Dünya Sağlık Örgütü’nden Uyarı

BM raporuna göre 1990’lı yıllardan buyana temiz içme suyu sağlama çalışmalarında büyük ilerleme kaydedildi; iki milyar kişi temel sıhhi koşullara sahip olurken, 2.3 milyar kişi de temiz ve güvenli içme suyuna kavuştu. Bu rakamın 1.6 milyarı ilk kez evlerinde su tesisatına sahip oldu.

Dünya Sağlık Örgütü Halk Sağlığı dairesi Başkanı Maria Neira’ya göre bu sevindirici bir gelişme, ancak yeterli değil. Neira’ya göre yediyüz milyondan fazla kişinin hala temiz ve güvenilir içme suyu kaynağına ihtiyacı var. Bu yedi yüz milyonun yarısı Afrika’nın güney bölgelerinde yaşıyor.

Maria Neira, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasının, yani yaklaşık 2.5 milyar kişinin temel sıhhi imkanları olmadığını ve bunlardan bir milyarının tuvalet kullanmadığını belirtiyor.

Hindistan hükümetiyle ortak hareket eden UNICEF, “Tuvaletini tuvalete yap” adlı kapsamlı bir kampanya başlattı. Kampanya için hazırlanan çizgi karakterler bir hayli komik, ancak altı yüz milyon kişinin tuvalet kullanamaması hiç de gülünecek bir durum değil.

UNICEF istatistik veri uzmanı Rolf Luyendijk’e göre birçok hükümet yoksul vatandaşlarını tuvalet kullanma konusunda teşvik etmeye çalışıyor. Luyendijk, bu teşvikin sosyal normları değiştirerek, yani tuvalet kullanmamanın dışlanmasıyla sağlanmaya çalışıldığını söylüyor. Bu yaklaşımın tuvalet kullanmayan toplumlar arasında son derece başarılı olduğunu söyleyen Luyendijk, seksen ülkenin bu yaklaşımı uyguladığını belirtiyor.

Rapor, sıhhi imkanların eksikliği ve kirli suyun kolera, ishal, dizanteri, sarılık, tifo gibi birçok hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığını vurguluyor. Rapor, yetersiz su ve sıhhi imkanlar nedeniyle 842 bin kişinin sadece ishal yüzünden hayatını kaybettiğine dikkati çekiyor.

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşadığının altını çizen rapor, şehirlerin temiz ve güvenilir su kaynaklarıyla, sıhhi imkanlara ulaşma sorununun daha az olduğunu, ancak bu açığın giderek kapandığını belirtiyor.

Rapor, Birleşmiş Milletler’in “Milenyum Kalkınma Hedefleri” adı altında başlattığı ve 2015 yılına kadar güvenilir içme suyu sahibi olmayanların sayısını yarıya indirmeyi amaçlayan küresel kampanyada, sadece 116 ülkenin bu hedefe ulaşabildiğine dikkati çekiyor. Milenyum Kalkınma Hedefleri kapsamında 77 ülke sıhhi imkanlar için belirlenen hedefe ulaştı, 56 ülkeyse her iki hedefe de ulaşmayı başardı.