Domuz kalbi nakledilen hasta ameliyattan bir ay sonra ayağa kalkmak için çalışıyor

Domuz kalbi nakledilen hasta, Lawrence Faucette.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 20 Eylül’de genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen hasta, bir ayı geride bıraktı. Tıp tarihinde domuz kalbi nakledilen ikinci hasta olan Lawrence Faucette’ı ayağa kaldırmak için nakil ekibinin çalışmaları sürüyor.

Ameliyatın birinci ay dönümünde nakil ekibi, Faucette’in fizik tedavi görüntülerini yayınladı. Nakilden bu yana ilk kez görüntülenen hastane videosunda Faucette, gücünü yeniden kazanmak için pedal çevirme egzersizi yaparken görülüyor.

58 yaşındaki Faucette nefes nefese de olsa gülümseyerek, "Bu biraz zor olacak ama üstesinden geleceğim" derken görülüyor.

Hastanenin paylaştığı görüntülerde Faucette'in doktorları da hastanın bünyesinin, domuz kalbini reddettiğine dair hiçbir belirti olmadığını açıkladı.

Ameliyatı gerçekleştiren Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Akciğer Nakli Programı Direktörü Dr. Bartley Griffith, "Onunla ilgilenen doktorlar kalp fonksiyonlarının mükemmel olduğuna inanıyor. Şu ana kadar herhangi bir enfeksiyon ya da organ reddi bulgusuna rastlamadık" dedi.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Akciğer Nakli Programı Direktörü Dr. Bartley Griffith

Maryland ekibinin hayvandan insana kalp nakli (kardiyak ksenotransplantasyon) şefi Dr. Muhammad Mohiuddin de "Başlangıçta kalbini destekleyen tüm ilaçları yavaş yavaş kesiyoruz. Artık kalbi her şeyi kendi başına yapıyor" diye konuştu.

Amaçlarının Faucette'in rutin işlevlerini yerine getirebilecek güce sahip olmasını sağlamak olduğunu söyleyen Mohiuddin, "Hastanede kaldığı son bir ay boyunca kaybettiği gücü yeniden kazanmasına yardımcı olmak için çok zaman harcayan fizik tedavi ekibimizle çok sıkı çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Faucette henüz kendi başına ayakta duramasa da, çok az bir yardımla yataktan kalkabiliyor ve doktorlar bir dönüm noktasında olduklarını söylüyorlar.

Dr. Bartley Griffith, Faucette'in iyileşmesinin bir sonraki aşamasını planlamanın ve "Larry'nin bir sonraki durağının neresi olacağını düşünmenin" vaktinin geldiğini kaydetti.

Hayvandan insana organ nakli girişimleri, insanların bağışıklık sistemleri yabancı dokuyu hemen yok ettiği için onlarca yıldır başarısız oluyordu. Domuzdan insana ilk kalp nakli de yine Maryland Üniversitesi ekibince gerçekleştirilmişti. Ancak 7 Ocak 2022'deki ilk ameliyat sonrası hasta David Bennett sadece iki ay hayatta kalabilmişti.

Bilimadamları geçen yılki nakilden sonra kalbin içinde gizlenen bir domuz virüsü keşfetmişti.

İnsan vücuduna uyum sağlayacak domuz organları geliştirmek üzere çalışan biyoteknoloji şirketi Revivicor'un sağladığı kalpte, insan bağışıklık sistemince kabul edilebilmesi için bazı domuz genlerinin çıkarılması ve bazı insan genlerinin eklenmesi gibi 10 genetik modifikasyon yapıldı.

ABD ve dünya genelinde nakil için bağışlanan insan organları yetersiz. ABD'de geçen yıl 4 bin 100'den fazla kalp nakli yapıldı. Bu rekor bir sayı; ancak arz o kadar kısıtlı ki sadece uzun vadede hayatta kalma şansı en yüksek olan hastalara nakil yapılabiliyor.