“El Fetih ve Hamas savaş sonrası Gazze’nin yönetimi için anlaşmaya yakın”

Filistinliler Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail saldırıları nedeniyle harap olmuş bir mahallede yürüyor- 2 Aralık 2024.

Filistinli yetkililer, Salı günü yaptıkları açıklamada, El Fetih ile militan grup Hamas'ın savaş sonrası Gazze'nin yönetimine ilişkin bir plan üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını açıkladı.

Plana göre, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın bir bölümünü yöneten El Fetih ile 2007'den bu yana Gazze'yi kontrol eden Hamas, Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere ortaklaşa olarak siyasi açıdan bağımsız 15 teknokrattan oluşan bir komite atayacak.

Yetkililer, planın İsrail ile varılacak bir ateşkes anlaşmasını takip edeceğini söyledi.

Gazze'deki çatışmaları durdurmak amacıyla ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda aylardır süren görüşmelerden henüz İsrail ve Hamas arasında bir anlaşmaya varılamadı.

Aralarında ABD'lilerin de olduğu yetkililer, son günlerde İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah militan grubu arasındaki ateşkes anlaşmasının Gazze'deki ateşkes çabalarının ilerlemesine yardımcı olabileceğine dair umutlarını dile getirmişlerdi.

Lübnan'daki Hizbullah militanlarının yeni roket atışları ve İsrail'in misilleme saldırıları ateşkes anlaşması üzerindeki baskıyı arttırıyor. İsrail ordusu, Pazartesi günü geç saatlerde Lübnan'da bir dizi saldırı düzenledi. İsrail, İran destekli Hizbullah'ı, topraklarını roketlerle hedef alarak anlaşmaya karşı gelmekle suçladı.

İlgili Haberler Hizbullah’a karşılık veren İsrail'in Lübnan'daki saldırısında 11 kişi öldü, ateşkesin sınırları sınandı

İsrail ordusunun Telegram kanalından yapılan açıklamada, “Hizbullah'ın bu geceki saldırıları İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes anlaşmasının ihlalidir” denildi.

Açıklamada, “İsrail Devleti Lübnan'daki ilgili taraflardan sorumluluklarını yerine getirmelerini ve Hizbullah'ın Lübnan toprakları içindeki düşmanca faaliyetlerini engellemelerini talep etmektedir” ifadesi yer aldı.

İsrail, hedefleri arasında düzinelerce Hizbullah roketatarının, terörist savaşçıların ve diğer Hizbullah altyapısının bulunduğunu bildirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada İsrail'in Haris ve Taluusa kasabalarına düzenlediği saldırılarda dokuz kişinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını bildirdi. Bakanlık, daha önce de İsrail'in güney Lübnan'da düzenlediği saldırılarda iki kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Saldırı furyası, Hizbullah'ın tartışmalı Şebaa Çiftlikleri bölgesindeki bir İsrail askeri mevzisine düzenlediği ve Hizbullah'ın “savunma amaçlı uyarı” olarak nitelendirdiği roket saldırısının ardından geldi.

Ancak yeniden canlanan karşılıklı saldırılara ve hem İsrailli hem de Hizbullah yetkililerinin sert konuşmalarına rağmen, ABD'li yetkililer Pazartesi günü geçici barışın hakim olacağına dair umutlarını dile getirdi.

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, Pazartesi günü gazetecilere verdiği brifingde, “Genel olarak değerlendirdiğimizde, gördüğümüz bazı olaylara rağmen ateşkesin sürdüğünü söyleyebiliriz” dedi.

Ryder, “Ateşkesin başarıya ulaşması için en iyi potansiyele sahip olmasını sağlamak üzere bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler Hizbullah, ateşkesin başlamasından bu yana ilk kez İsrail'in kontrolündeki bir sınır bölgesine ateş açtı

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, her iki tarafın da ihlal suçlamalarına rağmen ateşkesin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair bir işaret görmediklerini belirttiler.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Bunların hepsini çok ciddiye alıyoruz ve bunları karara bağlamak için kurduğumuz ateşkes mekanizması aracılığıyla çalışıyoruz” dedi.

ABD ve Fransa'dan müzakereciler ateşkes anlaşmasını İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmaların daha kalıcı bir şekilde durdurulması ve Hizbullah'ın müttefiki Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırının ardından patlak veren çatışmaların sona erdirilmesi için bir şans olarak lanse ettiler.

Saldırı sırasında Hamas yaklaşık 1200 kişiyi öldürmüş ve 250 kişiyi de rehin almıştı. Gazze'de halen yaklaşık 100 rehine bulunuyor ve bunların yaklaşık üçte birinin öldüğüne inanılıyor.

Öte yandan, ABD’de başkan seçilen Donald Trump, Pazartesi günü kendi sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, 20 Ocak'ta göreve başladığında rehinelerin serbest bırakılmaması halinde “Ortadoğu'da çok büyük bir bedel ödeneceği” uyarısında bulundu.

“Sorumlular, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun ve şanlı tarihinde hiç kimsenin vurulmadığı kadar sert bir şekilde vurulacak” ifadesini kullanan Trump, “Rehineleri hemen serbest bırakın!” mesajını paylaştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, Gazze'deki karşı saldırısında yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 44 bin 400'den fazla Filistinliyi öldürdü ve ölü sayısında siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmadı. İsrailli yetkililer, kanıt sunmadan 17 binden fazla militanı öldürdüğünü belirtiyor.

Hamas ve Hizbullah, ABD, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler tarafından terör grupları olarak tanımlanıyor.

İlgili Haberler Trump'ın Ortadoğu danışmanı adayı Lübnan kökenli işadamı