İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Festivali 37’inci kez müzikseverlerle buluştu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış, Türk-Macar 100’üncü Yıl Dostluk Konseri’yle yapıldı. 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konserde dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay ve István Várdai yönetimindeki Franz Liszt Oda Orkestrası sahne aldı.
Konser öncesinde müzik tarihçisi ve eleştirmen Ufuk Çakmak tarafından “Macar müziğine bir bakış” başlıklı söyleşi de düzenlendi.
7 Haziran-26 Temmuz arasındaki festivalde İzmir Agorası, Çeşme Kalesi ve Bergama Asklepion Antik Tiyatrosu gibi İzmir’in farklı tarihi ve turistik yerlerinde sahnelenecek konserlerle, dünyanın her yerinden müzikseverlere, Türkiye ve İzmir’in tanıtılması amaçlanıyor.
Your browser doesn’t support HTML5
“Festival artık olgunluk yaşına gelmiş bir genç insan sayılabilir”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan festivalin basın danışmanı Zehra Sirel Ekşi, etkinliğin 38 yılda birçok zorluğu aşarak başarıya ulaştığını söyledi ve “Festivale başladığımız zaman o dönemin İzmir’inde 1989 yılında, bu festivalin devam edemeyeceği kanaati hakimdi. Böyle uluslararası bir festival İzmir için bir ilkti. Örneğin Ray Charles’ı ağırladığımızda bizden bir limuzin istemişti ama İzmir’de limuzin yoktu, İstanbul’dan getirmek zorunda kalmıştık. Onun çalmak istediği piyanoyu bulmak da zor olmuştu. Büyük sanatçıları ağırlayacağımız büyük sahneler de İzmir’de yoktu. Festivali 38 yıldır devam ettirmek o yüzden bizim için çok anlamlı. Festival artık olgunluk yaşına gelmiş bir genç insan sayılabilir” değerlendirmesini yaptı.
Ekşi, festivalin başarısını “İzmir’in ve Türkiye’nin adını nitelikli sanat etkinlikleriyle duyurmak adına çok önemli bir işlev gördü ve bunu da kanıtladı. Uluslararası İzmir Festivali, özellikle Avrupa Festivaller Birliği’nin çok prestijli bir üyesi oldu” sözleriyle anlattı.
İzmirlilerin festivale yoğun ilgi gösterdiğini de kaydeden Ekşi, “Sanatseverler, nitelikli sanat eseri bulduğu zaman, kendi zevkine hitap eden etkinlik bulduğu zaman tabii ki akın akın geliyor. Bizim bir şansımız da genç seyircimizin olması. Bütün Avrupa’da hatta dünyada festival seyircileri, özellikle klasik müzik seyircileri yaşlanırken bizde gençleşiyor” ifadelerini kullandı.
“Müzik sınır da kültür de tanımaz”
Festivale katılan müzikseverler etkinliğin İzmir’in Avrupa’ya olan kültürel yakınlığını öne çıkardığını vurguladı. Konseri dinlemeye gelen gençlerden 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Derin Akdurak, “Böyle etkinliklerle hem Avrupa’ya olan yakınlığımızı göstermiş hem de farklı kültürlere, sanatçılara şehrimizi tanıtmış oluyoruz” dedi.
Festivalin müdavimlerinden orkestra şefi ve müzisyen İclal Kardıçalı ise müziğin birleştirici olduğunu söyleyerek, “Bu festival en ünlü, en fazla dinlenen, en çok konser veren ve en nitelikli sanatçıları biraraya getiriyor ve yerel sanatçılarla buluşturuyor. Müzik sınır da kültür de tanımaz. Kültürler ötesinde, sınırlar ötesinde bir şey. Bu festival bunu çok güzel yapıyor. İzmirliler de buna çok alışıktır. Çünkü İzmir Türkiye’nin en Batılı, en Avrupalı, en açık fikirli, en toleranslı, en sanatsever şehirlerinden biridir. Bu festival onun için İzmir’e çok yakışıyor” diye konuştu.
Festival programında neler var?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, İzmir Goethe Enstitüsü, İzmir Fransız Kültür Merkezi ile birçok kuruluşun işbirliğiyle düzenlenen festival, 7 Haziran-26 Temmuz arasında dünyanın birçok yerinden sanatçıyla müzikseverleri buluşturacak.
12 Haziran’da Arap, Berberi, Batı ve Sahra Altı kültürlerinden örnekler sunan Faslı Driss El Maloumi Üçlüsü’ne Olten Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. 24 Haziran’da ölümünün 100’üncü yılında ünlü İtalyan besteci Giacomo Puccini eserlerinin icra edileceği anma konseri yapılacak. 3 Temmuz’da orkestra şefliğini usta sanatçı Andrea Albertini'nin yaptığı Le Muse topluluğu, sinema müziği bestecisi Ennio Morricone eserlerini dinleyiciyle buluşturacak.
6 Temmuz’da klasik gitarist Marcin Dyyla, 11 Temmuz’da Balkan müzik topluluğu Camerata Balcanica festivalde sahne alacak. 26 Temmuz’daki festivalin kapanış konserinde ise, ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası müzikseverlerle buluşacak.
Konserlerin yanı sıra festivalde tiyatro ve dans gösterileri de yer alıyor. 8 Haziran’da İzmir Devlet Tiyatrosu “Hayal-i Temsil” oyununun dünya prömiyerini sahneleyecek. 10 Haziran’da ise 90 yılı aşkın faaliyet gösteren dünyaca ünlü Folkwang Tanzstudio, “Wonderful Life” adlı dans gösterisiyle seyirci önüne çıkacak.
Festival programına http://www.iksev.org/tr/izmir-festivali/program internet adresinden ulaşmak mümkün.
Konserlerin tam bilet fiyatları 800-500-300 TL olarak satılıyor. Öğretmen, öğrenci, emekli ve 60 yaş üstü için biletler sınırlı sayıda ve belirli kategorilerde 300 TL. Bilet satışları biletix.com internet sitesinin yanı sıra Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ana gişe ve Karşıyaka Pan Kitabevi’nden yapılıyor.