Dünya Sağlık Örgütü: “İsrail-Hamas ateşkesinin ardından Gazze'ye tam erişim sağlanmalı”

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle insani yardım kamyonları Mısır'dan Gazze Şeridi'ne Kerem Şalom sınır kapısından giriş yaptı- 19 Ocak 2025.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas ateşkesinin yürürlüğe girmesinin ardından Gazze'nin ihtiyacı olan yardımı yapmaya hazır olduğunu, ancak bunu için bölge genelinde “sistematik erişime” ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

İsrail ile Hamas arasında bir yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle Gazze Şeridi'nin sağlık altyapısının büyük bir kısmı, Pazar günü ateşkes yürürlüğe girmeden önce yıkılmıştı.

Birleşmiş Milletler'in sağlık kuruluşu, bölgenin kritik ihtiyaçlarını karşılamak için operasyonunu büyütmeye hazır olduğunu ancak yardımın kolayca ulaştırılmasını zorlaştıran güvenlik engellerinin kaldırılmasının kritik önem taşıdığını kaydetti.

Örgütün yaptığı açıklamayla, "Gazze'deki nüfusa sistematik erişime izin veren, mümkün olan tüm sınırlar ve güzergahlar üzerinden yardım akışını sağlayan ve temel maddelerin girişindeki kısıtlamaları kaldıran koşullara ihtiyaç duyacağı” belirtildi.

İlgili Haberler Gazze'de ateşkes başladı, Hamas'ın serbest bıraktığı üç rehine İsrail güçlerine teslim edildi

Ateşkese kadar İsrail Gazze'ye girmesine izin verilen yardımın hacmi ve niteliği üzerinde tam kontrole sahipti.

Gazze Şeridi’ndeki sağlık sorunlarının büyüklüğüne de dikkati çeken WHO, sağlık sisteminin yeniden inşasının milyarca doları bulabileceği tahmininde bulundu. WHO, geçen hafta bu rakamın 10 milyar dolardan fazla olacağını bildirmişti.

Örgütün açıklamasında, “Gazze'deki 36 hastanenin sadece yarısı kısmen çalışır durumda, neredeyse tüm hastaneler hasar görmüş ya da kısmen yıkılmış durumda ve birinci basamak sağlık merkezlerinin sadece yüzde 38'i işlevsel durumda” ifadelerine yer verildi.

BM'nin güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki bölgenin sağlık bakanlığı tarafından sağlanan rakamları temel alan WHO, Gazze'deki savaşın bilançosunu 46 bin 600'den fazla ölü ve 110 binden fazla yaralı olarak açıkladı.

BM'nin tahminlerine göre yaralıların dörtte biri “hayatlarını değiştirecek yaralanmalarla karşı karşıya ve sürekli rehabilitasyona ihtiyaç duyacaklar.”

Yaklaşık 12 bin kişinin de başka bir yerde acil tedavi için tahliye edilmesi gerektiği belirtilirken, sağlık altyapısının tahrip edilmesinin zincirleme etkileri olduğu uyarısında bulunuldu.

WHO ayrıca Gazze'ye yardım ulaştırılmasını engelleyen “silahlı çeteler tarafından daha da kötüleştirilen kamu düzeninin bozulması” konusundaki endişelerini de dile getirdi.

İlgili Haberler Netanyahu, ateşkesin başlamasına saatler kala İsrail'in “gerekirse savaşa geri dönme” hakkını saklı tuttuğunu söyledi