Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ve belediyeye kayyum atanmasının ardından işlevsizleştirilen kent konseyi, yeniden faaliyetlerine başladı. Beş yıl sonra ilk kez kongre yapan konseyin eş başkanlıklarına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun seçildi.
Son genel kurul toplantısını, 12 Temmuz Cuma 2019’da gerçekleştiren Diyarbakır Kent Konseyi, beş yıl sonra 29’ncu genel kurulunu gerçekleştirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından bir daha toplanmayan ve işlevsizleştirilen kent konseyinin beş yıl sonraki ilk toplantısına, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Genel kurulun ilk konuşmasını yapan Eş Başkan Bucak, genel kurulun kentin sorunlarına birlikte çözüm arayacağını dile getirdi. Bucak, kentin hafızası, demokrasi kültürü ve dayanışma kültürünü devam ettirmek için bir inancı ve birlikteliğin olması gerektiğini savundu.
Bir kentte, yerel yönetimlerin ve sivil toplumun iş birliği yapmasının önemine dikkat çeken Bucak, “Bugünden sonra bize düşen en önemli görev, bu mirasın bugünün şartlarında büyüyen, gelişen, değişen bir kentin, en başta kadınların, gençlerin, çocukların, engellilerin, tüm kesimlerin; tüm ihtiyaçlarını ve çalışmalarını kapsayacak bir biçimde, dayanışma ve demokrasi kültürüne, yerel yönetimler ve sivil toplumuna hep birlikte cevap vermek olacaktır” dedi.
8 yıllık kayyum yönetiminde yerel yönetimlerin kapılarının sivil topluma kapatıldığını vurgulayan Bucak, “Kayyum rejimine rağmen sivil toplum dinamiğini, kent olma hafızasını, birlikte iş yapabilme, dayanışabilme ve inadına demokrasi, inadına mücadele deme iradesini gösterebilen bir toplulukla bir aradayız. Bu önümüzdeki 5 yılın planlanması için böyle bir şeffaf katılımcı anlayışla çalışmak bizim için önemli bir deneyim sunuyor. Bundan sonra burası, geçmişi örnek alarak ama bugünün koşullarını gözeterek çok daha donanımlı, çok daha şeffaf, çok daha birbirini denetleyen bir yer olacak” diye konuştu.
Hatun: “Kamu kurumlarına çağrıda bulunuyoruz; Kent Konseyi toplantısında sadece sivil kuruluşların değil, hükümet ve resmi kuruluşların da bulunması gerekiyor”
Eş Başkan Doğan Hatun ise kayyum yönetimindeki 8 yılda hiçbir sivil toplum örgütü ve siyasi partinin şehrin yönetiminde yer almadığını hatırlattı. Sivil toplumun kayyumlar tarafından engellendiğini savunan Hatun, şöyle konuştu: “Kent Konseyinin 2001 yılında kurulduğu ve 21 yıldır birlikte çalıştığı biliniyor. Bu şehrin ne sorunu varsa hep birlikte çözecekler. Birlik olmadığında sadece sorunlar ortaya çıkar. 8 yıldır sorunlarımızın çoğu birikti, şimdi el ele verip çalışmalarımıza başlamamız gerekiyor. Bu toplantı için bugün resmi kuruluşların da aramızda olmasını istedik. Onları aradık, davet ettik. Kentin tüm kurumları, mülki idareler, yerel yönetimler ve toplumsal kurumlar bir arada çalışırsa kentin sorunları daha hızlı çözülür”
Kamu kurumlarına çağrıda bulunan Hatun, “Resmi kurumların da bu toplantıya katılması gerektiğini söylüyoruz. Kamu kurumlarına çağrıda bulunuyoruz; Kent Konseyi toplantısında sadece sivil kuruluşların değil, hükümet ve resmi kuruluşların da bulunması gerekiyor” diye konuştu.
Kışanak “Kentin doğal dinamiklerine dış müdahale yapıldı”
Toplantıya katılanlar arasında Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da vardı. Görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanan ve tutuklanan Kışanak, bir süre önce serbest bırakılmıştı. Kentin doğal dinamiklerine dış müdahale yapıldığını dile getiren Kışanak, “Ben buraya nerede kalmıştık sorusunu sormaya değil bugün neredeyiz ve nereye doğru gidiyoruz bunları görmek için geldim. Kentimize elimizden gelen her türlü hizmeti yapmak için hazır olduğumuzu belirtmek için geldim. Bu kentin genç nüfusu oldukça yüksek, bu büyük bir avantaj bizim için” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan seçimde Kent Konseyi Eş Başkanlığına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun seçildi.
Türkiye’de kent konseyi olmayan büyükşehirler arasında bulunan Diyarbakır’da, bu eksikliği gidermek amacıyla 81 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü tarafından 2022 yılında, Kent Koruma ve Dayanışma Platformu kurulmuştu.
Kent konseyi nedir?
Kent Konseyi, 3 Temmuz 2005 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve 13 Temmuz 2005’te yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunu ile mevzuata giren bir kavramdır. Kente yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla oluşturulan kent konseyleri, kentte bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, kentin sorunları ile ilgili hazırladıkları raporları, belediye başkanına ve belediye meclisine sunar. 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nda kent konseylerinin tanımı şöyle yapılıyor: “Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir”