Göreve geldiğinden bu yana Avrupa Birliği’yle güç gösterisine girişen ve sonunda da Brüksel’in şartlarına boyun eğmek zorunda kalan Yunan hükümetinin mevcut mali yardım planının dört ay daha uzatılması için Euro Bölgesi tarafından şart koşulan reform listesine yeşil ışık yakıldı.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis imzası taşıyan ve 64 maddeden oluşan liste sabah saatlerinde Brüksel’e resmen iletildi. Vergi politikaları, kamu maliyesi, gelir yönetimi, kamu harcamaları, sosyal güvenlik reformu, kamu yönetimi ve yolsuzluk, bankacılık, özelleştirme gibi alanları içeren ve geniş yelpazeye yayılan reformlar iyi bir başlangıç noktası olarak görülüyor.
“İyi bir başlangıç noktası” vurgusu Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a açık çek vermediğinin net göstergesi niteliğinde. Yeşil ışık yakılırken bu vurgunun yapılması listede bazı yetersiz unsurlar olduğuna ve süreçte sorun yaşanma olasılığının sıfır olmadığına da işaret ediyor.
Listeyi değerlendiren kurumlar arasında yer alan Avrupa Birliği Komisyonu’ndan belge için “yeteri kadar kapsamlı, geçerli bir başlangıç noktası” yorumu yapılırken programın denetiminden sorumlu Troyka’nın diğer iki ayağını oluşturan Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) çekincelerin öne çıktığı ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi.
Uluslararası Para Fonu’ndan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’a gönderilen mektupta reformlar konusunda net taahhütlerin eksikliğine dikkat çekilirken Avrupa Merkez Bankası’nın mektubunda bazı başlıklarda mevcut programdan farklılaşan alanlar olduğu uyarısında bulunuldu.
Bu çekince ve uyarılara rağmen Eurogroup, ulusal onay sürecinin başlatılması için düğmeye bastı. Eurogroup’tan yapılan açıklamada Yunan hükümetine reform listesini daha fazla geliştirme ve genişletme çağrısı yapıldı.
Yunanistan verilen onayla rahat bir nefes almış gibi görünse de gelinen aşamada zorlu bir sürecin ilk etaplarından biri tamamlanmış durumda. Süreçte gerek Avrupa Birliği Komisyonu’nun gerekse Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın programla uyumlu olmadığını düşündüğü her unsuru veto etme hakkının bulunması Atina’nın rahat nefes alması için daha erken olduğunu gösteriyor.
Reform listesinde yer alan maddelerin tamamını mevcut programa ve hedeflerine aykırı hareket etmeden yerine getirmesi için yoğun çaba harcayıp üstün bir başarı sergilemesi gereken Yunan hükümetinin bazı seçim vaatlerine değinmemesi de dikkat çekti. Program bağlamında devlet sektöründe çalışırken işten çıkarılanların yeniden işe alınması ve özel emlak vergisinin kaldırılması gibi kalemler listede pas geçildi.
Yunan hükümetinin hayata geçirme taahhüdü altına girdiği reformlar arasında süreci tamamlanmış özelleştirmelerde geri adım atılmaması, ihale ilanları verilenlerin tamamlanması, vergi affına son verilmesi, yolsuzlukla yoğun mücadeleye girilmesi, her sektördeki kamu harcamalarının gözden geçirilmesi, asgari ücretin Avrupa Birliği’yle istişare edilerek artırılması, bakanların ve milletvekillerinin mali imtiyazlarının sınırlandırılması gibi unsurlar öne çıkıyor.