ANKARA - Türkiye’nin 11 ilini vuran 6 Şubat depremlerinin ardından birçok afetzede yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kaldı. Ankara da depremzedelerin göç ettiği şehirlerin başında geliyor ancak başkentte artan kiralık ev fiyatları dikkat çekiyor.
13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası binlerce aile özellikle eğitim çağındaki çocuklarının okullara devam edebilmesi için Ankara gibi şehirlere göç etti. Ancak başkentte enflasyon nedeniyle zaten yüksek olan ev fiyatları, 6 Şubat sonrası daha da arttı.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Ankara’daki emlakçılar şehirde kiralık ev sıkıntısı olduğunu belirtirken, depremzedeler ise yüksek fiyatlardan şikayetçi.
Your browser doesn’t support HTML5
“Depremzedeyiz deyince ev sahipleri evlerini kiralamıyor”
Depremden önce Antakya’da yayın yapan bir yerel radyoda programcı olan Ali Çiçekli, biri bebek üç çocuk toplam sekiz kişilik ailesini Ankara Çubuk’taki Kredi ve Yurtlar Kurumu'na yerleştirmiş. Ardından kiralık ev aramaya başlayan Çiçekli, sivil toplum kuruluşları, dernekler, muhtarlıklar aracılığıyla zor da olsa 1+1 bir eve bu hafta çıkabileceğini anlattı.
Ali Çiçekli, ev sahiplerinin depremzedelere ya ev kiralamadıklarını ya da çok fazla kira bedeli talep ettiklerini söylüyor. Şikayette bulunulsa bile bir sonuç alamadıklarını belirten Çiçekli, “Diğer yandan iyi insanları ayıklamalıyız. Gerçekten canla başla yardım etmek isteyenler de var” diyor.
“Depremzede olduğumuzu duyunca kirayı arttırıyorlar”
VOA Türkçe’nin konuştuğu bir diğer depremzede ise Dilek Bektaş. Malatya’nın Dilek kasabasında bir depoda 15 kişiden oluşan akrabalarıyla bir süre kaldıklarını anlatan Bektaş, AFAD’tan çadır talep ettiklerini ancak yetkililerin çadır kurulan yere gelmeleri gerektiğini söylediğini kaydetti.
Depremden bir hafta sonra Ankara’daki akrabalarının yanına gelmeye karar verdiklerini anlatan Bektaş, hiçbir şeylerini almadan geldiklerini buna rağmen üç kira bedeli istendiğini söylüyor. Ev sahiplerinin “depremzedeler iki üç ay sonra gidecekler, sonra evler boşalacak” diyerek, evlerini kiraya vermekten kaçındığını söyleyen Dilek Bektaş, “Verdikleri fiyattan vazgeçip daha fazla para talep ettiler” diyor.
“En az 330 bin depremzede var, kiralık konut sorun”
Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, başkente gelen depremzede sayısının yaklaşık 330 bin olduğunu söyledi. Akçam, kiralık konut bakımından ciddi sorunlar yaşadıklarını kaydetti.
Fiyatların yükselişiyle beraber mal sahiplerinin kiralarda yukarı doğru artış isteklerinin önüne geçmek için aracı olduğunu belirten Akçam, depremzedeler için üyelerine bilgi verdiklerini ve gerekirse hizmet bedeli alınmaması uyarısı yaptıklarını söyledi.