Operasyon Seçim Güvenliği Tartışması Başlattı

Merkezi Diyarbakır olan, 21 ilde düzenlenen ve 143 kişinin gözaltına alındığı operasyon, seçim güvenliğiyle ilgili endişeleri gündeme getirdi. Muhalefet partilerinin temsilcileri operasyonun seçim güvenliğine yönelik olduğunda ısrar ederken, tedbirlerini aldıklarını da dile getirdi.

Your browser doesn’t support HTML5

Diyarbakır Merkezli Operasyon Seçim Güvenliği Tartışması Başlattı

Operasyonda gözaltına alınanların sayısı 143’e yükseldi. Şüphelilerin gruplar halinde getirildiği Diyarbakır’da hem siyasi parti temsilcileri hem de şüphelilerin yakınlarının adliye önündeki bekleyişi sürüyor. Şüpheliler gruplar halinde savcılığa ve mahkemeye çıkarılırken, tepkiler de sürüyor.

Bugün adliye önüne gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yöneticileri, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ve partililer, tepkilerini basın açıklamasıyla dile getirdi. Basın açıklamasında ilk sözü alan HDP İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, bu tarz operasyonlara alışkın olduklarını söyledi.

Seçim öncesi kirli hesapların olduğunu savunan Atasoy, “Aslında bizler bu kirli senaryolara, bu hukuk garabetlerine maalesef alışığız. Bundan önce diğer kirli oyunları diğer kirli hesapları nasıl boşa çıkardıysak, bundan sonra da bunu boşa çıkarmak için oyunları bozmak için yine buradayız. Oyunları bozmaya devam edeceğiz” dedi.

Basın açıklamasına katılan gruptakiler, tepkilerini alkış ve sloganlarla dile getirdi.

Seçim güvenliği endişesi

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan katılımcılar, seçim güvenliği endişesine dikkat çekti. Yeşil Sol Parti adaylarından Mehmet Emin Aktar, operasyonun seçime dönük olduğunu savundu.

Operasyonun toplumdaki bilenmeyi arttırdığına vurgu yapan Aktar, “Somut kanıt olmaksızın bu kadar insanın gözaltına alınması tamamen konjonktürel ve seçime dönük, sonuç sonuçlarını etkilemeye dönüktür. Seçim çalışmalarından alıkonulan her insanın yerine 3, 5 insan daha seçim çalışmasına katılıyor. Bu aynı zamanda toplumdaki bilenmeyi arttırıyor” diye konuştu.

Yeşil Sol Parti adaylarından Sevilay Yükselir de endişe taşıyanlardan. Ancak Yükselir, seçim güvenliğine yönelik tedbirlerin alındığını ifade ederek, “Böyle bir kanaati çok rahat yaratıyor çünkü gözaltılar, tutuklamalar hukukçulara yönelikti. Hukukçu arkadaşlarımızın birçoğu seçim sandık güvenliği ile ilişkili çalışmaları olan, görevleri olan arkadaşlarımızdır. Tabii ki buna dönük bir şeyi var ama yaratacak dememiz lazım yaratmayacak” şeklinde konuştu.

Yerine kayyum atanan eski HDP’li Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz da seçmenlerin sandıklara sahip çıkacağı görüşünde. Kendi partililerine güvendiklerini ifade eden Ayaz, şunları söyledi: “Sandıkların korunması açısından sıkıntı yaratmak istiyorlar ama bizler halkımıza vatandaşımıza sonsuz güvenimiz var. 70 80 yaşındaki annelerimiz de olsa bu sandıklarımıza sahip çıkaracaklarını umuyorum.”

CHP de tepkili

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve Diyarbakır Adayı Sezgin Tanrıkulu

Operasyona bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve Diyarbakır Adayı Sezgin Tanrıkulu’dan geldi. Operasyonun seçime yönelik olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, “Geçtiğimiz günlerde 3 gün önce sandık güvenliğini ve seçim güvenliği esas alan bir operasyon yapıldı. Bu operasyon bana göre seçimlere yönelik operasyondu. Siyasal bir operasyondu ve amacı da sandıklarda görev alacak sivil toplum önderlerini ve avukatları bir vesileyle sahadan uzaklaştırmakta” dedi.

Tutuklu sayısı 39 oldu

Bu arada operasyonda gözaltına alınan 143 kişiden, bugün de 11 kişi tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 39’a ulaştı. Şimdiye kadar 44 kişi de serbest bırakıldı. 128 kişinin 25 Nisan'da gözaltına alınmasından sonra, devam eden operasyonda, 15 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına yeni alınanlar için de 24 saat avukat kısıtlama yasağı getirildi. Bir grup avukat ve gazetecinin işlemleri ise sürüyor.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nden tepki

Dün dört gazetecinin tutuklanmasına Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nden (GGC) tepki geldi. GGC Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada gazetecilerin tutuklanmasının kaygıyla izlendiği vurgulandı.

Gazetecilerin tutuksuz yargılanması çağrısı yapan GGC Yönetimi, “Birçok uluslararası belgede ve birçok devletin anayasasında düzenlenmiş ve güvence altına alınmış ifade ve basın özgürlüğü, Anayasamızda da teminat altındayken, gazetecilerin tutuklanmasını kaygıyla izliyoruz. Tüm bu nedenlerle, Diyarbakır’da gözaltına alınıp tutuklu yargılanmasına karar verilen gazeteciler serbest bırakılmalı ve yargılamalar tutuksuz yapılmalıdır” dedi.