Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen iki günlük NATO zirvesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantının soru cevap kısmında ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına dair görüşleri sorulduğunda Erdoğan, "her zamankinden daha umutlu" olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine değinen Erdoğan, "Bizlere ifade etiği konu, onlarda da Kongre'nin bağlayıcı oluğunu söylüyorlar. Kendisi elinden gelen her şeyi yapacağını bizlere söyledi, takipçisi olacağım ve umutluyum dedi. Ama bizde de nasıl parlamentodan geçmesi gerekiyorsa orada da Kongre'den geçmesinin gerektiğini ve zaman zaman Demokratlar'dan bazen Cumhuriyetçiler'den engel çıktığını ifade ettiler. Temennimiz odur ki olumlu bir neticeyi alırız. Her zamankinden ben de daha umutluyum" diye konuştu.
Biden: "Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğinden ve F-16'ları satabileceğimizden eminim"
Türkiye'ye F-16 satışı konusunda uzun süredir itirazını dile getiren Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından bu konuda önümüzdeki hafta içinde bir karara varabileceğini söylemişti.
Senatör Menendez'in tutumu ve itirazını geri çekip çekmeyeceği Litvanya'da NATO zirvesi kapsamındaki temaslarını tamamlayan Başkan Biden'a soruldu. Biden, "Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğinden ve F-16'ları satabileceğimizden eminim" dedi.
İlgili Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’nin ikinci gününde temaslarını sürdürüyorErdoğan: "İsveç'le ilgili sürecin bir sonraki aşamasına geçeceğiz"
Basın toplantısında İsveç'in NATO üyeliğinin meclise taşınması sürecinde yeşil ışık yakılmasına değinen Erdoğan, İsveç'in Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ve vize serbestisine aktif destek vereceğini kaydetti.
Türkiye'ye uygulanan savunma sanayi alanındaki kısıtlamaların kaldırılmasında İsveç'in üzerine düşeni yapmayı sürdüreceğini kaydeden Erdoğan, "Bu temel üzerinde yapılacak mütalaalara göre biz de İsveç'in katılımıyla ilgili sürecin bir sonraki safhasına geçeceğiz" diye konuştu.
İsveç hükümetinin Kuran'a yapılan saldırıyı tasvip etmediğine dair beyanını not aldıklarını belirten Erdoğan, "Dünya genelindeki 2 milyar Müslüman'ı öfkelendiren ve rencide eden nefret suçlarına müsaade edilmemelidir" dedi.
Erdoğan, "Bugün Cenevre Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Kuran yakma eylemini dini nefret suçu olarak tanımlayıp kınadı. Söz konusu karardan memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.
Erdoğan, "İnsanların kutsallarına saldırmak fikir hürriyeti değil barbarlıktır, ilkelliktir, bir nevi terör eylemidir. Sadece İsveç'in değil, İslam düşmanlığının yükseldiği diğer ülkelerin de bu konuda kararlı tedbirler alması gerekiyor" dedi.
"İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak merci TBMM"
İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak mercinin TBMM olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bizim gibi milletvekillerimiz de süreci yakından takip edecektir" ifadelerini kullandı.
"Terörle amansız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir " diyen Erdoğan, "NATO tarihinde ilk defa genel sekreter tarafından terörizmle mücadele özel koordinatörü atanacağı duyuruldu. 10 yılı aşkın süredir güncellenmeyen rehber ilkelerin gözden geçirilmesi çalışmalarına başlanması kararı alındı" diyerek, bu kararların alınmasında Türkiye'nin çalışmalarının büyük etkisi olduğunu belirtti.
Tahıl koridoru anlaşması
Rusya ve Ukrayna arasında BM ve Ankara arabuluculuğunda yapılan tahıl anlaşmasının Türkiye'nin temasları neticesinde 2 kez uzatıldığını belirten Erdoğan 17 Temmuz'da süresi dolacak mekanizmanın tekrar uzatılması için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin geçen Cuma yaptığı ziyarette konuyu ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, Zelenski'nin girişimin devamından yana olduğunu, Putin'in ise bazı önerileri olduğunu ve bunların da dikkate alınarak çözüm odaklı çalışacaklarını kaydetti.
"Türkiye'de hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntı yok"
Erdoğan gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye'nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Dünyada yüzde 90'a yakın bir katılımla seçim yapıldığını hangi ülkede gördünüz? Ama bakın bizim son seçim yüzde 88 katılımla neticelendi ve ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler konusunda eksik olan bir şey söz konusu değil" diye konuştu.