Dünyanın İkizi Bulundu mu?

Dünyanın İkizi Bulundu mu?

Bilim dünyası yıllardır uzayda, “ne çok soğuk, ne de çok sıcak, yani tam yaşanabilir düzeyde bir iklime sahip” gezegen arayışında. İşte Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), güneş sistemimiz dışında ilk kez “böyle bir yerleşilebilir” özelliğe sahip ve dünyaya çok benzer bir gezegen keşfedildiğini açıkladı. Kepler-22b adı verilen gezegenin tıpkı Güneş gibi bir de yıldızının olduğu ve bu yıldıza ideal mesafede bulunduğu belirtildi. Böylece bilim dünyası yeryüzüne benzer gezegenler bulma yolunda bir adım daha atmış oldu.

Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde görevli, Kepler programı uzmanlarından Douglas Hudgins, “Bu keşif, dünyamızın ikizini bulma yolunda çok önemli bir dönüm noktası olacak” dedi. Ancak uzmanlar insanoğlunun “çantalarını toplayıp bu gezegene doğru yola çıkmasının”, en azından şimdilik imkansız olduğunu söylüyor. Zira gezegen 600 ışık yılı uzakta. İnsanoğlunun ürettiği en hızlı uzay aracıyla bile Kepler-22b gezegenine ulaşmak 300 bin yıl sürebilir.

Dünyanın İkizi Bulundu mu?

Dünyadan daha büyük olan gezegen, güneşe benzeyen yıldızı etrafındaki dönüşünü 290 günde tamamlıyor. NASA’ya göre şimdi sırada bu gezegende hayat olup olmadığını araştırmak var. Öncelikli hedef, yaşamın olmazsa olmazı, suyu aramak. Daha sonra gezegenin ağırlıklı olarak kayalık bir coğrafyadan mı oluştuğu ve gaz yapılarının yoğunluğu araştırılacak.

Uzay çalışmalarında iki yeni keşif de karadeliklere yönelik. Bilim adamları, bugüne kadarki en büyük iki karadeliğin varlığının saptandığını açıkladı. Bu karadeliklerin büyüklüğünün güneş sistemimizin en az 10 katı olduğu kaydediliyor. Öyle ki bu iki karadelikten biri, güneşin 21 milyar katı; diğeri de 9,7 milyar katı büyüklüğünde.