Gazetecileri Koruma Komitesi, Mısır’da, Enformasyon Bakanlığı’nın tekrar çalışmaya başlamasını basın özgürlüğüne indirilmiş bir darbe olarak niteledi. Merkezi Amerika’da bulunan örgüt, devrik Hüsnü Mübarek rejiminin sansür polisi olarak görev yapan bakanlığın medyada reform yapacak bir durumda olmadığını savndu.
Eski cumhurbaşkanı Mübarek’in propaganda dairesi olarak bilinen Enformasyon Bakanlığı hükümet devrildikten hemen sonra kapatılmıştı. Ancak askeri yönetim başına yeni bir kişi atayarak Bakanlığı geçen hafta tekrar açtı.
Bu arada askeri komutanlar demokrasi eylemcilerini “yollarından sapmamaları” konusunda uyardı. Televizyondan halka hitap eden Tümgeneral Muhsin el Fangari, kamu çıkarlarına zarar veren kişilere karçı çıkılmasını istedi.
Askeri yönetimin sert uyarısının Kahire’de Tahrir meydanında gösteri yapan eylemcileri hedef aldığı sanılıyor. Meydanda kamp kuran eylemciler bazı yollara barikatlar kuraka devlet dairelerine giriş çıkışları önlemişti. Başkent ile birlikte İskenderiye ve Süveyş’de toplu eylem yapan binlerce kişi talepleri kabul edilinceye kadar protesto sürecine devam edeceklerini söylüyor. Eylemciler hükümetin eski rejim mensuplarından temizlenmesini ve adı yolsuzluk ve insan hakları ihlallerine karışan yetkililerden hesap sorulmasını istiyor. Dün Tahrir meydanında bıçak ve sopalarla eylemcilere saldıran 30 kişilik bir grup birkaç kişiyi yaraladıktan sonra meydandan uzaklaştırıldı.
Askeri yönetimin atadığı Başbakan İssam Şeref eylemcilerin bazı taleplerini kabul etmiş ve istekleri doğrultusunda Başbakan Yardımcısı Yahya el Cemal’i görevinden almıştı. El Cemal, eski rejime yakın iş adamlarıyla yeni rejim arasında arabuluculuk yapmakla suçlanıyordu.
Başbakan hükümette değişiklik yapma sözü de verdi. Fakat askeri yönetimin uyarıları ve Başbakan Şeref'in kabineyi yenileme sözü eylemcileri gösterilerden vazgeçmeye ikna edemedi.
Askeri yönetim ise başbakanı desteklediğini ve üyeleri seçimle belirlenecek meşru bir sivil hükümet görevi devir alıncaya kadar ülkeyi yönetmeye devam edeceğini duyurdu.