Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin üçüncü gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
İki cumhurbaşkanının açıklamalarında, başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere birçok konuda görüş birliği olurken, Filistin konusunda ise anlaşmazlık yaşandığı gözlendi.
“7 Ekim saldırısı olmasaydı Ortadoğu’daki bu savaş olmazdı” diyen Almanya Cumhurbaşkanı, İsrail’de iki devletli çözümden yana
İstanbul ve Gaziantep’te “Kahrolsun İsrail, işbirlikçi Almanya” sloganları da içeren protesto gösterilerine hedef olan Steinmeier, Gazze’de yaşananların sorumlusu olarak Hamas’ı gördüğünü yineledi.
İlgili Haberler Steinmeier’e İstanbul’da Filistin tepkisi: 50 gösterici Almanya’nın politikasını protesto ettiAlmanya Cumhurbaşkanı, “Hamas İsrail’e yaptığı vahşice saldırı ile İsrail'de 1200 kadını, erkeği ve çocuğu öldürdü. Altı ayı aşkın süredir 300'ü aşkın rehini tutuyor. Bize göre 7 Ekim saldırısı olmasaydı Ortadoğu’daki bu savaş olmazdı. Aynı zamanda ortak hedeflerimizi tekrar vurguladık. Biz Gazze'deki insani durumu düzeltmeliyiz. Savaşın bölgeye yayılmasını engellemeliyiz. Bu konuda Türkiye'nin önemli görevi var. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte hepimizin bölgedeki ilişkileri kullanması gerektiğini konuştuk. Özellikle rehinelerin serbest bırakılması için. Bu, olayın tırmanmaması için ön koşul” dedi.
İki devletli bir siyasal perspektif olmadan İsrail’in güvenliğinin sağlanamayacağının altını çizen Steinmeier bu konuda adımlar atılması konusunda Erdoğan ile hemfikir olduklarını söyledi.
İlgili Haberler Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildiErdoğan: “(İsrail’le) Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise DW’den bir gazetecinin “Türkiye ile İsrail arasındaki yoğun ticari ilişkiler İsrail karşıtı sert söylem ile çelişmiyor mu?” sorusu üzerine, Filistin meselesinde Türkiye ile Batılı ülkeler arasında ciddi bir yaklaşım farkı olduğunu vurguladı.
“Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. O iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılardaki ölüm sayısı ne yazık ki 45 bini buldu. Bu rakamı bir kenara koymamız sözkonusu olamaz. Yaralılar 75 bini buldu ve bu yaralılar içerisinde durumu ağır olanların bir kısmını biz ülkemize aldık. Burada tedavileri devam ediyor. Çocuk, kadın, yaşlı. Burada maalesef ağır manzara var. Bu manzarayı Alman dostlarımızın görmesi lazım. Gazze, Filistin tamamıyla yerle yeksan olmuş, her taraf yıkılmış. Böyle bir durumda. Kaldı ki İsrail'le Gazze'nin silah, mühimmat, araç, gereç bunlar zaten mukayese edilmez. Bunları görerek değerlendirmeyi yapmak lazım. Bütün bunların yanında tüm Batı kimin yanında yer alıyor? İsrail'in yanında yer alıyor. İsrail'in acımasız saldırıları karşısında Gazze'nin böyle bir imkânı var mı? Yok”.
Erdoğan, Steinmeier’in de altını çizdiği rehine takası konusunda tüm imkansızlıklara rağmen gayret içinde olduğunu ifade etti.
Erdoğan: “Savunma sanayindeki kısıtlamaları artık gündemimizden çıkaralım, terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma bekliyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında terör örgütlerine karşı Almanya’dan daha güçlü bir işbirliği talep ederken, savunma sanayinde Türkiye’ye yönelik kısıtlanma uygulamalarından vazgeçilmesini de istedi.
Erdoğan, “Güvenlikten ekonomiye her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. 50 milyar dolarlık ekonomik ilişki hacmini 60 milyara çıkarmayı hedefliyor, savunma sanayindeki kısıtlamaları artık gündemimizden çıkaralım istiyoruz. Engelleri değil bundan sonra ortak üretimi konuşacağımızı ümit ediyoruz. Almanya'da yükselen İslam düşmanı örgütlere ilişkin endişemiz giderek artıyor. Solingen benzeri saldırıda 4 kardeşimizi kurban verdik. Hadisenin tamamen aydınlatılması konusunda beklentimizi paylaştım. Terör örgütleri ile mücadeleye de değindik. Daha etkin işbirliğine ihtiyacımız var. Dayanışma beklediğimizi ifade ettim” dedi.
Steinmeier: “İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeyiz; NATO ve G-20 nezdinde birbirimize ihtiyacımız var”
Almanya’nın basın özgürlüğü konusunda hassasiyetini dile getiren Cumhurbaşkanı, Türkiye’de son birkaç yıldır tepkilerin arttığı Schengen vizesi konusunda ilerleme sağlanması için uğraştıklarını söyledi.
Steinmeier, “Ülkelerimiz ekonomik açıdan zor dönemlerden geçiyor. Bu nedenle ekonomik ilişkileri daha da geliştirmeliyiz. Yasal güvenlik ve hukuk devleti çok önemli. Alman işadamları da Pazartesi günü Almanya’da bu konuyu bana aktardı. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler konusunda basın özgürlüğü ve hukuk devleti ilkeleri son derece önemli. Almanya AB zirvesi sırasında vize ilerlemeleri konusunda çaba harcanmasını istedi. Türkye’nin çok güçlü sivil toplumu var. Dinamik, demokratik ve Avrupa’ya yönelen bir gelişme diliyorum. Biz özellikle iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeyiz. NATO ve G-20 nezdinde birbirimize ihtiyacımız var” diye konuştu.
Türkiye'nin de Almanya gibi Rusya’ya karşı Ukrayna'yı desteklediğini bildiklerini belirten Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı birkaç hafta sonra ülkesinde yapılacak “Ukrayna’yı Yeniden Yapılandırma Konferansı”na davet etti.
Steinmeier-Özel görüşmesinde gündem vize sorunu ve Türkiye’nin AB üyeliği oldu
Almanya Cumhurbaşkanı, Erdoğan’la görüşmesinden sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le bir araya geldi.
Görüşmeye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ve TBMM Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır da katıldı.
Sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yayınlayan CHP lideri, “Sayın Cumhurbaşkanı ile yurttaşlarımızın yaşadığı vize sorunu, sığınmacı sorunu ve Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüş alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullandı.