Federal temyiz mahkemesi TikTok’un ABD’de yasaklanmasının önünü açabilecek yasayı onadı

TikTok’un ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı bulunuyor.  

ABD’de federal temyiz mahkemesi kısa video paylaşım platformu TikTok’un önümüzdeki ay içinde yasaklanmasının önünü açabilecek bir yasayı onadı.

Washington DC Temyiz Mahkemesi TikTok’un sözkonusu yasaya karşı itirazını reddetti.

Bu yasa TikTok’un merkezi Çin’de bulunan ana şirket ByteDance ile ilişkilerini kesmesi, aksi halde Ocak ayı ortalarında yasaklanmasını öngörüyordu.

Şirket yaptığı itiraz başvurusunda, yasaya dayanak olarak gösterilen tüzüğün ABD Anayasası’nın Birinci Değişiklik Maddesi’ne aykırı olduğunu iddia etmişti. Mahkeme ise şirketin bu tezini reddetti.

Yargıç Douglas Ginsburg tarafından kaleme alınan mahkeme görüşünde, “Birinci Değişiklik Maddesi ABD’de ifade özgürlüğünü korumak için var. Burada hükümet yalnızca bu özgürlüğü yabancı bir hasım ulustan korumak ve bu hasmın ABD’deki insanlarla ilgili veri toplama kabiliyetini sınırlamak için harekete geçmiştir” denildi.

TikTok ve ByteDance’in davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıması bekleniyor ancak mahkemenin dosyayı ele alıp almayacağı belirsiz.

İlgili Haberler TikTok temyiz mahkemesinde kendini savundu: “ABD Anayasası ihlal ediliyor”

TikTok’un sözcüsü Michael Huges, “Anayasa Mahkemesi’nin Amerikalılar’ın ifade özgürlüğünü koruma konusunda yerleşmiş tarihi bir sicili var ve bu önemli anayasal konuda da bunu yapmalarını bekliyoruz” dedi.

TikTok’un sözcüsü yasağın gerçeği yansıtmayan, kusurlu ve varsayımsal bilgiye dayandığını ve bu durumun Amerikan halkının sansüre uğramasıyla sonuçlandığını savundu.

TikTok’un ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı bulunuyor.

TikTok’la ilgili tartışma mahkemeye taşınmış olsa da, ilk başkanlık döneminde TikTok’u yasaklamaya çalışan ancak seçim kampanyası sırasında böyle bir adıma karşı olduğunu söyleyen Donald Trump iki şirketin içinde bulunduğu duruma bir çözüm getirebilir.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Nisan ayında imzalanan yasa, Washington’da hükümetin Çin’le bağlantıları sebebiyle ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğü video paylaşım platformuna ilişkin uzun süredir yaşanan bir tartışmanın sonucuydu.

ABD, TikTok’un, Çin hükümetinin eline geçebilecek izleme alışkanlıklarına ilişkin hassas bilgiler dahil, kapsamlı şekilde kullanıcı verilerini toplamasından endişe duyduğunun altını çizmişti.

Mayıs ayında sözkonusu yasaya karşı hükümete Mayıs ayında dava açan TikTok, platformun Pekin tarafından casusluk ya da Amerikalılar’ı manipüle etmek için kullanılabileceğini reddetmişti.