Pazar günü yapılacak seçimlerin, iktidar partisi AKP için ilk defa çok çetin geçeceği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa parti olarak parlamentoya girmeyi hedefleyen HDP’ye yaptığı eleştirilerini arttırmış bulunuyor. Amerika'nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones, HDP’ye yapılan saldırıların artmasının Erdoğan’ın HDP’ye yaptığı eleştirilerin artması ile aynı zamana rastladığını söylüyor.
7 Haziran’daki seçimlere günler kala, HDP gittikçe artan şiddete maruz kalmaya başladı. HDP’nin Erzurum’da gerçekleştirdiği seçim kampanyasını durdurmak isteyen göstericileri dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmak zorunda kaldı. Aynı bölgede başka bir grup ise, HDP’ye ait seçim araçlarına saldırdı ve ateşe verdi. Saldırıda HDP seçim otobüsünün şöförü yaralandı. Geçtiğimiz Çarşamba günü Bitlis'te HDP’nin başka bir seçim otobüsüne silahla saldırılmış ve otobüsün yanında bulunan bir HDP’li vurularak öldürülmüştü.
Siyasi şiddet dalgasının artması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı bölgede geçtiğimiz Çarşamba günü HDP’yi ağır bir biçimde eleştirdiği konuşmayı izliyor.
Erdoğan konuşmasında, “Ermeni lobisi, eşcinseller ve bu ateistlerin hepsi HDP’yi destekliyor” ifadelerini kullanmıştı.
Anayasa’ya göre tarafsız olması gereken Erdoğan, HDP’ye karşı eleştirilerini arttırdı. Son kamuoyu yoklamalarında, HDP’nin seçim barajı olan yüzde 10’u geçerek parlamentoya gireceği öngörüsü yapılıyor. HDP barajı geçerse parlamentoya 70 civarında milletvekili sokacak. Bu da, AKP’nin çoğu Kürt bölgelerinde olmak üzere birçok oy kaybetmesi anlamına geliyor.
AKP’nin seçim hedefi, oyların 5’te 3’ünü almak. Bu neticeyle AKP, Erdoğan’ın hedeflediği gibi Anayasa’yı değiştirebilme çoğunluğuna ulaşmış olacak. Brüksel'deki Carnegie Vakfı Avrupa Birimi'nin konuk uzmanı Sinan Ülgen, "yükselen gerginlik, HDP’nin seçimlerde alacağı oyun, seçim sonuçları ve Türkiye’nin geleceği için ne kadar önemli olduğuna işaret ediyor" dedi.
Ülgen, “HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesi, iktidar partisi AKP’nin herhangi bir anayasa değişikliği için gerekli olan 5’te 3 çoğunluğa ulaşmasını imkansız kılıyor. AKP’nin alacağı desteğe bağlı olarak, parlamentodaki salt çoğunluğu kaybetmesine bile yol açabilir” yorumunda bulundu.
Mersin ve Adana ofislerine düzenelenen bombalı saldırılar da dahil, HDP parti olarak seçime gireceğini açıkladığı günden itibaren 100’den fazla saldırıya maruz kaldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, yerli basına yaptığı saldırıları da arttırıyor. Erdoğan en son bazı yerel basın kuruluşlarını, uluslararası meyda kuruluşlarıyla çalışarak komplo kurmakla suçladı.
Erdoğan’ın avukatı bu hafta başında Ankara başsavcılığıyla beraber, iktidardaki AKP’yi ve devlet yetkililerini Suriye’deki isyancılara yasadışı silah sevkiyatı yapmakla suçlayan görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesi yazı işileri müdürü Can Dündar’ı iki kez ömür boyu hapis cezası istemiyle mahkemeye verdi. Erdoğan ayrıca, gazeteyi kendisine ve hükümete komplo kurmakla suçlamış ve Dündar’ı ağır bir bedel ödemeden bırakmayacağını söyledi.
Dündar’a karşı açılan dava, ulusal ve uluslararası düzeyde tepkiye neden oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, Dündar’a yöneltilen suçlamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.
Webb, “Cumhuriyet gazetesi ve Can Dündar gazeteci olarak işlerini yapıyorlardı. Bir gazeteyi ve gazeteciyi tehdit ederek, vatana ihanet etmekle, casusluk, terörizm ve darbe planı yapmakla suçlamak hiçbir demokratik ülkede kabul edilemez” dedi.
Gözlemciler, seçimlerin son günlerine kadar oy oranlarının ne olacağının tam olarak bilinmemesiyle siyasi gerilimin artabileceği uyarısında bulunuyor.