70’e yakın Protestan’ın yaşadığı Diyarbakır’da Paskalya Bayramı kutlandı. İncil'den ayetler ve ilahiler Türkçe ve Kürtçe okundu. Hristiyanlık dinine yeni geçenler de ilk kez Paskalya kutladı.
Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bulunan Protestan Kilisesi 30 yıldır olduğu gibi yine Paskalya Kutlamasına ev sahipliği yaptı. Hazırlıklarına aylar önce başlanan kutlama için kentte yaşayan Protestanlar erken saatlerde kilisede toplandı.
Your browser doesn’t support HTML5
Paskalya kutlaması, İncil’den ayetlerin Türkçe ve Kürtçe okunmasıyla başladı. İncil’in ardından bu kez ilahiler söylendi. Gitar eşliğinde söylenen Türkçe ve Kürtçe ilahilere cemaat üyeleri de eşlik etti.
Paskalya kutlamasında çocukların tiyatro ve ilahi gösterileri de yer aldı. Çocuklar İncil tasvir edilen, Hazreti İsa’nın ölümü, göğe yükselişi ve dirilişini canlandırdı.
Bayram vaazı ve “Esenlik sizinle olsun” ilahisiyle sona eren kutlamada daha sonra renkli yumurtalar tokuşturuldu.
Paskalya'ya ilk kez katılanlar da vardı
Kutlamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Veysi Arca Bayramı daha kalabalık kutlamak istediklerini söyledi; şartların elverişli olmadığından yakındı.
10 yıldır düzenli olarak Paskalya kutlamalarına katıldığını dile getiren Arca, “Daha coşkulu, daha dolu dolu bir şekilde, sokaklara taşarcasına kutlamak isterdik. Ama yine de mutluyuz, huzurluyuz “dedi.
Paskalyaya ilk kez katılanlar da vardı. Geçen yıl Protestanlığı seçen Zeynep Koyuncu, ilk kez kutlamaya katıldığı için heyecanlı olduğunu ifade etti.
Diyarbakır'da 30 yıldır aralıksız ayin yapılıyor
Kilise papazlarından Ahmet Güvener kutlamalar için aylar öncesinden hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Kilise ve cemaat olmadığı için uzun yıllar ayin yapamadıklarını ifade eden Güvener, “1994'ten beri Protestanlar olarak Diriliş Bayramı ve Noel'i kutluyoruz. Bundan 40-50 yıl önce Ermeni cemaat vardı. Cemaat dağılınca kilise de dağıldı. Ama 90'lardan sonra tekrar cemaat oluştu ve biz de 94'te bu sefer düzenli bir şekilde bu Diriliş Bayramı'nı kutlamaya başladık" dedi.
Paskalya'nın cemaatleri için heyecan verici bir zaman olduğunu söyleyen Güvener, "Onun için seviniyoruz ve bütün insanlar da bizi ziyaret edip bu şekilde katıldığında büyük bir şekilde gerçekten heyecanımız kat kat daha artıyor” diye konuştu.
70’e yakın Protestan’ın yaşadığı Diyarbakır’daki kilisede 30 yıldır düzenli olarak ayin yapılıyor.