Türkiye, Antalya'da yapılacak olan ve dünyanın en önde gelen liderlerinin katılacağı G-20 Zirvesi için eşine rastlanmamış güvenlik önlemleri aldı.
Ankara'da geçen ay 102 kişinin ölümüne yol açan canlı bombalı saldırıların ardından düzenlenen bir dizi polis baskını sonucu çok sayıda şüpheli gözaltına alınırken, IŞİD bağlantılı olduğuna inanılan onlarca yabancı uyruklu kişi de sınırdışı edildi. Özellikle son haftalarda, Antalya ve çevresinde polis baskınları arttırıldı.
'Kaygı olsa katılmazdı'
Amerika'nın Sesi'ne konuşan siyasi analist Ali Akel, "Emniyet güçleri tarafından ve G-20 Zirve toplantıları için alınan önlemler en üst düzeyde" dedi. German Marshall Fund düşünce kuruluşundan kıdemli analist Ian Lesser de benzer görüş belirttti ve "Güvenlik kaygıları olsa ABD Başkanı Barack Obama zirveye katılmazdı" diye konuştu. Barack Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, G-20 Zirvesine katılacak bir dizi önemli lider arasında yer alıyor. Beyaz Saray, IŞİD ile kapsamlı mücadelenin, 15-16 Kasım G-20 Zirvesi toplantılarının en önde gelen konularından biri olacağını açıklamıştı.
Binlerce koruma görevlisi
Türk emniyet birimleri 12 bini aşkın personeli devreye sokarken, Türk Silahlı Kuvvetleri de "Zirve Bölgesi" olarak ilan edilen Belek ve çevresindeki kıyı şeridi ve hava sahasının korumasını üstlenecek. Yaklaşık 3 bin basın mensubunun izlemesi beklenen toplantıların, Antalya'nın ekonomisine 200 milyon Euro'dan fazla katkı sağlaması bekleniyor. Antalya Havalimanı ile Belek arasındaki karayoluna yüzlerce sayıda ileri teknolojik niteliklere sahip kamera yerleştirildi. Ayrıca konuk devlet adamlarının konaklayacağı otellerin çevresine de özel kameralar konuldu. Belek ve çevresindeki 30 otel "Zirve Bölgesi" içinde yer alıyor. Her otel yeni ve sıkı güvenlik önlemlerini devreye soktu. G-20 Zirvesi boyunca, bu otellerde sadece toplantılarla doğrudan ilgili olan konuklar kalabilecek.
'Tehdit ediyor'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, "Herhangi bir güvenlik zaafiyeti yoktur" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yerinde incelemeler yaparak önlemlerle ilgili bilgi aldı. ABD ve Batı ülkeleri tarafından sık sık basın ve ifade özgürlüğü konusundaki eleştirilerin hedefi olan Türk Hükümeti bazı basın ve medya kuruluşlarının toplantıları izlemesine engel getirdi.
Ankara, son aylarda IŞİD'e karşı yeterli kararlılığı göstermediği gerekçesiyle eleştiriliyordu. Güvenlik güçleri, Suruç ve Ankara'daki bombalı saldırılarından sonra IŞİD bağlantılı olduğuna inanılan çok sayıda kişi yakaladı. Türkiye, son birkaç ay içinde, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun aktif bir parçası haline geldi ve çeşitli askeri üslerini bu amaçla kullanıma açtı. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, "IŞİD bizim yaşam tarzımızı tehdit ediyor" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, G-20 toplantıları sırasında IŞİD ile mücadele konusunda yeni önerileri masaya koyabileceklerini belirtti.