Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) tarafından her yıl yayımlanan ve Avrupa Birliği’nde terörizmin durumu ile bu konudaki trendlerin değerlendirildiği rapor olan TE-SAT, Birlik ülkelerinde 2016’da başarısız olan, önlenen ya da gerçekleştirilmiş 142 terör eylemi belirlendiğini ortaya koydu.
“Saldırıların” yarısından fazlası (76) Birleşik Krallık tarafından rapor edilirken bu ülkeyi Fransa (23), İtalya (17), İspanya (10), Yunanistan (6), Almanya (5), Belçika (4), ve Hollanda (1) izledi. 2016’daki saldırılarda 142 kişi yaşamını yitirirken 379 kişi de yaralandı.
AB ülkelerinin güvenlik birimlerinin terör bağlantılı olarak 1002 kişiyi tutukladığı rapora yansıtılırken çihatçı terör bağlantılı tutuklamalardaki artış dikkat çekti. 2014’te bu sayı 395 iken 2015’te 687 oldu, 2016’da ise 718’e yükseldi. Tutuklanan 1002 kişiden 291’inin 25 ve altı yaş diliminde olması da dikkat çeken veriler arasında yer alıyor.
Saldırıların yüzde 40’ında patlayıcı kullanıldığının da altının çizildiği belgede, alternatif ve daha karmaşık patlayıcı aletler kullanma potansiyeli dikkate alınarak Suriye ve Irak gibi çatışma alanlarında kullanılan silahlandırılmış insansız hava araçlarının da saldırganlar açısında esin kaynağı olabileceği uyarısında bulunuluyor.
Avrupa’daki terör saldırılarının yüzde 40’ının finansmanının suç mekanizmaları aracılığıyla sağlandığı vurgusuna yer verilen raporda dikkat çeken bir başka unsuru da kadınların operasyonel rollerde eskisine oranla daha yoğun bir varlık gösterdiği tespiti oluşturuyor. TE-SAT verilerine göre 2016’da terör bağlantılı olan tutuklananların yüzde 26’sı kadındı. 2015’te bu oran yüzde 18 olarak belirlenmişti.
Europol Direktörü Rob Wainwright, daha önce eşine rastlanmayan cihatçı terör türüyle bilgi paylaşımı ihtiyacının hiç son iki yılda olduğu kadar yükselmediğini belirterek, “Etnik-milliyetçi ve ayrılıkçı terörizmin, sağ ve sol aşırıcılığın aksine cihatçı terörizm uluslararası bir karaktere sahip bu nedenle de uluslararası bir yanıta ihtiyaç var” dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Güvenlik Birliği’nden Sorumlu Üyesi Julian King de Londra’da yaşanan son saldırılarda bir çok ulustan insanın etkilendiğini hatırlatarak, “Teröristler, sınırlara saygı göstermiyor ve bunlara uymuyor” diyerek birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.
Birlikte çalışmanın gereğine vurgu yapan bir başka isim de Avrupa Birliği Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos oldu. Avramopoulos, “Etkili işbirliğinin temeli güven” dedi. Terörle mücadelenin Avrupa Birliği’nin siyasi önceliklerinin başında yer almayı sürdüreceğini söyleyen Avramopoulos, “Vatandaşlarımızın güvenliği ve toplumlarımızın uyumu için bilgi değişimini ve sınır ötesi işbirliğimizi her düzeyde hızlandırmalıyız” ifadelerini kullandı.