2015 yılındaki hendek ve barikat çatışmaları sırasına hasar gören ve kapanan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde sekiz yıl aradan sonra ilk kez Paskalya kutlandı. Paskalya ayinine kentte yaşayan Ukraynalılar da katıldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Diyarbakır’ın Suriçi kesiminde Pazar günü bir kez daha çan sesleri yükseldi. Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi’nin çanı sekiz yıl aradan sonra bir kez daha Paskalya Yortusu için çaldı. Kutlama öncesi yapılacak ayin için çanın çalmasıyla hem Ermeniler hem de kutlamaya katılmak isteyen kent sakinleri kilisenin yolunu tuttu.
İstanbul Ermeni Patrikhanesi tarafından görevlendirilen din adamlarının yönettiği ayini Ermenilerle birlikte, bazı kent sakinleri de izledi. Ayine katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından Ermeniler Diyarbakır’a geldi. Bunlardan biri de Armen Pabuççiyan’dı.
44 Yıl sonra Diyarbakır’da ilk paskalya
Diyarbakır’da doğan ve daha sonra İstanbul’a yerleşen Pabuççiyan, 44 yıl sonra ilk kez doğduğu topraklarda Paskalya kutladı. Duygularını VOA Türkçe mikrofonuna anlatan Pabuççiyan, mutlu olduğunu söyledi.
Amerika’da yaşarken Türkiye’ye dönme kararı alan Diyarbakır doğumlu Ud Sanatçısı Yervant Bostancı da ayine katılanlar arasındaydı. VOA Türkçe’ye konuşan Bostancı, buruk olduğunu söyledi. Çocukluğundaki bayramların daha kalabalık kutlandığına vurgu yapan Bostancı, bugün ise Ermenilerin sayısının azaldığına dikkat çekti.
“Kilise geçmişimizin işaretidir”
Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, buruk bir mutluluk yaşadığını dile getirdi. VOA Türkçe’ye konuşan Ayık, cemaatin azalması nedeniyle buruk olduklarını belirterek “Bu kilisenin ayakta durması mutluluk verici. Bu bizim buradaki geçmişimizin bir işaretidir” dedi.
Ayine Ukraynalı Elena Akkuş ta katıldı. Evlenerek Diyarbakır’a yerleşen Akkuş, ayinden sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Akkuş, ülkesindeki savaşın bitmesi için dua ettiğini söyledi.
Ayinin ardından katılanlara geleneksel paskalya çöreği ve boyalı yumurta ikram edildi.
Surp Giargos Ermeni Kilisesinin tarihi
Ortodoks Ermenilere ait olan Surp Giragos Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi. Kilisenin adına ilk kez 1610-1615 tarihleri arasında Polonyalı Simeon’un Seyahatnamesinde rastlanmış. Ermeni mimari tarihinin önemli eserlerinden birisi olan Ermeni Patriği Bedros Vartabet tarafından 1722 yılında restore edilen kilise, 1729 yılında Ermeni mimarlar Şahin, Saruhan ve Yarem tarafından daha da büyütülerek tekrar inşa edildi. 10 Haziran 1881 yılındaki büyük yangında tamamen harap olmuşsa da 1883 yılında tekrar inşa edildi. Kilise 1. Dünya Savaşı sırasında Alman subaylar tarafından karargah olarak kullanıldı. Savaş sonrası bez deposu olarak kullanılan kilise 1960 yılına kadar askeri depo olarak değişik amaçlarla kullanıldı. 1980’lerden sonra kaderine terkedilen kilise Diyarbakır Büyükşehir Belediye’si tarafından restore edilerek, 2011 yılında ibadete açıldı. 85 yıl harabe olarak kaldıktan sonra açılan ancak 2015 yılındaki sokak çatışmalarında zarar gören kilise, 7 yıl kapalı kaldı. Restore edilen kilise geçen yıl yeniden ibadete açıldı.