Erdoğan Kerry ile Görüştü

Nükleer Güvenlik Zirvesi için geldiği için Washington’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’yi kabul etti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu’nda yapılan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Görüşmeye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın yer aldı.

Amerikan heyetinde de, Kerry’nin yanında, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ve Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland hazır bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, görüşmeyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan ve Kerry'nin Suriye'de siyasi geçiş sürecini hayata geçirmeye yönelik devam eden çabaları ele aldığını bildirdi.

Kirby, görüşmede ayrıca, uluslararası koalisyonun Suriye'de IŞİD'i zayıflatma ve yenilgiye uğratma yolundaki gayretlerinin değerlendirildiğini, sahada sağlanan ilerlemelerin gözden geçirildiğini ve bu ortak tehdite karşı işbirliğini güçlendirmenin yolları üzerinde konuşulduğunu belirtti.

Yahudi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kerry ile görüşmesinden önce de kaldığı otelde Yahudi kuruluşların temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede başta Türkiye’deki ve Belçika’daki son terör saldırıları olmak üzere terörle mücadele, Yahudiler’le ilişkiler, ABD, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Filistin’in durumu, Türkiye-AB ilişkileri, mülteciler meselesi, antisemitizm ve İslamofobi konuları gündeme geldi.

Görüşmede, Batı’da ırkçılığın yükselişe geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef antisemitik, İslamofobik ve yabancı düşmanı akımlar giderek siyasetin çeperinden merkezine yerleşiyor. Bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şarttır” dedi.

Yahudi kuruluşlarının temsilcilerinin de İstanbul’daki saldırılar nedeniyle Türkiye’ye taziyelerini yinelerken, saldırıda hayatlarını kaybeden ve de yaralanan İsrail vatandaşlarının naklindeki özen ve ilgiden dolayı teşekkürlerini sundukları belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve konukların, bazı konularda yaklaşım farklılıkları söz konusu olsa da, bir araya gelerek samimi bir şekilde konuşmanın ilişkileri güçlendirme açısından önemli olduğunu vurguladıkları da kaydedildi. Bu çerçevede Yahudi kuruluşlarının temsilcilerinin Kudüs’te Harem-i Şerif’teki ihlallere ilişkin haberlerin dezenformasyon olduğunu ileri sürdükleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Türkiye’nin elindeki bilgilerin tam aksi yönde olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmeye B’nai B’rith, İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Robert Singer, AIPAC gibi Yahudi kuruluşların yöneticileri katıldı.

Görüşmede yer alan İtibarsızlaştırmayla Mücadele Birliği Ulusal Direktör Yardımcısı Ken Jacobson da, Erdoğan’ın görüşmede, Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların çoğunun giderilmesi umudunu dile getirdiğini aktardı.

Görüşmede ilişkilerin iyi yönde ilerletilmesi konusundaki potansiyelleri ele aldıklarını ifade eden Jacobson, “Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler olumlu yönde ilerliyor. Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'da son düzenlenen terör saldırısında İsrailli turistlerin ölmesinin ardından attığı olumlu adımlar çok iyi işaretler. Türkiye ve İsrail arasındaki sorunların giderilmesini ve ilişkilerin eski haline dönmesini umuyoruz. İki ülkenin ve hatta Amerika'nın da ortak çıkarları mevcut, teröristlerle mücadele ediyorlar. Bizce Türkiye ve İsrail bölgede iki ana müttefik olmalı ve sorunların içine gireceğine birlikte çalışmalı” diye konuştu.

İşadamlarıyla toplantı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam da dünyanın önde gelen uluslararası şirketlerinin yöneticileriyle bir yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Erdoğan daha sonra aynı yöneticilerle yemekli toplantıya katılacak.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Türk-Amerikan İşadamları Konseyi Başkanı Ekim Alptekin, bu organizasyonun amacının Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret hacmini artırmak olduğunu bildirdi.

Erdoğan yarın sabah da Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden ile otelinde resmi bir görüşme yapacak. Öğlen Brookings Enstitüsü’nde “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” temalı bir konuşma yapacak olan Erdoğan, akşam da Başkan Obama'nın Beyaz Saray’da Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan Devlet ve Hükümet Başkanları onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Your browser doesn’t support HTML5

Erdoğan Kerry ile Görüştü