Brezilya Turizm Dairesi Başkanı Vicente Neto’ya göre 2014 Dünya Kupası Brezilya ekonomisine 15 milyar dolar nakit girişi ve yeni istihdam alanları sağladı: “Dünya Kupası nedeniyle 1 milyon kişiye istihdam yaratıldı. Bu, son bir yıl içinde Brezilya’daki yeni iş sahalarının %15’ine eşit.”
Brezilya hükümeti altyapı ve stadyumlar için 11 milyar, güvenlik için 2 milyar harcama yaptı. 2016 yılında yapılacak Olimpiyat oyunları için bu harcamaların daha da artması bekleniyor.
Rio’daki Fluminense Üniversitesi Mimarlık ve Şehircilik Profesörü Chris Gaffney rakamların abartıldığı görüşünde: “Söyledikleri kadar iş sahası açacak yatırım yapmadılar. Brezilya ekonomisi 1 trilyon büyüklüğünde, Dünya Kupası için yapılan yatırım ise 30 milyar.”
George Washington Üniversitesi’nden Lisa Delpy Neirotti de bu tür organizasyonların getirisinin uzun dönemli olduğunu ve sadece rakamlarla açıklanamayacağını söylüyor: “Burada ciddi anlamda bilgi transferi var. Hizmet sektörü büyük bir deneyim elde ediyor. Ayrıca medya merkezi de büyük bir teknoloji transferi sağlıyor. Dolayısıyla, turizm, medya, perakendecilik ve franchise alanlarında büyük deneyim sağladılar.”
Chris Gaffney, harcanan paranın sıradan Brezilyalılar’a katkısı olmadığı görüşünde: “Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunları genelde üst tabakaya yarayan bir iş modeline sahip. Bu spor etkinliklerinden yerel politikacılar, zenginler ve çok uluslu şirketler para kazanıyor.”
Delpy Neirotti aynı görüşte değil: “Evet, fazlasıyla para harcandı, ama inşa edilen stadyumlar, modernize edilen alt yapı Brezilya’da kalacak, bunu unutmamak gerekir.”
Diğer uzmanlar Dünya Kupası’nın Brezilya ekonomisine katkısı olsa da enflasyonu yükselttiğini, kamu borçlarını arttırdığını söylüyor. Ancak bir ankete göre Brezilyalılar’ın yaklaşık yarısı, kupaya evsahipliği yapmaktan memnun.
Kupa öncesinde yapılan gösteriler de maçların başlamasıyla azaldı.
Brezilyalılar, kupa için gelen 600 bin turist geri döndüğü zaman ülkeleri hakkında yapacakları reklamın daha çok turist ve döviz getireceğine inanıyor.