Amerika Dışişleri Bakanlığı, Hillary Clinton ve diğer eski dışişleri bakanlarını siber güvenlik risklerini önlemeye yönelik bakanlığın yönetmeliklerini uygulamada kusurlu buldu.
Bakanlığın basına sızan 78 sayfalık iç müfettiş raporunda, Clinton’ın iş için özel elektronik postasını kullanmasının “uygun bir yöntem” olmadığı belirtildi.
Your browser doesn’t support HTML5
Uygulamanın Clinton’ın dışişleri bakanı olarak atanmasından önce gerçekleştiği ancak resmi işlerini özel elektronik posta hesabı ve sunucusu üzerinden yürütmesinin daha ciddi bir kusur olduğu kaydedildi.
Raporda, “Clinton’ın görev süresi boyunca bakanlığın yönetmeliği daha ayrıntılı ve içerikliydi. Bakan Clinton’ın siber güvenlik uygulamaları bu daha ayrıntılı yönetmelikler ışığında değerlendirilmeli” ifadesi kullanıldı.
Raporda, Clinton’dan önceki son beş dışişleri bakanının elektronik posta kullanımı ve uygulamaları da değerlendirmeye tabi tutuldu.
Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, müfettişin raporunun rahatsız edici olduğunu söyledi. Rubio, raporu “uyarılarını haklı çıkaran bir analiz” olarak yorumlarken, Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı uygulamalarını ihlal ettiğini ve soruşturmada işbirliği yapmadığını savundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Demokrat senatör Tim Kaine de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Clinton’ın elektronik posta uygulamalarının ulusal güvenliğe zarar vermediği yönünde bir kanıt bulunduğuna inanmadığını söyledi. Obama yönetiminin kurallar konusunda çok dikkatli olduğu görüşünü dile getiren Kaine, “Her yönetimde, özellikle de 8 yıllık bir yönetimde bazı sorgulanabilir şeyler görebilirsiniz ama bence 8 yıl boyunca çok temiz bir yönetim gösterdiler” diye konuştu.
Müfettiş raporunda, eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın da özel bir hatta diz üstü bilgisayar kurduğu ve bilgisayarı kişisel hesabından yardımcılara, büyükelçilere ve diğer dışişleri bakanlarına mesaj göndermek için kullandığı belirtildi.
Raporda ayrıca, bakanlığın ve bakanların “hukuki yükümlülükleri ve elektronik veri iletişimiyle bağlantılı siber güvenlik risklerini farketme ve etkili biçimde idare etmede yavaş kaldıkları” değerlendirmesine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrı olarak Federal Soruşturma Bürosu FBI da Clinton’ın özel elektronik posta sunucusu kullanımının devlet sırlarını tehlikeye atıp atmadığını araştırıyor.