‘Erkeklerin Yüzde 28’i Kadınların Dövülebileceğini Düşünüyor’

Arjantin'de kadına karşı şiddeti protesto edenler

Birleşmiş Milletler, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ öncesinde cinsiyet eşitliği ve kadın haklarıyla ilgili çeşitli raporlar yayınladı.

BM Kadın Örgütü yayınladığı raporda, son 25 yılda kadın erkek eşitliği konusunda bazı ilerlemeler kaydedilmiş olsa da gelişmelerin oldukça yavaş olarak sürdüğünü belirtti.

Your browser doesn’t support HTML5

Londra'da Kadınlar 'Şiddete Karşı' Yürüdü

BM Kalkınma Programı UNDP tarafından yayınlanan başka bir raporda da dünya nüfusunun yüzde 90'ının kadınlara hala ön yargılı olarak yaklaştığı, erkeklerin yüzde 28’inin kadınların dövülebileceği görüşünde olduğu kaydedildi.

“Kadın hakları çok zorluklarla kazanılıyor”

Cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmak için 25 yıl önce kabul edilen Pekin Eylem Platformu'nun kabulünün yıl dönümünde BM Kadın Örgütü tarafından yayınlanan raporda, cinsiyet eşitliğini ortadan kaldırmak için 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri gözden geçirildi.

Raporda, kadın hakları konusunda ilerlemeler, boşluklar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının geliştirilmesi ile ilgili zorluklar değerlendirildi.

BM Kadın Örgütü'nün kapsamlı raporunda cinsiyet eşitliği konusunda bazı ilerlemeler görülse de ve olumlu gelişmelerin oldukça zor kazanıldığı ifade edildi.

Raporda, ilerlemelerin zorluklar içinde yavaş olarak sürmesinin küresel olarak kadına yönelik yaygın eşitsizlik eğilimi, iklim değişikliği, çatışmalar ve dışlayıcı politikalardan kaynaklandığı ifade edildi.

“Hiçbir ülke cinsiyet eşitliğine tam olarak ulaşmadı”

BM Kadın Direktörü Phumzile Mlambo Ngcuka, “Kadınların cinsiyet eşitliğiyle ilgili mücadelesinde bazı ilerlemelere rağmen veriler hiçbir ülkenin cinsiyet eşitliğine tam olarak ulaşamadığını gösteriyor.” dedi.

Ngcuka, kadınların hala yönetimlerde söz sahibi olamadığını, şirketlerin yönetim kurullarında, iktidar koltuklarında bulunan kadınların sayısının dörtte bir oranına bile ulaşamadığını ifade etti.

Direktör Ngcuka, erkekler tüm parlamento koltuklarının yüzde 75'ine, idari pozisyonların yüzde 73'üne sahip olduğunu kaydederek, “Erkekler hala meclis koltuklarının dörtte üçünü kontrol ediyor.

Kadınlar küresel olarak tüm süreçlerden büyük ölçüde dışlanıyor.” Dedi.

"

“32 milyon kadar kız hala okula gitmiyor”

Raporda, cinsiyet eşitliği konusunda bazı olumlu gelişmeler küresel zorluklara rağmen feminist hareketlerden geldiği belirtildi. Küresel olarak gelişen feminist hareketlerin kadınların lehine olumlu gelişmeler yaşandığı kaydedildi.

Küresel feminist kadın hareketlerinin kadınlara yönelik işlenen suçlar, aile içi şiddete karşı hesap verebilirlik konusunda yapılan ortak eylemlerle çeşitli kazançların elde edildiği ifade edildi.

“Dünya nüfusunun yüzde doksanı kadına ön yargılı bakıyor”

BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan son raporda ise dünyada kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliğin büyük farlılıklarla sürdüğü belirtilerek, dünya nüfusunun yüzde doksanının kadınlara önyargılı yaklaştığı kaydedildi.

UNDP tarafından yayınlanan ‘Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normlar Endeks Raporu’, küresel nüfusun yüzde 80'inden fazlasına ev sahipliği yapan 75 ülkeden gelen verilerin analiz edilmesiyle hazırlandı

Raporda yer alan verilere göre, ankete katılanların neredeyse yarısından fazlası, erkeklerin kadınlara göre daha üstün siyasi liderler olduğunu düşünüyor.

UNDP'nin İnsani Gelişme Raporu Ofisi başkanı Pedro Conceiçao, “Kadınların hayatın temel ihtiyaçlarına erkeklerle aynı erişime sahip olmasını sağlamak için son yıllarda uzun bir yol kat ettik” dedi.

Raporda yer alan araştırma verilere göre, ankete katılanların neredeyse yarısı erkeklerin üstün siyasi liderler olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 40'tan fazlası da erkelerin kadınlara göre daha iyi şirket yöneticiliği yaptığını ve erkelerin kadınlara göre daha fazla iş yapması gerektiğine inanıyor.

“Kadın lider sayısı azaldı”

UNDP Kadın Raporunda yapılan araştırmalara göre büyük bir çoğunluk erkeklerin her alanda kadınlara göre çok daha başarılı olduğu yönünde.

BM üyesi 193 ülke arasında 2014 yılında15 ülkenin devlet ya da hükümet başkanı kadın olduğu ancak 2020 yılında bu sayının 10’a düştüğü belirtildi.

UNDP İnsani Gelişme Raporu Ofisi başkanı Pedro Conceiçao, “Kadınların hayatın temel ihtiyaçlarına erkeklerle aynı erişime sahip olmasını sağlamak için son yıllarda uzun bir yol kat ettik” dedi.