Demirtaş’tan "PKK’ya Silah Bıraktırma” Sözü

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçiminden sonra cumhurbaşkanı ve hükümetin değişmesi halinde PKK’nın Türkiye’de silah bırakması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Avukatları tarafından kullanılan sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, seçim sonrasına dair PKK’ya silah bıraktırma sözü verdi.

Erdoğan’ın bunu isteyenleri cezaevine attığını savunan Demirtaş, şunları söyledi: “Halkımıza sözümüz olsun, çatışmadan beslenen Erdoğan rejimi sonrasında PKK'nin Türkiye'de tümüyle silah bırakması için elimizden geleni yapacağız ve mutlaka başaracağız. TBMM'de usulünce, hukuk çerçevesinde sorunlarımızı çözüp büyük toplumsal barışı kesinlikle sağlayacağız. Bunları çoktan yapabilirdik ama; Erdoğan barışı isteyenleri içeri attı, tecride aldı, partilerini kapatmaya çalıştı, belediyelerine kayyum atadı, provokasyonlarla çatışmayı körükleyip ‘terör’ söylemi üzerinden halkı korkutup oy toplamaya çalıştı. Halen de bunu yapıyor.”

Örgütün seçim boyunca eylem yapmayacağını duyurmasına da değinen Demirtaş, provokasyon ihtimaline dikkat çekti. Eylemsizlik kararının Kürt sorununun çözümüne kapı araladığına dikkat çeken Demirtaş, “Sahtekarlara inanmayın, barış ve huzur mümkündür. PKK eylemsizlik kararı alıp çözüme kapı araladı. Ama ısrarla provokasyonlar yapılıyor. Allah korusun, seçimi etkilemek için birileri kan dökmeye de kalkabilir. Hep birlikte dikkatli olacağız, oyuna da gelmeyeceğiz” dedi.

Demirtaş mesajını “Oy için halkı kışkırtan yalancılara değil, sahtekarlara değil, bize güvenin. Hep birlikte ve mutlaka kazanacağız” sözleriyle bitirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir süre eylem yapmama kararı alan PKK yönetimi, bu kararını seçim sonuçlanana kadar uzattığını açıklamıştı.

“Eylemler azalsa da operasyonlar yoğunlaştı”

Türkiye’nin PKK’ya operasyonlarına dair sık sık rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bu yıl başında yayınladığı “Türkiye 2022 Olaylar” raporunda PKK eylemlerinin azaldığına dikkat çekti.

Örgütün Türkiye içindeki eylemlerinin azalmasına rağmen sınır ötesi operasyonların sürdüğüne dikkat çekilen raporda şu görüşlere yer verildi: “Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerinin kırsal kesimlerinde ordu ile PKK arasındaki çatışmalar büyük ölçüde azalmış olsa da, Türkiye PKK'ye karşı askeri operasyonlarını, PKK üslerinin bulunduğu Irak’ın Kürdistan Bölgesi'nde ve giderek artan ölçüde Suriye'nin kuzeydoğusunda, Kürtler’in öncülük ettiği, ABD ve İngiltere destekli Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşı insansız hava aracı saldırıları da dahil olacak şekilde yoğunlaştırdı.”

PKK’nın son yıllardaki “eylemsizlik” kararları

PKK, AKP hükümetinin Kürt sorununa çözüm bulmaya çalıştığı 2009 yılında eylemsizlik kararı aldı. 13 Nisan 2009'daki eylemsizlik kararını 31 Mayıs 2009’da tek taraflı uzattığını duyurdu.

Çözüm süreci devam ederken Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi’nden gönderdiği mektup 21 Mart 2013’te nevruz kutlamalarında okundu. Mektup PKK'nın silahlı güçlerini Türkiye topraklarından çekmesinin ve ateşkesin başlangıcı oldu.

Bu mektuptan sonra, 8 Mayıs'ta PKK üyeleri Türkiye topraklarını terk etmeye başladı. 11 Ekim 2014’te örgüt yöneticilerinden Cemil Bayık, Kobani ve Türkiye'de yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu ve Meclis'ten geçen tezkerenin bir savaş ilanı olduğunu, bu nedenle de çektikleri bütün militanlarını Türkiye'ye geri gönderdiklerini söyledi.

21 Mart 2015’te Öcalan Diyarbakır Nevruz’unda okunan mektubunda PKK’ya silahsızlanma kongresi çağrısı yaptı. Demirtaş 12 Haziran 2015’te de Öcalan'ın çağrısıyla PKK'nın silah bırakabileceği açıkladı. Ancak örgüt yönetimi kararın sadece kendilerine ait olduğu yanıtını verdi.