İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu iki ülkenin liderleriyle telefonda görüştü ve terör örgütleri konusundaki kaygılarını paylaştı. Erdoğan, gün içinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la da telefon görüşmeleri yaptı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı, AB ve ABD’nin de terör listesinde yer alan PKK’yla bağlantılı kişileri ve Ankara’nın 2016’daki darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen’in takipçilerini barındırmakla suçluyor ve bu nedenle bu iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO’ya katılmasına karşı çıkıyor.
İsveç Başbakanı'yla görüşme
Erdoğan’ın İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’la görüşmesinde, Ankara’nın endişelerini gidermek için somut adımlar atılmasını beklediğini vurguladığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki harekatından sonra savunma sanayi alanında İsveç’in Türkiye’ye uyguladığı ambargonun kaldırılması gerektiğini de belirtti.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin NATO’nun açık kapı politikasına bugüne kadar hep tam destek verdiğini belirterek ittifak içinde hem üye ülkelerin güvenliği hem de kolektif güvenlik açısından dayanışmanın esas bir değer olduğuna işaret etti. Türkiye'nin, İsveç'in terör örgütü PKK/YPG/PYD güdümündeki şahıs ve sözde kuruluşlarla temaslarından rahatsızlık duyduğunu uzun zamandır dile getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ terör örgütünün İsveç'teki mevcudiyet ve faaliyetlerinin de sürdüğüne dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in terör örgütlerine yönelik siyasi, finansal ve silah desteğinin son bulması gerektiğini vurguladı. PKK/PYD/YPG'nin DEAŞ'la mücadele ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in, terör örgütü PKK ve bu örgütün Suriye ile Irak’taki uzantıları bakımından Türkiye'nin kaygılarını paylaştığını ortaya koyan somut ve ciddi adımlar atmasını beklediklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'den Türkiye'ye yönelik terörist tehdit yüzünden gerçekleştirmek zorunda kaldıkları Barış Pınarı Harekatı sonrasında savunma sanayisi alanında İsveç’in Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamaların da kaldırılması gerektiğini ifade etti.”
İsveç Başbakanı Andersson da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, görüşmeden duyduğu takdiri dile getirerek, “Barış, güvenlik ve terörle mücadele dahil ikili ilişkilerimizi güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı'yla görüşme
Erdoğan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşmesinde de, bir NATO müttefikine tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele etmemenin ittifakın ruhuna uymadığı mesajını verdi.
Görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan’ın görüşmede, “NATO içinde bir müttefik açısından tehdit oluşturan terör örgütlerini görmezden gelen bir anlayışın dostluk ve ittifak ruhuyla bağdaşmayacağını belirttiği” kaydedildi.
Açıklamada, Erdoğan’ın Niinistö’ye, “Türkiye'nin milli güvenliğine ve halkına yönelik açık bir tehdide karşı verdiği meşru ve kararlı mücadeleye saygı gösterilmesini ve bu mücadeleye destek verilmesini beklemenin en doğal hakkı olduğunu ifade ettiği” belirtildi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de Erdoğan’la “açık ve direkt” bir görüşme yaptığını ve yakın diyaloğu sürdürme kararı aldıklarını bildirdi. Niinistö Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve Türkiye’nin birbirlerinin güvenliğine bağlılık göstereceklerini ve dolayısıyla ilişkilerimizin daha güçlü hale geleceğini belirttim. Finlandiya teröre her türlü şekli ve tezahürüyle kınamaktadır. Yakın diyalog devam edecek” dedi.
NATO Genel Sekreteri'yle görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan gün içinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le de görüştü.
Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasına göre, görüşmede Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın terörizm ve diğer meselelerde açıkça işbirliği sergilemedikçe bu iki ülkenin NATO üyeliğine olumlu bakmayacaklarını söyledi.
Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele başta olmak üzere temel meselelerde Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını açıkça göstermedikleri sürece, bu ülkelerin NATO üyeliklerine müspet yaklaşmayacaklarını dile getirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti" denildi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, tüm müttefiklerin güvenlik kaygılarının hesaba katılması ve bir çözüme varmak için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.
İngiltere Başbakanı'yla görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün bir diğer telefon görüşmesi de İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la oldu. Görüşmede Johnson’ın, Erdoğan’a, Finlandiya ve İsveç’in NATO ittifakına değerli katkılarda bulunacağı mesajını verdiği bildirildi.
İngiltere Başbakanlığı Downing Street’in bir sözcüsü, Johnson’ın görüşmede Erdoğan’a, Madrid’de gelecek ay yapılacak liderler zirvesinin öncesinde tüm endişeleri ele alıp gidermek için İsveç, Finlandiya ve NATO’daki diğer muhataplarıyla birlikte çalışma çağrısında bulunduğunu açıkladı.
Sözcüsünün verdiği bilgiye göre, Johnson İngiltere’nin de bu süreci desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/YPG güdümündeki şahıs ve sözde kuruluşlarla ilişkilerinin temel sorun teşkil ettiğini belirtti. Finlandiya ve İsveç’in NATO değerlerine sahip çıkacağından ve Türkiye’nin meşru endişelerini bihakkın gözeteceğinden emin olmak istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre destek veren ülkelerin NATO üyeliği talebine karşı Türk kamuoyundaki haklı tepkinin gözardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.