Suriye Dışişleri Bakanı, rejimin Cenevre’de yapılacak barış görüşmelerine ‘dış müdahale olmadan’ katılmaya hazır olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek için bir hafta önce bir barış süreci planı onaylamıştı.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Pekin’de görüştü. Muallim Suriye heyetinin, barış görüşmelerine katılacak muhalif grupların listesi verilir verilmez hazır olacağını belirtti.
Muallim ‘dış müdahaleden’ ne kast ettiğini açıklamadı ancak Şam hükümetinin diyalog ile ulusal birlik hükümeti kurulması umudu olduğunu söyledi.
BM Güvenlik Konseyi Suriye barış planını oybirliğiyle kabul etmişti. Çin de plana onay veren Konsey’in daimi üyesi. Görüşmelerin bu yılın başında başlaması bekleniyor.
Öte yandan bir Rus diplomat, Moskova’da yaptığı açıklamada Suriye’de olabilecek herhangi bir ateşkesin, IŞİD’e karşı yürüttükleri saldırılarını durdurmayacağını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov da, eğer Suriye’deki iç savaş hafiflerse, Rusya’nın IŞİD’e karşı hava saldırılarını arttıracağını belirtti.
Bogdanov Rus İnterfaks haber ajansına, Suriye’deki tarafların ateşkes kararı almasının, Rusya’nın IŞİD’e karşı operasyonlarını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini söyledi.
Moskova ne kadar operasyonlarında IŞİD’i hedef aldığını iddia etse de bazı veriler, Rusya’nın Suriye’de yürüttüğü hava saldırılarında sivillerin, Batı’nın destek verdiği ılımlı Esat rejimi muhaliflerinin hedef alındığını ortaya koyuyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, geçen hafta yaptığı açıklamada Rus ordusunun Suriye’de tüm kapasitesini daha kullanmadığını ve eğer gerekirse ülkedeki müdahalesini arttıracağını söyledi.
Rusya aynı zamanda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat konusunda, Batı koalisyonundan farklı bir konumda bulunuyor. Muhalif gruplar, Amerika ve müttefikleri, Esat’ın yetkilerini devretmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Rusya Esat’ı koruyor ve Esat’ın gitmesi gerektiğinin söylendiği her türlü tartışmadan kaçınıyor.
Esat konusunda anlaşmazlıklar olsa da, Amerika ve diğer devletler, Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen barış sürecinin bu ülkeler arasında ender rastlanan bir birlik oluşturduğunu söylüyor.
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Güvenlik Konseyi’nde alınan karar için “önemli bir dönüm noktası” yorumunda bulundu. Kerry, diplomatik çabaların yeni yılda daha hızlı ilerleyeceğini tahmin ediyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen cuma günü Suriye hükümeti ve ılımlı muhalefet arasında görüşmeler başlatılmasını, ateşkes yapılmasını, bir geçiş hükümeti kurulmasını izleyen 18 ay içinde de seçimlere gidilmesini öngören bir planı onaylamıştı.