Erdoğan’dan 49 Rehineye Karşılık ‘Takas’ İması

Recep Tayyip Erdoğan

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuştu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin, merkezinde bulunduğu coğrafyayı, en iyi tanıyan, en iyi anlayan, en iyi analiz edebilen bir ülke olduğunu ifade etti ve antisemitist söylemlerde bulunduğu iddialarına yanıt verdi.

"Burada, Türkiye’ye ve şahsıma ilişkin önemli bir hatırlatmayı bir kez daha yapmak isterim. Antisemitist yaftasının, zaman zaman ülkeme, şahsıma ve arkadaşlarıma yönelik bir saldırı aracı olarak kullanıldığını üzülerek müşahede ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Bebek katledenleri eleştirmek Antisemitizm değildir”

Antisemitist yaftası, zaman zaman benim şahsıma da yöneltiliyor. İsrail’in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmek, antisemitizm değildir. Gazze’ye yardım götüren uluslararası bir gemiyi durdurup, 10 kişiyi katleden bir devletten hesap sormak, antisemitizm değildir. Gazze’de, ayrım yapmadan, parkta, bahçede, sahilde, okulda, hastanede, camide, evlerinde masum çocuk ve bebekleri katleden bir yönetimi eleştirmek, takdir edersiniz ki antisemitizm değildir. Bizim eleştirilerimiz, asla ve asla Musevilere değil; sadece ve sadece İsrail yönetimine ve onun politikalarınadır. Hiç kimse bunu çarpıtmasın."

“Gülen’e kırmızı bülten çıkabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parallel yapı olarak nitelediği Gülen Hareketi ve lideri Fethullah Gülen’e yönelik sert eleştirilerini sürdürdü ve Amerika Başkanı Barack Obama’dan Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi talebinde bulunduğunu yineledi. Umuyorum ki Türkiye ve Amerikan Yönetimi, her iki ülke için tehdit teşkil eden bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaklardır diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Başkan Sayın Obama başta olmak üzere, kendisine de izah ettim. Biz model ortaksak eğer bizim stratejik ortaklığımız varsa, siz bizden teröristi şunu bunu istediğiniz zaman nasıl teslim ediyorsak, tehdit eden böyle bir çalışmayı yapan kişi şu anda ülkenizde Pensilvanya’da. Bunu deport (sınırdışı) edin. Deport etmiyorsanız, biz teslim edin.”

Erdoğan’ın konuşma yaptığı düşünce kuruluşu CFR’ın başkanı Richard Haass’ın ‘Erdoğan, 'Obama Fethullah Gülen'i iade edin talebimi geri çevirdi' şeklinde tweet atması üzerine toplantı çıkışı gazeteciler cumhurbaşkanına bu soruyu sordu. Erdoğan, “Ben öyle bir şey söylemedim" diyerek, sosyal medya paylaşımını yalanladı.

“Rehinelere karşılık IŞİD’e ne verdiniz?”

Toplantıyı yöneten Amerikalı gazeteci Fareed Zakaria Erdoğan’a IŞİD gibi son derece güçlü bir örgütün, hiç bir karşılık almaksızın 49 rehineyi serbest bırakmayacağını söyleyerek "Türkiye’nin IŞİD’e rehineler karşılığında ne verdi?” sorusunu yöneltti. Erdoğan’ın bu soruya verdiği yanıtla, iddaları doğruladı.

“102 gün boşuna beklemedik. Biz operasyon deyince herkesin aklına sadece bombalar, silahlar geliyor. Operasyon sadece bu değildir. Operasyonun siyasi, diplomatik, sivil boyutu vardır. Parasal hiçbir ilişki kesinlikle olmamıştır. Bazıları takas olmuştur diyor. Takas olabilir ama böyle bir zemini hazırlamak bile çaba gerektirir.”

“Bir rehineye karşılık 1500 rehine veren İsrail’e sormadılar”

Gazeteci Zakaria, bu yanıt üzerine ‘Türk rehinelere karşılık olarak, Türkiye’nin elindeki IŞİD üyelerini iade ettiği iddiasının doğru olduğunu söyleyebilir miyiz’ diye sordu.

Erdoğan’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: “Bu tür şeyler tabii ki olmuştur, olabilir. Ama bunun şekli nedir değil, mesele ona hazır olmaktır. Ben burada basit bir şey söyleyeceğim. Bir tane rehine için 1500 tane rehineyi veren İsrail’e bu soruyu sordular mı? Kim yaptı bunu, İsrail yaptı. Demek ki olabiliyor.”

Türkiye’nin dış politikada sıfır sorun politikasını eleştiren bir soruya ABD’nin Suriye konusunda geç hareket ettiği eleştirisiyle yanıtladı.

“Demokrasinin eşiği diye bilinen Amerika, kalkıp da burada şu anda gecikmeli olarak müdahele sürecine başladı.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile yaptığı görüşmede ise, terörle mücadele, Suriyeli sığınmacılar, sınıra uçuşa yasak bölge oluşturulması, Kıbrıs ve Gazze başlıklarının görüşüldüğü bildirildi.

Your browser doesn’t support HTML5

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York Temasları