Deprem bölgesinde üçüncü kış: Depremzedelerin kalıcı konut bekleyişi devam ediyor

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden en çok etkilenen kentlerden Adıyaman’da 30 binden fazla bina yerle bir olurken, resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi hayatını kaybetmişti.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden yaklaşık 21 ay geçti. 11 ili etkileyen depremin yıkıma neden olduğu kentlerdeki yüz binlerce kişi kalıcı konutlara yerleşmenin umuduyla üçüncü kışı da konteynerlerde geçiriyor.

Adıyaman'daki konteyner kentte yaşayan vatandaşlar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, VOA Türkçe’ye konuştu. Kış aylarının gelişiyle ısınma konusunda bir sorun yaşamadıklarını belirten depremzedeler, hala çözülemeyen kirli su sorununun yaşamlarını olumsuz etkilediğine dikkati çekti. 7 ay önce göreve gelen Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise 55 binden fazla kişinin konteynerlerde yaşadığına vurgu yaparak, “Dileğimiz, bir an önce kalıcı konutların bitmesi ve vatandaşlarımızın evlerine geçmesidir’’ diye konuştu.

Your browser doesn’t support HTML5

Deprem bölgesinde üçüncü kış: Depremzedelerin kalıcı konut bekleyişi devam ediyor

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, hayatlarını yeniden kurmak için hükümetin kalıcı konut projelerini hızlandırmasını bekliyor. Kış koşullarında konteynerlerde yaşamını sürdüren binlerce kişi, daha iyi bir geleceğe olan umutlarını koruyor.

“Isınmada sorun yok ama şebeke suları kullanılamaz durumda”

Deprem sonrası dört çocuğu ve eşiyle önce çadırda, sonra konteynerde yaşamak zorunda kalan Gülay Yıldız, yaşam alanındaki çeşmelerden akan suların kullanılamayacak durumda olduğunu söyledi. Yıldız, içinde bulundukları durumu şöyle anlattı:

“Yağmur yağdığında konteynerlerimizin ön taraflarında su birikintileri oluşuyor. Aşağı taraflarda birçok konteyneri su bastı. Şu anda oradaki konteynerleri kaldırıyorlar, kalan aileleri de bu tarafa getiriyorlar. Bir de konteyner kentte sürekli dile getirdiğimiz su sorunumuz var. Şu anda çeşmelerden akan su çok kirli, çamurlu, içinden küçük böcekler bile çıkıyor. Bırakın içmeyi banyo için, çamaşırlar için bile kullanılamaz. Eşim dışarıdan taşıyarak içme sularımızı getiriyor. Bize arıtma cihazı verdiler ama suların kirinden olsa gerek cihaz bozuldu. Şu anda ısınma konusunda bir sorunumuz. Klima ve elektrikli soba ile rahat bir şekilde ısınıyoruz. Kiracı olduğumuz için bize ev de çıkmıyor, hak sahipliğimiz yok. Çıksa bile bu şartlarda ödeyecek durumumuz da yok.”

Deprem sonrası dört çocuğu ve eşiyle önce çadırda, sonra konteynerde yaşamak zorunda kalan Gülay Yıldız.

“Burada yaşam zor, kalıcı konutlara geçersek rahat ederiz”

Eşi ve iki çocuğuyla yaklaşık iki yıldır konteynerde kaldığını belirten Mehmet Yıldırım da kaldıkları yerde ısınma ile ilgili sorun yaşamadıklarını ifade etti. Diğer depremzedeler gibi şebeke suyunun kullanılamaz olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Biz de herkes gibi bir an önce kalıcı konutlara geçmek istiyoruz. Sonuç olarak burası sadece bir göz oda ve uzun süreli yaşam kolay değil. Geleceğe dair umutluyum. Evler yapılıyor, evlerimize geçersek daha da rahat edeceğiz” diye konuştu.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden yaklaşık 21 ay geçti. 11 ili etkileyen depremin yıkıma neden olduğu kentlerdeki yüz binlerce kişi kalıcı konutlara yerleşmenin umuduyla üçüncü kışı da konteynerlerde geçiriyor.

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise şehir merkezinde 55 binden fazla vatandaşın konteynerlerde yaşadığına dikkat çekerek, “Biz belediye olarak kışa hazırlıklarımızı yapıyoruz ama ne kadar yaparsak yapalım, konteynerde kışı geçirmek gerçekten çok zor. Hem yaşam koşulları açısından hem iklim koşulları açısından zor. Belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa halkımızın kışı rahat geçirmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Elbette sonuç olarak konteyner geçici barınma alanıdır, sorunlar bitmez. Dileğimiz bir an önce kalıcı konutların bitmesi ve vatandaşlarımızın evlerine geçmesidir” dedi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden en çok etkilenen kentlerden Adıyaman’da 30 binden fazla bina yerle bir olurken, resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi hayatını kaybetmişti. Yıkılan ya da ağır hasar alan evlerde yaşayan 118 bin depremzede, kentin farklı noktalarına kurulan konteyner kentlerde yaşamaya başlamıştı.