Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, çip takılacak ve sahiplerine teslim edilecek. Özellikle hayvanseverlerin bu süreçte daha fazla sorumluluk alacağına inanıyorum. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma gerek kalmayacağına inanıyorum” dedi.
Erdoğan, TBMM’de bugünkü AK Parti Grubu toplantısında kamuoyu gündemindeki sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme taslağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Türkiye’de sokak köpeği sorunu olduğunu ve bunun artık uluslararası arenada konuşulduğunu anlatan Erdoğan “Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş köpek sorunumuz var. Bazı ülkeler, Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını kuduz riski konusunda uyarmaya başladı. Bizim medeniyetimiz merhamet medeniyetidir. Canlıya her zaman merhametle yaklaştık. Siyaset ilkemiz bellidir. Yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü. Hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın. Sahipsiz köpek sayısını yakala, kısırlaştır metoduyla çözmek istedik. Ama bu olmadı. Şu anda bu sorunu köklü şekilde çözüme kavuşturmamız şart. Bu çağrıya kayıtsız kalmamız düşünülemez” ifadesini kullandı.
AK Parti’nin TBMM’ye sunmaya hazırladığı yasa taslağına ilişkin ilk kez yorumlarını paylaşan Erdoğan, yasal düzenlemedeki temel meseleyi “hayvanları sahiplendirme” olarak anlattı.
Erdoğan, “Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini amaçlıyoruz. Köpek bakım evi olmayan yerlerde bakım evleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar sahiplendirilene kadar bu bakım evlerinde tutulacak. Sahiplendirilmeleri için kampanyalar düzenlenecek. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, çip takılacak ve sahiplerine teslim edilecek. Biz istiyoruz ki barınaklara aldığımız tüm hayvanlar sahiplendirilsin. Özellikle hayvanseverlerin bu süreçte daha fazla sorumluluk alacağına inanıyorum. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma gerek kalmayacağına inanıyorum” dedi.
Taslak düzenlemede; Erdoğan’ın ifadesiyle “sonraki adım”, “uyutma işlemi” yani ilaçla öldürme olduğu için 23 Mayıs günü hayvanseverler TBMM önünde kitlesel eylem düzenlemişti. Hayvanseverler, aynı gün İstanbul ve İzmir’de de meydanlara çıkarak, sokak hayvanlarının öldürülmesi yönündeki yasa hazırlığına karşı çıkmıştı.
Adalet Bakanı Tunç’un “uyutma” yanıtı: “Meclis’te tartışılacak”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, grup toplantısında, henüz TBMM’ye sunulmayan ancak “uyutulma” ifadesiyle sokak hayvanları sorununu “öldürerek” çözmeyi hedeflediği öne sürülen yasa taslağıyla ilgili soruları yanıtladı.
Tunç, Adalet Bakanlığı’nın yanısıra Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak taslak düzenlemeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.
Tunç, sokak köpeklerini “uyutma” konusundaki soruya “Bunlar Meclis’te tartışılacak konular” yanıtını verdi. Ayrıca Tunç, taslak metninin AK Parti meclis grubuna iletildiğini belirtti.
Devamında hayvanları korumak için kararlı olduklarını söyleyen Tunç, “Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları arttırmıştık. Hassasiyetimiz devam ediyor. Çocuklara, yaşlılara, saldırıları da önlemek lazım. Bir yasal düzenleme ihtiyacı olduğu açık. Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım” diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ise, yasal düzenlemeyi ne zaman TBMM’ye sunacakları yönündeki soru üzerine, “10 gün daha çalışırız. Toplumun tüm kesimlerini dinliyorum, henüz kesinleşmiş bir düzenleme yok. Bir teklif var çalışıyoruz” yanıtını verdi.
CHP Lideri Özel: “Ne uyutma ne itlaf, kısırlaştırma daha ucuz”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, yasa taslağındaki “uyutma işlemi” bölümüne karşı çıkarak, yaygın kısırlaştırma yapılması ve bakımevleri açılması gerektiğini söyledi. Özel, “Bir eczacı olarak o ötenazi ilacının maliyetini de biliyorum, inanılmaz yüksek. Bunu yapmanın maliyeti kısırlaştırmaktan pahalı. Maliyet bahane edip önerdiğiniz sistem maliyeti, eğer bu hayvanları hepimizin utancı Hayırsız Ada gibi, 30 gün yemek vermeyip bağırış çağırış, birbirlerini parçalatmayacaksanız, üç kata çıkıyor. Eğer ötenazi ilacı yerine çamaşır suyu enjekte edip altı saat bağırta bağırta öldürtmeyecekseniz maliyet iki katına çıkıyor. Toplam altı kat maliyet var. Kimse kimseyi kandırmasın. Burada bir anlayış ve bir bilgisizlik yoksa bir inanılmaz vicdansızlık var” dedi.
Özel, dünkü CHP Grubu konuşmasında, 30 gün içinde sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının öldürülmesine yönelik yasa taslağına tepki gösterdi.
Özel, ayrıca “Bütün paydaşlara sesleniyorum: Feda edilecek bir tek canımız yoktur. Ancak mutlaka ve mutlaka barınak sayılarını arttırmak, büyük bir kısırlaştırma kampanyası başlatmak durumundayız. Hayvan hakları gönüllülerine, derneklerine; bu sorun yokmuş gibi davranamayız. Hepimiz biliyoruz, bu sorun vardır. Maalesef bu sorun sınıfsaldır. Bu sorun güvenlikli sitelerin bahçesinde, aracını çocuğunun evinin önünden bindirip okula bırakanların mahallesinde yoktur. O yüzden sorunu göreceğiz. Caniliğe, cinayete prim vermeden hep beraber çözeceğiz. Ben CHP’nin genel başkanı olarak elimi taşın altına koymaya hazırım. Elimizi uzatıyoruz” diye konuştu.