En fazla sera gazı salan şehirler: Şanghay, Tokyo, New York ve Houston

  • Associated Press

Bakü’de düzenlenen BM iklim görüşmelerinde açıklanan verilere göre, iklim değişikliğini besleyen ısı tutucu gazları en fazla yayan şehirler, Asya ve ABD’de. Güncel veriler, pek çok büyük kentin, bazı ülkelerden çok daha fazla salım yaptığını gösteriyor.

Gözlemleri ve yapay zekayı birleştiren yeni verilere göre, Asya ve ABD’deki şehirler iklim değişikliğini besleyen en fazla ısı tutucu gazı yayıyor. Veriler, listede Şanghay’ın en kirletici şehir olduğunu gösteriyor.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un kurucuları arasında yer aldığı Climate Trace adlı kuruluşun Cuma günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerinde açıkladığı yeni verilere göre, altıncı sırada yer alan Teksas hariç, hepsi Çin'de olmak üzere yedi eyalet ya da bölge 1 milyar metrik tondan fazla sera gazı yayıyor.

İklim görüşmelerine katılan ülkeler, bu tür emisyonları azaltmak için yeni hedefler belirlemeye ve zengin ulusların bu görevde dünyaya yardımcı olmaları için ne kadar ödeyeceklerini belirlemeye çalışıyor.

Boşlukları doldurmak için yapay zeka ile desteklenen uydu ve yer gözlemlerini kullanan Climate Trace, ısıyı hapseden karbondioksit, metan ve azot oksitin yanı sıra 9 binden fazla kentsel alan dahil olmak üzere dünya çapında diğer geleneksel hava kirleticilerini ölçme hedefiyle bir çalışma yürüttü.

Araştırmanın sonucuna göre, dünyanın toplam karbondioksit ve metan kirliliği binde7 artarak 61,2 milyar metrik tona ulaşırken, kısa ömürlü ancak ekstra etkili metan binde 2 oranında arttı.

İlgili Haberler BM İklim Zirvesi COP29 Bakü'de başladı: Fosil yakıtlara temiz alternatiflerin finansmanı gündemde

Climate Trace'in kurucu ortağı Gavin McCormick, rakamların diğer veri setlerinden daha yüksek olduğunu belirterek, “Çünkü çok geniş bir kapsama sahibiz ve tipik olarak mevcut olandan daha fazla sektörde daha fazla emisyon gözlemledik” dedi.

Pek çok büyük şehir bazı ülkelerden çok daha fazla salım yapıyor

Şanghay, 256 milyon metrik ton sera gazıyla tüm şehirler arasında başı çekiyor ve Kolombiya ya da Norveç'ten daha fazla sera gazı üretiyor.

Tokyo'nun ürettiği 250 milyon metrik tonluk emisyon bir ülkeye ait veri olmuş olsaydı, uluslar arasında ilk 40'a girecekti. Aynı şekilde, New York şehrinin 160 milyon metrik tonu ve Houston'ın 150 milyon metrik tonu ülke çapındaki emisyonlarla kıyaslanmış olsa ilk 50'ye girecekti.

Kentler bazında bakıldığında, Güney Kore'nin Seul kenti 142 milyon metrik ton ile şehirler arasında beşinci sırada yer alıyor.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Gore, “Teksas'taki Permian Basin'de bulunan sahalardan biri, tüm dünyada çevreyi en çok kirleten 1 numaralı alan” dedi ve şu ifadeleri ekledi: “Belki de buna şaşırmamalıydım. Ama Rusya ve Çin'deki bazı alanların ne kadar kirli olduğunu düşünüyorum ve Permian Basin hepsini gölgede bırakıyor.”

Eyaletler ve bölgelere açısından bakıldığında, bunlardan yedisi 1 milyar metrik tondan fazla karbon kirliliği yayıyorve bunların başında 1,28 milyar metrik tonla Çin'in Shandong eyaleti geliyor.

Diğer milyar tonluk kirleticiler ise Çin'deki Hebei, Shanxi, İç Moğolistan, Jiangsu ve Guangdong ile ABD’deki Teksas eyaleti.

Hangi ülkeler yükseliyor, hangileri düşüyor?

Çin, Hindistan, İran, Endonezya ve Rusya 2022'den 2023'e kadar emisyonlarda en büyük artışa sahipken, Venezuela, Japonya, Almanya, İngiltere ve ABD kirlilikte en büyük düşüşe sahip ülkeler oldu.

İlgili Haberler COP29 İklim Zirvesi’nde yoksul ülkeler için finansman çağrısı; Arjantin heyetini Bakü’den çekti

Çeşitli gruplardan bilim insanları ve analistler tarafından tutulan veri seti aynı zamanda karbonmonoksit, uçucu organik bileşikler, amonyak, sülfürdioksit ve kirli havayla ilişkili diğer kimyasallar gibi geleneksel kirleticileri de inceledi.

Fosil yakıtların yakılmasının her iki tür kirliliğe de yol açtığını belirten Gore, her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Bunun “insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık tehdidi olduğunu” söyleyen Gore, bir petrol ülkesi olan ve dünyanın ilk petrol kuyularının bulunduğu Azerbaycan'ın ve geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) COP adı verilen iklim görüşmelerine evsahipliği yapmasını da eleştirdi.

Gore, “Fosil yakıt endüstrisinin ve petrol devletlerinin COP sürecinin kontrolünü sağlıksız bir derecede ele geçirmiş olması talihsiz bir durum. Gelecek yıl Brezilya'da, bu modelde bir değişiklik göreceğiz. Ancak, biliyorsunuz, dünyanın bir numaralı çevre kirliği yaratan endüstrisine tüm süreç üzerinde bu kadar kontrol yetkisi vermek dünya toplumları için iyi değil” dedi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, iklim değişikliği konusunda daha fazla şey yapılması çağrısında bulundu ve üçüncü kez başkanlığa geldiğinden bu yana ormansızlaşmayı yavaşlatmaya çalıştı.

Ancak ABD Enerji Enformasyon Dairesi'ne göre Brezilya geçen yıl Azerbaycan ve BAE’nden daha fazla petrol üretti.