Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan ve Rus enerji şirketlerinin yönetiminde görev alan Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder, Almanya Federal Meclisi’ni mahkemeye verdi.
Almanya siyasi tarihinde benzersiz olan bu olay Berlin’de büyük şaşkınlığa neden olurken, Almanya’nın 1998-2005 yıllarında iki dönem başbakanlığını yapan Schröder’in Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle kendisine tahsis edilen büro ve elemanlar için iptal edilen ödeneklerin yeniden ödenmesini sağlamak için meclise dava açtığı bildirildi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan süreçte, Putin’le dostluk ilişkilerini sürdürmesi ve Rusya’nın enerji devlerinden Rosneft ile Kuzey Akım 1 ve 2’nin yönetimlerinde görev alması nedeniyle eleştirilere hedef olan Schröder’in, eski başbakan olarak özel hakları Mayıs ayında iptal edilmişti.
Daha öncesinde Schröder'in emekli başbakan olarak Almanya Federal Meclisi‘nde bir ofisi ve beş personeli bulunuyordu. Federal Meclis‘in, imtiyazlarını kaldırılmasıyla Schröder ofis personelinin yanısıra, seyahat giderleri ve şoför hakkını da kaybetmiş oldu.
Meclis, 78 yaşındaki Gerhard Schröder‘in aylık 8 bin 300 Euro olan emeklilik maaşının ve koruma polisi hakkının süreceğini duyurmuştu. Meclisin iptal kararı öncesinde Schröder’in bürosunda çalışan bazı elemanları kendiliklerinden istifa etmişti.
Gerhard Schröder'in avukatı Michael Nagel tarafından yapılan açıklamada, Schröder'in haklarının iptal edilmesine ilişkin kararın geçerli yasal düzenlemelere aykırı olduğu ve "demokratik hukuk devleti prensibleri" ile de uyuşmadığı, bu nedenle büro ve eleman giderlerini iptal kararının geri alınmasının gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili davanın Berlin İdare Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyor.
Schröder, Putin’le görüştü
Gerhard Schröder, son olarak iki hafta önce tatil için gittiği Moskova’da Cumhurbaşkanı Putin'le yaptığı özel görüşme nedeniyle eleştirilere hedef oldu. Buluşma sonrasında, Putin ile olan dostluğu nedeniyle özür dileyecek hiçbir şeyi olmadığını söyleyen Schröder, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkesin mümkün olduğunu, savaşı sona erdirmek için iki tarafın da tavizler vermesi gerektiğini vurgulayan bir açıklama yaptı.
İlgili Haberler “Tahıl Anlaşması Ateşkesin Önünü Açabilir”Schröder aynı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı. Schröder, "Tahıl anlaşmasında da olduğu gibi Türkler çok yardımcı oldu. Ama Washington evet demezse bu işler yürümez" diyerek, sorunun çözümü için ABD’nin desteğine gereksinim duyulduğuna dikkat çekti.
Alman ve Türk medyalarında sıklıkla "Türkiye dostu" olarak tanımlanan Schröder, 2005'de Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasında belirleyici bir rol üstlenmişti.
Schröder, Almanya‘da "günah keçisi" olarak görülen bir isim
1963 yılından bu yana sosyal demokrat SPD üyesi olan Gerhard Schröder, 1990-1998 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı, 1998-2005 yıllarında da Almanya Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde 1999-2004 yılları arasında SPD Genel Başkanlığı olarak da görev yaptı.
SPD, 2005 yılındaki genel seçimleri kaybedince Schröder, milletvekilliğinden ayrılarak, gelen tepki ve eleştirilere rağmen Rus enerji şirketlerinden Rosneft ve Gazprom’un ortaklığındaki Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz projelerinin yönetiminde yer aldı.
Ancak Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş Schröder’e baskıyı arttırdı. Alman siyasetinde ve medyasında adeta "günah keçisi" olarak görülen isimlerden biri haline gelen Schröder’in partisinden atılması için de süreç bir başlatıldı. Gönüllü olarak partiyi terk etmemesi halinde Schröder’in SPD’den ihracı istenirken, bu hafta başında SPD tahkim kurulu, Schröder’in ihracı için gerekçe bulunmadığına karar verdi.