Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde başlayan ve Mardin’in Mazıdağı ilçesine yayılan anız yangınlarında ölenlerin sayısı 11’e yükseldi. 78 kişinin etkilendiği yangında yüzlerce küçük baş ve yük hayvanı da ya yaralandı ya da telef oldu.
İki ili etkileyen yangın Diyarbakır’ın Çınar İlçesine bağlı Köksalan Köyünde başladı. Kameraya konuşmayı kabul etmeyen ancak VOA Türkçe’ye bilgi veren köylüler, yangının elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlarla başladığını öne sürdü. Anızların arasında başlayan yangın, havanın rüzgârlı olması nedeniyle kısa sürede yayılmaya başladı. Yangına ilk müdahaleyi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye ekipleri yaptı. Yayılmasını sürdüren yangına Şanlıurfa, Adıyaman, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçe belediyeleri ile Batman ve Van’dan gelen ekipler de müdahale etti.
Your browser doesn’t support HTML5
Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever köylerini de etkileyen ve müdahalelere rağmen durdurulamayan alevler komşu ilçe olan Mardin’in Mazıdağı ilçesine kadar ulaştı. Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler köylerini etkileyen yangında iki kişi hayatını kaybetti. Yangınlar, gece saatlerinde ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları sürüyor.
Yangında ilk etapta Diyarbakır’da da üç kişi yaşamını yitirdi. 10 kişi ağır yaralanırken, saatler ilerledikçe ölü sayısı da arttı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca öğleden sonra yaptığı açıklamada, ölü sayısının 11’e çıktığını söyledi. 4 kişinin entübe edildiğini ifade eden Koca, şu bilgileri paylaştı:
“Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yangından etkilendi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Diyarbakır ve Mardin sınırındaki köylerde yaşanan bu yangınlar nedeniyle şu anda Diyarbakır’da 5 hasta yoğun bakımda, 4’ü entübe durumda. Şanlıurfa’da 1 hasta entübe olarak tedavi görüyor. Hastanelerimizde tedavisi süren toplam hasta sayısı 6. Yangınlar sebebi ile olay yerlerine Diyarbakır’dan 24 ambulans ve 3 UMKE Timi ile Mardin’den 15 ambulans ve 4 UMKE Timi görevlendirilmiştir.”
66 kilometrekarelik alan etkilendi
Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, yangının 66 kilometrekarelik alanda etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, “Sözkonusu alanda tarım arazileri ve kırsal mahalle etkilendi. Yangının etkili olduğu alanda her ne kadar bozkır bitki örtüsünde yetişen buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tahıl ürünleri bulunmakta ise de bölgede iklim özelliklerinden dolayı maki bitki örtüsünde yetişen zeytin gibi ağaçları da yanmaktan kurtulamadı. Bölgede aktif bir şekilde hayvancılık yapılıyordu. Bu nedenle can kaybının yanında ciddi ölçüde mal kaybı da yaşandı” bilgileri paylaşıldı.
Yüzlerce hayvan telef oldu
Bu arada geçimini tarımla birlikte hayvancılıkla sağlayan köyde bine yakın küçük baş hayvanın bulunduğu öğrenildi. Yangın hayvanların yarıya yakınını etkiledi. Hayvanların çoğu ölürken, yaralılara veterinerlerce tıbbi müdahalede bulunuldu. Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, Dicle Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimler hayvanlara müdahale etti.
VOA Türkçe’ye bilgi veren D.Ü. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Bademkıran, kurtulma şansı olmayan hayvanların kesime gönderileceklerini söyledi. Bademkıran, köyün hayvan varlığının yarıya yakınının yok olduğunu söyledi.
Yangında hayatını kaybedenlerin çobanlar ve onları kurtarmaya gidenler olduğu belirtildi. Ölen hayvanların leşleri geniş bir alana yayıldı. Veteriner hekimler yangının etkili olduğu alanları gezerek yaralı hayvan aradı.
Yaralı yük hayvanları ve köpekler ilk müdahalelerinin ardından hayvan barınağına sevk edildi.
Diyarbakır Barosu, yangının çıkış sebebi ve geç müdahale nedeniyle suç duyurusunda bulundu
Diyarbakır Barosu da yaptığı açıklamada, “Yangının çıkış sebebi ve müdahalede geç kalındığı iddialarına ilişkin etkin bir soruşturma faaliyeti yürütülmesi amacıyla 'Birden Fazla İnsanın Ölümüne ve Yaralanmasına Sebebiyet Verme', 'Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Düşürülmesi’, 'Görevi Kasten Kötüye Kullanma' suçları kapsamında Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Diyarbakır Barosu olarak soruşturmanın takipçisi olacağız” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da X’ten yaptığı açıklamada: “Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır” dedi
Anız yakmak 1993’ten beri yasak
Anız olarak adlandırılan ve biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarının yakılması Türkiye’de 1993 yılında yasaklandı. Ancak buna rağmen, verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısının olmadığı yıllarda, anız toplanmak yerine yakılıyor. Uyarılara rağmen her yıl binlerce dönüm alandaki anız yakılarak yok ediliyor. Uzmanlara göre anız yakılmasıyla birlikte topraktaki organik maddeler de yanarak yok oluyor.