Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde başlayan ve Mardin’in Mazıdağı ilçesine yayılan anız yangınlarında en az beş kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’na göre 44 kişi, İçişleri Bakanlığı’na göre ise 29 kişi yaralandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise ölü sayısını sekiz olarak açıkladı.
İlk yangın haberi Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan köyünden geldi. Ekinlerin biçilmesinden sonra tarlada kalan anızların yanmasıyla başlayan yangın kısa sürede çevre köylere doğru yayıldı. Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever köylerini de etkileyen yangına itfaiye ekipleri müdahale etti. Ancak yangın sırasında tarlalarında olan üç kişi alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti.
Ekiplerin müdahalesine rağmen Çınar’da başlayan yangın rüzgârın da etkisiyle komşu ilçe Mazıdağ’a sıçradı. Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler köylerini etkileyen yangında iki kişi hayatını kaybetti. Yangınlar, gece saatlerinde ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları sürüyor.
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, yangının anız tutuşmasıyla başladığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Koca:“ 44 kişi yangından etkilendi”
Yangınla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 44 kişinin yangından etkilendiğini duyurdu. Koca, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde meydana gelen yangında beş kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 44 kişi yangından etkilendi. Diyarbakır’da üç, Mardin’de iki can kaybımız var. Olay sebebi ile 35 Ambulans ve yedi UMKE timi görevlendirildi.”
İçişleri Bakanı Yerlikaya: “29 kişi yaralandı”
Koca’nın ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 29 kişinin yaralandığını duyurdu. Yerlikaya, “Köksalan Kırsal mahallesinde saat 22.15’te anız ile örtü yangını olarak başlayan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın, Mardin Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahallesi istikametine doğru da ilerlemiş ancak ekiplerimizin ve vatandaşlarımızın yoğun çalışması sonucu tamamen kontrol altına alınmıştır” dedi.
Ölen vatandaşlarla ilgili Sağlık Bakanı’yla aynı sayıları veren Yerlikaya, yaralılar hakkında şu bilgiyi paylaştı: “Diyarbakır’da 11 vatandaşımız, Mardin’de ise 18 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: Sekiz kişi hayatını kaybetti
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yangına 20 araç 60 personelle müdahale ediliğini duyurdu ve aynı saatlerde DEM Parti karadan müdahalenin yetersiz olduğunu belirterek yangına havadan müdahale talep etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi X’ten sabah 7.55’te yapılan açıklamada sekiz kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. “Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar ilçeleri arasında başlayan yangında 24 yurttaşımız yaralanmış, sekiz yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Yaralanan sekiz yurttaşımız Çınar Devlet Hastanesi, dokuz yurttaşımız Diyarbakir Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi, yedi yurttaşımız ise Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Yaşamını yitiren sekiz yurttaşımız ise Diyarbakır Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir” denilen açıklamanın ardından DEM Parti ölü sayısını yedi olarak paylaştı.
Köksalan köyünde hayvanlar telef oldu
Köksalan'daki köylüler, köyde bulunan bine yakın hayvanın yaklaşık yarısının yangın nedeniyle telef olduğunu aktardı. Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden hekimler, yangından kurtulan hayvanların tedavisi için köye geldi.
Veterinerler, kurtulma şansı olmayan hayvanları ise kesime gönderiyor.
Yüzlerce dönüm arazinin ve buralarda bulunan ağaçların yandığı bildirildi.
Diyarbakır Barosu, yangının çıkış sebebi ve geç müdahale nedeniyle suç duyurusunda bulundu
Diyarbakır Barosu da yaptığı açıklamada, “Diyarbakır ve Mardin'de meydana gelen yangınlarda şu ana kadar yapılan resmi açıklamalara göre altı vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 29 vatandaşımız ise yaralanmıştır” dedi.
Baro ayrıca, “Yangının çıkış sebebi ve müdahalede geç kalındığı iddialarına ilişkin etkin bir soruşturma faaliyeti yürütülmesi amacıyla 'Birden Fazla İnsanın Ölümüne ve Yaralanmasına Sebebiyet Verme', 'Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Düşürülmesi’, 'Görevi Kasten Kötüye Kullanma' suçları kapsamında Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Diyarbakır Barosu olarak soruşturmanın takipçisi olacağız” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da X’ten yaptığı açıklamada: “Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır” dedi
Anız yakmak 1993’ten beri yasak
Anız olarak adlandırılan ve biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarının yakılması Türkiye’de 1993 yılında yasaklandı. Ancak buna rağmen, verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısının olmadığı yıllarda, anız toplanmak yerine yakılıyor. Uyarılara rağmen her yıl binlerce dönüm alandaki anız yakılarak yok ediliyor. Uzmanlara göre anız yakılmasıyla birlikte topraktaki organik maddeler de yanarak yok oluyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava tahmin raporunu paylaşarak, ülke genelinde hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceğini bildirdi.
Bakanlık, “Marmara’nın güneybatısı ile Kuzey Ege kıyılarında, rüzgârın saatte 40-60 km kuvvetli, yüksek kesimlerde ise saatte 60-80 km hızla esmesi beklenmektedir” derken “Yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle; ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızda çıkabilecek herhangi bir yangın ihtimaline ve diğer olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızdan daha dikkatli ve tedbirli olmalarını” istedi.