Türkiye'de 64'üncü Hükümet Kuruldu

Türkiye Cumhuriyeti’nin 64. Hükümeti, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında, 5 başbakan yardımcısı ve 21 bakandan oluşan 27 kişilik kabine olarak kuruldu. Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimleri sürecinde 32’nci günde alabilmiş olduğu hükümeti kurma görevini 1 Kasım genel seçimleri sonrasında ise TBMM’de milletvekili yeminini ettiği gün olan 17 Kasım’da almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirmeyi TBMM’deki yemin töreni devam ettiği sırada yapması nedeniyle o gün veya ertesi gün yeni hükümetin kurulacağı beklentisi oluşmuştu. Ancak Erdoğan ile Davutoğlu arasında 17 Kasım’ın ardından ikili görüşme gerçekleşmemesi kabinede yer alacak isimler konusunda uzlaşma sağlanamadığı yönündeki yorumlara yol açmıştı. Son olarak dün Erdoğan’ın, Saray’da TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşmesine rağmen Davutoğlu ile biraraya gelmemesi hükümet tartışmasını alevlendirmişti. Bugün ise Erdoğan, Davutoğlu’nu saat 11.00’de kabul etti ve 64.Hükümeti onayladı.

Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı

Başbakan Davutoğlu, basın açıklamasında, 64. Hükümet’in misyonunu ve kabine listesini nasıl oluşturduğunu özetle şu sözleriyle ifade etti:

“Bu Bakanlar Kurulu, Türkiye'yi önümüzdeki dört yıl içinde yeni bir ufka taşıma misyonu üstlenmiş bulunmaktadır. Ağır bir sorumluluktur ancak arkasında yüzde 85'lik katılımla sağlanmış bir seçim zaferi, önünde de 2023'e yürüyen bir ufuk vardır. Önümüzdeki 4 yıl içinde milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız, yapısal reformlar gerçekleştireceğiz, inşallah sivil bir anayasa için çalışmalar yürüteceğiz. Bu hükümetin birinci misyonu milletimizi temsil etmektir, ikinci misyonu milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonu ülkeyi gelecek nesillere taşımak, insan haklarına, insan onuruna yakışan demokratik olgunluk anlamında da dünyaya örnek olan muasır medeniyetler seviyesini aşmış bir ülke, yeni bir Türkiye gerçekleştirmektir. Bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma temposu içinde olacaktır. Güç sadece sayısal güç değildir, aynı zamanda nitelik gücüdür. Dolayısıyla bir hafta içinde zihnimde defaatle Bakanlar Kurulu ismi dolaştığında her bir bakanlık için en az üç dört ismin, bazen beş ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını ifade etmek isterim. Bu Bakanlar Kurulu listemiz dışında da AK Parti Grubu'ndan en az bunun kadar nitelikli üç-dört kabine çıkarabilirdik. Bunu şunun için zikrediyorum ki bu Bakanlar Kurulu listemiz AK Parti'de, partimizde, parti grubumuzda bugünkü şartlar itibariyle tabi ki bölgesel temsil, illerin temsili, birçok hususu da göz önüne alarak gerçekleştirdiğimiz bir listedir. Tecrübe aktarma anlamında tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik. Türkiye'yi bütünüyle yansıttı. Bölgesel anlamda, tecrübe birikimi ve yeni isimler anlamında kuvvetli, iyi bir harman oluştuğu kanaatindeyim.”

Albayrak: Pesimist bakmıyorum

Başbakan Davutoğlu, hükümet için hedeflerini ortaya koyduktan sonra kabinede birlikte çalışacağı 26 ismi kamuoyuna açıkladı. Davutoğlu’nun açıkladığı listeye göre, kabinede yer alma ihtimali AKP İstanbul Milletvekili seçilmesinden bugüne tartışılan Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. 1978 doğumlu Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Erdoğan Albayrak ile evli. Erdoğan’ın damadının kabinede yer alacak olması siyaseten tartışılıyordu. Albayrak’ın, Türkiye ile Rusya arasında askeri uçak düşürülmesi krizi yaşanan gün bakanlığa getirilmesi ve ilk kez bakanlık görevinde bulunacak olması itibariyle enerji alanında doğalgaz gibi Türkiye’nin Rusya’dan ithalatçı durumda olduğu tabloda neler yapacağı günün konusu oldu.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı bu akşam devir alan Albayrak, bakanlıktaki ilk açıklamasında, Rusya konusunda, “Bu çok taze bir gelişme detaylarına hakim olmadan açıklama yapılması doğru olmaz. Rusya ile uzun süreli ilişkilerimiz var. Enerji üzerinde çok pesimist bakmıyorum meseleye. Arkadaşlarımızdan da brifing alacağız. Ama vatandaşlarımızdan müsterih olmalarını istiyoruz,” dedi.

Ali Babacan gitti Tuğrul Türkeş kaldı

Davutoğlu’nun açıkladığı 64.Hükümet’te, 1 Kasım genel seçimleri öncesinde oluşturulan seçim kabinesinde MHP’den davet edilen ancak sonrasında partisinden ayrılarak AKP Milletvekili seçilen Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcılığı görevini korudu. Türkeş’in koltuğunda kaldığı yeni kabinede, Başbakan Yardımcılığı koltuğu sayısı 4’ten 5’e çıkarıldı. Geçmişte ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Ali Babacan ise, 7 Haziran’da AKP Tüzüğü’nde “üçüncü dönem şartı” nedeniyle milletvekili seçilememişti. Ancak 1 Kasım’da Babacan’ın Ankara Milletvekili olarak yeniden Meclis’te oluşuyla birlikte yeni kabinede yine ekonomiyle ilgili sorumluluk alabileceği ya da Dışişleri Bakanlığı’nı üstlenebileceği gündemdeydi. Uluslararası ekonomik kuruluşlar açısından Türkiye’deki ekonomi politikasında yakından takip edildiği belirtilen Ali Babacan, beklentiler aksine kabine dışında kaldı.

64.Hükümet’te Tuğrul Türkeş’in yanı sıra Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan ve Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Şimşek’in, öncesinde Maliye Bakanlığı’nı yürütmesi itibariyle Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirileceğini de ifade edildi. Hükümet’te diğer bakanlıklardaki isimler ise şöyle sıralandı:

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu

Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatma Güldemet Sarı

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Kültür ve Turizm Bakanı: Mahir Ünal

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım

En uzun süreli Bakan yine hükümette

64. Hükümet’te, 13 yıllık AKP iktidarında en uzun süreyle aynı bakanlık koltuğunda görevde kalmasıyla dikkat çekmiş Binali Yıldırım, 7 Haziran öncesinde, 7 Mart 2015’te seçim sürecine girilmesi nedeniyle bakanlık görevini müsteşarına devretmişti. O günden bugüne seçim süreçleri devam ettiği için de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koltuğunda Feridun Bilgin oturuyordu. Yıldırım, seçim süreçleri ardından görevine dönmüş oldu. Yıldırım, bu süreçte Türkiye siyasetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanlığı görevini yürütmesiyle ve AKP içerisinde genel başkanlığına aday olacağı iddiasıyla gündemdeydi.

“Abla” bakan oldu

Yeni hükümette bir başka dikkat çekici gelişme ise, artık klasikleşmiş olduğu üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın vekile emanet edilmesi dışında ikinci bir bakanlık koltuğuna da kadın getirilmesi oldu. Seçim hükümetinde de AB Bakanlığı’nın kadın akademisyen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’na bırakılmasıyla geçici süreyle getirilmesiyle iki kadın bakan söz konusu olmuştu. Şimdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, AKP’nin Kurucular Kurulu üyesi de olan Sema Ramazanoğlu getirilirken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ise Fatma Güldemet Sarı atandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Ramazanoğlu, 1 Kasım’daki adaylık süreciyle ilgili “Sema Ramazanoğlu başörtülüydü ve başörtüsü ile Meclis'e girmesi mümkün değildi. Başörtüsüyle Meclis'te, üniversitede kapılar bizim için açık kapılar değildi. Biz mücadelemizi yine partimizin arka planında, bazı organlarında, kurumlarında ve mutfağında çalışarak, her daim sahada olarak sürdürdük. Ta ki başörtüsü Meclis'te temsil edilmeye başladı, artık benim için de Meclis'in kapılarının açıldığı an oldu” açıklaması yapmıştı.

Bu arada Ramazanoğlu, aynı zamanda 2009-2011 döneminde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini yürüten Selma Aliye Kavaf’ın da “ablası”. Kavaf, geçmişte başörtüsüz olarak Denizli Milletvekili ve ardından da bakan olmuştu. Şimdi aile kökeni itibariyle kız kardeşi Kavaf gibi Denizli Milletvekili olarak Meclis’te yer alan Ramazanoğlu’nun eşi Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu da 24.Dönem’de Kahramanmaraş Milletvekili idi ve 7 Haziran’da vekillik başvurusunda bulunmamıştı. Kızkardeşi Kavaf’ın aday yapılmadığı 2011 seçimlerinde Ramazanoğlu’nun eşi vekil yapılmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilen Fatma Güldemet Sarı ise, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun ve Adana Milletvekili olarak Meclis’e 7 Haziran sonrasında gelmişti ardından 1 Kasım’da da yeniden seçildi.

AKP’nin TBMM’de grup başvekilliğini yürüten isimler Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal ise, bakan olarak kabineye girdi. Dolayısıyla şimdi Meclis’te AKP Grubu’nda yeni başkanvekilleri belirlenmesi bekleniyor.

Bülent Tüfenkçi dikkat çekti

64. Hükümet’teki Ankara siyasetinde tanınmayan isimler olarak değerlendirme yapıldığında Fatma Güldemet Sarı’nın yanısıra ikinci bir isim olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na atanan Bülent Tüfenkçi göze çarptı. İmam-hatip lisesi kökenli, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Tüfenkçi, 7 Haziran’da ve ardından 1 Kasım’da Meclis’e Malatya Milletvekili olarak girdi. Tüfenkçi, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleştirilen katliama ilişkin hukuki süreçte sanıklar lehine avukatlık yapmasıyla kamuoyunda tanınmış ve AKP Malatya İl Başkanlığı’nı üstlendikten sonraki dönemde CHP Malatya İl Gençlik Kolları’nca da protesto edilmişti.