Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda küresel emtia artışına bağlı yükselmenin geçici olduğunu, enflasyon kaynaklı yüksek fiyat artışına maruz kalan halka hükümetin ciddi destek verdiğini söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin İstanbul’da düzenlenen 65. Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı, yalnız Türkiye’nin değil tüm dünyanın yüksek enflasyonla mücadele ettiğini ifade etti.
Nebati: ‘‘Enflasyonla mücadeleyi en önemli öncelik olarak görüyor ve adımları atıyoruz’’
Nebati, Rusya-Ukrayna savaşının da tetiklediği bu konjonktürde hükümetin en önemli önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı, ‘‘Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Salgının tetiklediği sıkıntıların ardından geçtiğimiz Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşı devam ediyor. Bu durum, salgın sonrası toparlanma eğilimindeki küresel ekonomide sıkıntıları derinleştirmiş oldu. Emtiadaki yüksek artışlar, tedarik, taşımacılıkta artışlar tüm dünyada enflasyonun sert biçimde yükselmesine sebep oldu. Gelişen ve gelişmekte olan tüm ülkeler son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler karşısında biz mevcut kaynakları etkin kullanarak vatandaşın, üreticinin maruz kaldığı yüksek fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ediyor ve birçok destek veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. Bizler de ülkemizde enflasyonla mücadeleyi en önemli öncelik olarak görüyor ve adımları atıyoruz. Enflasyondaki yükselişte arz yönlü maliyet artışı faktörlerin ön plana çıktığını ve görünümdeki bozulmanın geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.
Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre enflasyon artışı Mayıs’ta da devam etti
Her ne kadar Nureddin Nebati hükümetin enflasyonla mücadeleyi öncelik olarak belirlediğini söylese de Türkiye'de Nisan ayında yüzde 7,25 artışla kaydedilen yıllık yüzde 69,7'lik enflasyon oranı, ekonomik krizin yaşandığı 2001 yılında ulaşılan (yüzde 68,5) yıllık enflasyonunun üzerine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu, Mayıs ayı enflasyonunu Cuma günü açıklayacak. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nde Mayıs ayında yüzde 3,97’lik artış beklentisi oluştu.
‘‘Cari açık sorununu kökten çözmek için hazırladığımız ekonomik modeliyle büyümeye devam ediyoruz’’
Türkiye İstatistik Kurumu, Salı günü Türkiye’nin 2022 yılına ilişkin Gayrisafi Milli Hasıla ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanı, ilk çeyrekte yüzde 7’lik bir artış beklediğini söylerken ekonomi yönetiminin cari açık sorununu çözmeye odaklandığının da altını çizdi.
Nebati, ‘‘Makro ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik edecek şekilde tasarladığımız, odağında üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı arttırmak olan Türkiye Ekonomi Modeli’mizle kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye’nin yakın geçmişte maruz kaldığı ve kronik sorun haline gelmiş cari açık sorununu kökten çözmek için hazırladığımız ekonomik modeliyle istikrarlı ve güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Yarın ilk çeyrek verileri açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. İlk göstergeler 2022 ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor. Sanayinin milli gelirdeki payının da artmasını bekliyoruz. İhracat rakamlarında da tarihte görülmemiş artışlar kaydediyor, rekorlar kırıyoruz’’ dedi.
Her ne kadar Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun ekonomi yönetiminin önceliği olduğunu söylemiş ve ihracattan, yatırıma, istihdamdan cari açığa olumlu bir tablo çizmiş olsa da muhalefet cephesinden ekonomik durum ile farklı yorumlar geliyor.
Öztrak: ‘‘Tüketici enflasyonunda ülkemizi yüzde 70 ile dünyada ilk beşe soktular’’
Bugün partisinin MYK toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen CHP Partisi Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’nin dünyanın en yüksek enflasyonundan biri olmasının tek sorumlusunun hükümetin ekonomi politikaları olduğunu söyledi.
Öztrak, ‘‘Enflasyon canavarını bile isteye hortlattılar. Üretici enflasyonunda ülkemizi yüzde 122 ile dünya şampiyonu yaptılar. Tüketici enflasyonunda ülkemizi yüzde 70 ile dünyada ilk beşe soktular. Kuzeyimizde savaşan Rusya ve Ukrayna, enflasyonun şampiyonlar liginde ilk beşe giren Türkiye. Ülkemizi, Sudan, Venezuela, Lübnan, Zimbabve’yle aynı kümeye düşürdüler. Dünyada gıda enflasyonu yüzde 30, bizde yüzde 90. Tam 3 katı. İşte bugün piyasa katılımcılarının, yıl sonu enflasyon tahmini açıklandı. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini yüzde 43. Ama piyasa yıl sonunda yüzde 58 enflasyon bekliyor. Bu yaz mutfaklarımız yangın yeri olacak’’ dedi.
‘‘Süper bonolar 1994’te denendi, sonuç hüsran oldu’’
Kur korumalı mevduatın Hazine’yi büyük borç yükü altına soktuğunu ifade eden Öztrak, enflasyon korumalı tahvillerin devreye girmesinin büyük çöküş olacağını öne sürdü.
Öztrak, ‘‘Tarihimizde ilk kez, enflasyona ve dövize endeksli iç borçlanma kâğıtları nedeniyle, geçtiğimiz aydan itibaren iç borca ödenecek faizler, iç borcun kendisini aştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son tahminlerine göre, önümüzdeki dönemde, ödenecek iç borcun ana parası 1,5 trilyon lira. Ama iç borç için ödenecek faiz 2 trilyon lira. Böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşmadık. Sanayimize verilmeyen teşvikler, gençlerimize verilmeyen burslar, bir avuç faiz lobisinin ve Londra bankerlerinin cebine akıtılacak. Attıkları her adım bu milletin geleceğini ipotek altına alıyor. İşte Kur Korumalı Mevduat. Sadece Mart ve Nisan ayında Hazine’nin sırtına binen yük, 16 milyar 256 milyon lira. Kur Korumalı Mevduat su kaynatmaya başlayınca, şapkadan ‘enflasyona endeksli kâğıt’ çıkarmaya hazırlanıyorlar. Bu ‘süper bonolar’ 1994’te denendi. Sonuç hüsran oldu’’ diye konuştu.