Elmas Gezegen Bulundu

Elmas Gezegen Bulundu

Uzay bilimciler elmastan oluştuğu düşünülen bir gezegen keşfetti. Dev bir yıldızdan koptuğu sanılan gezegenin 4 bin ışık yılı uzakta olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, şu ana kadar bilinen diğer gezegenlerden daha yoğun bir yapısı olan gezegenin, büyük oranda karbondan oluştuğunu söylüyor. Çok yoğun yapıda olması karbonun sıkışarak kristalleşmiş hale geldiği görüşünü güçlendiriyor. Dolayısıyla gezegenin büyük bölümünün saf karbon, yani elmastan oluştuğu düşünülüyor.

Elmas Gezegen Bulundu

Melbourne’de bulunan Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Matthew Bailes, “Bu gezegenin şaşırtıcı yoğunluğu bize son derece yoğun haldeki karbondan oluştuğunu düşündürüyor. Yani uzayda bir yıldızın yörüngesinde dönen dev bir elmastan bahsediyoruz” diyor.

Science dergisinde yayınlanan haberde bu gezegen ve etrafında döndüğü nötron (titreşen) yıldızın Avustralya, İngiltere ve Hawaii’de bulunan teleskoplar tarafından tespit edildiği belirtiliyor. Teleskoplar şu ana dek Samanyolu, yıldız ve gezegenler hakkında 200 bin gigabyte bilgi topladı.

Elmas Gezegen Bulundu

Bilim adamlarına göre, Jüpiter’den 20 kat daha yoğun olduğu belirtilen gezegende bir miktar oksijen de bulunuyor ancak gezegenin merkezine doğru karbon yoğunluğu artıyor.

Uzmanlar, büyük bölümü elmastan oluştuğu düşünülen gezegenin etrafında döndüğü titreşen yıldızın da dikkat çekici bir keşif olduğunu belirtiyor. Zira 20 kilometre çapındaki J1719-1438 adı verilen yıldız dakikada 10 binden fazla dönüş gerçekleştiriyor.