8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolmasının üzerinden 8 gün geçti. Dün ağabey E.G. kolundaki diş izleri nedeniyle gözaltına alındı. E.G. sinirlenerek kendi kendini ısırdığını söylese de kesin teşhis için gece İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. Ağabey incelemenin ardından Diyarbakır’a geri getirilirken, gözaltı süresi de uzatıldı. Gün içinde sosyal medyada bazı hesapların izlerin Narin’e ait olduğunun belirlendiğini yazması köyde heyecana neden oldu. Ancak ATK, izlerin E.G.’ya ait olduğunu duyurdu. Bunun üzerine savcılık, gözaltındaki E.G.’nin serbest bırakılmasına karar verdi.
Yeni delil bulundukça ifadeye çağrılan Narin’in anne ve babası da bugün yine ifade vermek üzere jandarma karakoluna gitti.
Sosyal medya kullanıcılarına çağrı
DEM Parti’nin dünkü ziyaretinin ardından bugün de CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, aileyi ziyaret etti.
Narin’in amcası Ali Rıza Güran ile görüşen Kaya, sosyal medya üzerinden yayılan bilgilere dikkat çekti.
Objektif bilgiye dayanmayan açıklamaların sosyal medya üzerinden paylaşılmaması çağrısı yapan Kaya, “Bu, aileyi de çok üzüyor. Bir yandan Narin için beklerken, Narin için umudunu korumaya çalışan aile, spekülatif haberlerle daha da yıpranıyor. Gözleriniz doluyor, Narin için kaygı duyuyorsunuz. Biz sizin üzüntünüzü almaya geldik. İnşallah Narin’in bugün yarın olumlu bir haberini almak istiyoruz. Tüm Türkiye, 85 milyon bekliyor. Komutanımızın çok umut verici açıklamaları oldu. Yüreklerimize adeta bir avuç su serpti. İnşallah hep birlikte gelecek güzel haberi bekleyeceğiz” dedi.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na acil toplanma çağrısı
Öte yandan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Narin ve kaybolan diğer çocuklar için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı.
TBMM’ye sunulan dilekçede, Türkiye’de her yıl çok sayıda çocuğun kaybolduğuna vurgu yapan Güneş Altın, “Kayıp çocuk vakalarında sistematik arama çalışmalarının yapılmaması özellikle ebeveynlerin ve toplumun tamamının güvensiz hissetmesine sebep olmaktadır. Son olarak Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe mahallesinde 21 Ağustos tarihinde kaybolan ve henüz bulunmayan 8 yaşındaki Narin Güran vakası, bu sorunun aciliyetini ve önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.
Dilekçede İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na acil toplantı çağrısı yapılan dilekçede şu görüşlere yer verildi: “Kayıp çocuklar konusunda daha etkin ve hızlı çözümler üretilmesi, toplumun geleceği açısından hayati derecede önem taşımaktadır. Tüm bunlardan hareketle komisyonun bünyesinde çalışan Çocuk Hakları İnceleme Komisyonu, kayıp çocuk vakalarına dair acil bir toplantı yapmalı ve kayıplarla etkin mücadele için inisiyatif almalıdır.”
Güneş Altın ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Güneş Altın her iki bakana şu soruların yanıtını sordu:
“-Türkiye'de 2016 yılından bu yana kaybolan çocukların sayısına dair bakanlığınız tarafından tutulan herhangi bir veri mevcut mudur? Mevcutsa bu veriler kamuoyuyla neden paylaşılmamaktadır?
-Kayıp çocukların bulunması için bakanlığınız tarafından yürütülen özel projeler veya programlar var mıdır? Varsa, bu projelerin etkinliği ve sonuçları hakkında bilgi verir misiniz?
-Kayıp çocukların bulunmasında ailelere sağlanan psikolojik ve hukuki destek hizmetleri nelerdir? Bu hizmetlerin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?
-Kayıp çocuklarla ilgili veri paylaşımının düzenli olarak yapılması adına bakanlığınız tarafından bir çalışma planlanmakta mıdır?
-Yakın zamanda kaybolan Narin Güreli ve diğer kaybolan çocukların görünürlüğü için bakanlığınızın ne tür planları var?"
4 bin kişi Narin’i arıyor
Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım dün düzenlediği basın toplantısında Narin’in, kaybolduğu günden beri, asker, polis, AFAD, belediye ekipleri ve gönüllülerden oluşan 4 bini aşkın kişi tarafından arandığını söyledi.
Çemberin daraldığına dikkat çeken Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre, ekiplere 9 kadavra köpeği, 115 araç, 2 helikopter, 38 drone eşlik ederken 55 kilometrekarelik alanda 5 dere, 3 gölet, 18 su kuyusu, 24 km su kanalı arandı.
Jandarma ekipleri bir haftada 12 bin 560 araçta arama yaparken 32 bin 952 kişiyi sorguladı. 78 kamera görüntüsünü inceleyen jandarma sekizi şüpheli, 58’i tanık olmak üzere 66 kişinin ifadesini aldı.
İlgili Haberler Diyarbakır’da bir hafta önce kaybolan Narin neden bulunamıyor?