söylüyor.
Başbakan Erdoğan, 10 Ağustos’da yapılacak seçimleri yüzde 50’nin üzerinde oy alarak daha ilk turda kazanmayı hedefliyor. Adaylar bu orana ulaşamazsa, 24 Ağustos’ta en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur oylama yapılacak.
Olağan seçmen kitlesinin dışına erişmeyi hedefleyen cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, seçim kampanyası süresince birlik ve beraberlik mesajları vererek, mezhep bölünmelerine karşı uyarılarda bulunuyor.
Irak ve Suriye’deki mezhep bölünmeleriyle ilgili sorunların Türkiye’de de bulunduğuna dikkati çeken Demirtaş, Başbakan’ın bu durumu giderek daha da kötüye götürdüğünü savunuyor. İnsan haklarının korunması, kadınlara ve işçilere daha fazla haklar sağlanmasından yana olduğunun altını çizen Demirtaş’a göre mezhep ayrılıkları şu anda Türkiye’nin önündeki en büyük tehdit.
Anketler, cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın partisinin tahmin edilenin de üzerinde, yaklaşık yüzde 10 civarında oy alabileceğini gösteriyor. Demirtaş’ın seçim kampanyası kısıtlı maddi imkanlar ve medya görünürlüğü gibi önemli sorunlarla karşı karşıya. Yetkililerin açıkladığı istatistiklere göre, seçim kampanyasının ilk günlerinde TRT Başbakan Erdoğan’a üç yüz dakika yayın hakkı verirken, Demirtaş’a sadece birkaç dakika ayırdı.
Pazar günü yaptığı konuşmada bu durumu alaycı bir şekilde ele alan Demirtaş, TRT’yi “son derece tarafsız ve objektif, bütün adaylara eşit yaklaşım sergileyen, hele hele bana karşı adalet ve nezaket örneğinin en muhteşemini ortaya koyan nadide kurum” olarak değerlendirdi.
Sosyal paylaşım sitelerinde izlenme rekorları kıran Demirtaş’ın bu alaycı sözleri, siyasete getirdiği yeni yaklaşımın bir parçası olarak değerlendirildi.
Demirtaş’ın seçim kampanyası gençler tarafından da destek görüyor. Selahattin Demirtaş’ın demokrasi ve insan hakları gibi evrensel değerler için mücadele ettiğine inandıklarını belirten gençler arasında Demirtaş’ın toplumun her kesimini temsil ettiği görüşü yaygın.
Uzmanlar Demirtaş’ın Gezi hareketi olarak bilinen ve geçen yıl geniş çaplı hükümet karşıtı protestolara katılanların da desteğini alabileceği görüşünde.
Halkların Demokratik Partisi sadece etnik köken ve insan haklarına odaklı bir siyasi parti oldukları izlenimini değiştirmeye çalışıyor. Uzmanlar, Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürtler’in yoğun olduğu bölgelerin dışında beklenenden daha fazla oy almasının partisinin etnik oyları aşma yolunda önemli bir ilerleme kaydetmesi anlamına geleceğini belirtiyor.