Normalde petrol rafinelerinde kullanılan kızılötesi kameralar, Londra sokaklarına yerleştirildiğinde kenti boğan zehirli gaz bulutları gözle görülür şekilde ortaya çıkmış.
Uzmanlar, yayaların “ham kirliliğe” yani hava kirliliğinin kaynağına ne kadar yakın olduklarını çoğu zaman fark etmediklerini söylüyor.
Kings College'dan Martin Williams, “Bugünlerde karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri insanlara hava kirliliğiyle ilgili mesaj ulaştırmak. Bu bir kamu sağlığı sorunu ancak gözle görülmüyor. 1950’lerde ve 1960’larda, etrafı saran dumanlar vardı. Ancak bugün, neredeyse hiçbir şey göremiyoruz” diyor.
Peki, trafiğin yoğun olduğu sokaklarda tam olarak ne soluyoruz? Dizel araçlardan kaynaklanan is ve yayılan kirli nitrojen dioksit gazının solunması, son dönemde ciddi bir sorun olarak görünüyor.
Dizel araçlar, kentlerdeki hava kirliliğinin temel sebebi olarak görülüyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in dizel araçların karbon salınım testlerini manipüle ettiğini ortaya çıkması, dizel motorlarla ilgili tartışmayı körükledi.
Greenpeace'ten Areeba Hamid, bu skandal sonrası, otomobil üreticilerinin dizel araçların yarattığı sorunlar karşısında baskı hissetmeye başladıklarını ve elektrikli araba modelleri üretme çabalarını arttırdıklarını belirtiyor.
Eylül ayındaki Paris Otomobil Fuarı’nda, elektrikli araçlar ön plandaydı. Volkswagen, 2025’e kadar 2 ila 3 milyon elektrikli araç satma hedefini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Eylül ayında açıkladığı rakamlara göre, dünyada her 10 kişiden 9’u, hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı yerlerde yaşıyor.
Uzmanlar, elektriğin yenilebilir enerji kaynaklarından elde edildiği bir dünyada, elektrikli otomobillerin hava kirliliğine çözüm olabileceğini söylüyor.