Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Cuma günü Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Açıklamanın ardından İsrail, Ermenistan Büyükelçisi’ni "şiddetli bir kınama" için çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşmadı.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, acil ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler kararlarına katıldığını ve "Gazze'deki feci insani durumun ve devam eden çatışmanın" uluslararası gündemin en önemli konularından biri olduğunu bildirdi.
Açıklamada, "İsrail-Filistin çatışmasına yönelik 'iki devletli' çözümü destekliyoruz" denildi ve hem Filistinliler’in hem de İsrailliler’in meşru isteklerini yerine getirebilmelerini sağlamanın tek yolunun Filistin devletinin tanıması olduğu belirtildi.
İlgili Haberler İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdıŞimdiye kadar onlarca ülke Filistin devletini tanımış olsa da hiçbir büyük Batılı ülke henüz aynı adımı atmadı. Filistinliler, özellikle Gazze'deki insani krize yönelik uluslararası öfke ortamında atılan bu adımların, mücadelelerine uluslararası meşruiyet kazandırdığına inanıyor.
Geçtiğimiz ay İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini tanımaya karar verdiklerini açıklamıştı ve o tarihten bu yana Slovenya ile Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda da aynı adımı attı.
İlgili Haberler İsrail ordusu “Lübnan’da saldırı için planlar onaylandı” derken, ABD savaşı engellemeye çalışıyorİnsani yardımların bölgeye ulaştırılması çabaları
ABD ordusu, Perşembe günü Gazze'de ABD yapımı bir iskelenin denizin dalgalı olması nedeniyle geçen hafta ikinci kez kaldırıldıktan sonra yeniden insani yardımların boşaltılması için kullanılmaya başladığını bildirdi.
Yardım grupları, Gazze'ye deniz yoluyla yardım getirme planını sert bir şekilde eleştiriyor ve bunun, çok daha elverişli olan kara sınır kapısını açması yönünde İsrail’e uygulanan baskıyı ortadan kaldıran dikkat dağıtıcı bir unsur olduğunu savunuyor.
Savaşın, artık tamamen yardıma bağımlı olan Gazze'ye gıda, ilaç ve temel tüketici ürünü akışını büyük ölçüde kesmesi nedeniyle Filistinliler, yaygın açlıkla karşı karşıya.
Bu arada, İsrail'in Gazze'nin güneyine giden yeni bir yardım yolunu koruma sözü, BM ve uluslararası yardım kuruluşlarının kanun ve düzenin bozulmasının bu yolu kullanılamaz hale getirdiğini söylemesiyle boşa çıktı.
İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü ve dokuzuncu ayına giren savaş, Gazze'de ABD destekli sistematik yıkım kampanyası nedeniyle artan uluslararası eleştirilerle karşı karşıya.
Gazze’deki Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail'in kara saldırıları ve bombardımanlarında şimdiye kadar 37 bin 100'den fazla Filistinli öldü. Yetkililer, ölü sayısını militanlarla siviller arasında ayrım yapmadan veriyor.
İsrail, savaşı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine baskın düzenleyen, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi kaçırdığı saldırının ardından başlattı.
İlgili Haberler ABD ve İsrail arasında silah sevkiyatı tartışması