Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen’in kaçış arayışı içerisinde olduğuna dair istihbarat bilgilerinin ellerine ulaştığını, bunu Amerikan makamlarına ilettiklerini söyledi.
Bozdağ, BM Genel Kurulu görüşmeleri ve temaslarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmek üzere bulunduğu New York’ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede en uzun konuşulan konunun Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusu olduğunu aktaran Bozdağ, Erdoğan’ın bu konuda Türkiye’nin taleplerini, beklentilerini ve hassasiyetlerini ifade ettiğini belirtti.
Biden’ın da görüşmede Türk-Amerikan ilişkilerine değindiğini ve Türk halkının 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında gösterdiği kahramanlık ve dayanışmaya takdirlerini dile getirdiğini kaydeden Bozdağ, “(Biden) Bu konudaki hukuki sürecin sürdüğünü, kendilerine somut delillerin ulaştığını ve bu konuyla ilgili mahkemenin bir değerlendirme yapacağını ifade ettiler,” diye konuştu.
Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin dört dosyayı daha önce gönderdiğini, darbe teşebbüsüne ilişkin geçici tutuklama talebini de 10 Eylül 2016 tarihinde Amerikan yetkili makamlarına ilettiğini hatırlatan Bozdağ, “Tabi bizim ABD yetkili makamlarından beklediğimiz şey, iki ülke arasındaki anlaşma hükümlerinin gereklerinin yerine getirilmesi suretiyle Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesidir,” dedi.
“Mahkeme kararı çıkıncaya kadar tutuklanmalı”
Bozdağ, iade konusunda mahkeme kararı çıkıncaya kadar kişinin tutuklanması gerektiğini vurgularken, burada bir takdir hakkının bulunmadığını, başka maddelerle de irtibatının kurulamayacağını, bunun çok açık bir husus olduğunu kaydetti.
“Birtakım eksik bilgi, belge varsa bunlar da istenebilir, bu tutuklanmaya engel bir durum oluşturmaz” diyen Bozdağ, suçluların iadesi anlaşmasının 10’uncu maddesinin geçici tutuklama talebini içerdiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “İade dosyası gitmeden de taraf ülkelerden birisi suç işleyen kişinin bulunduğu ülkeden iade dosyası gelene kadar geçici tutuklanmasını talep edebilir. Biz Türkiye olarak, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü nedeniyle, bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren FETÖ’nün sevk ve idarecisi Fethullah Gülen’in geçici tutuklanmasını talep ettik çünkü Fethullah Gülen, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün talimatını veren ve bu darbe teşebbüsünü Pennsylvania’dan sevk ve idare eden bir teröristtir. TSK içerisindeki FETÖ’ya mensup askerlerle bunlara eklenen diğer bazı askerler müştereken darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu çok net bir şekilde ortadadır. FETÖ elebaşı terörist Fethulah Gülen terör örgütünü ABD’den hala yönetmeye devam etmektedir.”
Bozdağ, hiçbir hukuk devletinin bir terör örgütünün devletin gözetimi altında sevk ve idaresine izin veremeyeceğini belirterek, “Biz ABD’li yetkili makamlardan FETÖ’nun ABD'den yönetilmesine izin vermemesini ve bu terör örgütü mensuplarının hukuk çerçevesinde hak ettikleri cezayı almaları gerektiğini ifade ettik. O nedenle öncelikle 9’uncu maddenin işletilerek tutuklanması ve ayrıca darbe teşebbüsü nedeniyle de 10’uncu maddenin işletilerek geçici tutuklanmasını talep ettik,” diye konuştu.
“Amerikalılar Türkiye’nin kaygılarını anlıyor”
Adalet Bakanı Bozdağ bir soru üzerine, Amerikalı makamların Türkiye’nin bu konudaki kaygılarını ve hassasiyetlerini anladığını düşündüğünü söyledi. Bozdağ, darbe teşebbüsünü FETÖ’nün düzenlediği ve Fethullah Gülen’in sevk ve idaresi altında yapıldığı noktasında Türk halkının görüş birliği içerisinde olduğunu da belirtti.
“ABD yetkili makamları Türkiye'deki halkın bu kabulünün ne derece önemli olduğunu fark ettiklerini ben görüyorum çünkü hiçbir olayda Türk halkı bu kadar bir ittifak sağlamadı” ifadesini kullanan Bozdağ, halktaki bu ittifakın son derece önemli olduğunu ve “büyük bir delil” niteliği taşıdığını kaydetti.
Bozdağ, Türkiye olarak gönderdikleri dosyalarda da Fethullah Gülen’in bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren örgütün elebaşı ve bu darbe teşebbüsünün sevk ve idarecisi olduğunu gösteren yeteri kadar bilgi, belge ve delilin de mevcut olduğunu dile getirerek, “Yani afaki bir talep değil, somut delillerle donatılmış bir talebi biz ABD yetkililerine ilettik,” dedi.
Bakan Bozdağ şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımız da (Çarşamba günü) Türkiye’nin bu konudaki beklentilerini ifade ettiler. Terörist Fethullah Gülen’in terör örgütünü sevk ve idaresine engel olmak için geçici tutuklanmasının, iade maksadıyla tutuklanmasının son derece önemli olduğunun altını çizdiler. Sayın Biden de somut deliller geldiğini kabul etti, ifade etti. Biz artık bundan sonra ikinci önemli adımın atılmasını bekliyoruz, o da geçici tutuklamanın yapılmasıdır. Umarız ki bu daha fazla ertelenmez, kısa sürede gerçekleştirilir.”
“İşin zamana yayılması kimseye kazanç sağlamaz”
Fethullah Gülen’in iade edilmemesinin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye devam edeceği uyarısında da bulunan Bozdağ, şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’de Amerikan karşıtlığında ciddi bir artış var. Bunun çok değişik nedenleri var ama en önemli nedenlerinden birisi bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren Fethullah Gülen’in ABD’de yaşıyor olması. Türkiye’nin iade talebine, geçici tutuklama talebine rağmen bugüne kadar Fethullah Gülen’e en ufacık ‘ileri git, beri gel’ denmemiş olması ve hukuksal sürecin Adalet Bakanlığı’ndan henüz mahkemelere gönderilmemiş olmasıdır. Bu sanki burada bu işle ilgili adımlar gerektiği hızda atılmıyormuş gibi kanaat de uyandırmaktadır. Biz Türkiye’nin oyalanacak bir ülke olmadığını biliyoruz ve bunu da ifade ediyoruz. İşin zamana yayılması kimseye bir kazanç sağlamaz. Doğruysa doğru olanı hep beraber yapmamız gerekiyor. Fethullah Gülen’in iadesini zamana yaymak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha fazla bozulmasına yol açar. Onun için bunun uzatılmadan kısa süre içerisinde neticelendirilmesi son derece önemlidir.”
Bozdağ, Türkiye’nin ABD’nin iade talepleri konusundaki yaklaşımının çok net olduğunu, 2006-2016 yılları arasında ABD’nin hakkında iade ve geçici tutuklanma talebinde bulunduğu 10 kişiden 9’unu hemen tutukladıklarını, bir tanesinin de arandığını ve yakalandığında onun da tutuklanacağını belirtti.
Bekir Bozdağ, “Biz sözlerimize, anlaşmalarımıza sadığız ve gereğini yaptık. Mahkemeler kararlarını verdiler. ABD de bu kararı vermedi” ifadesini kullandı.
Gülen hakkındaki dosyanın, iade dosyaları içerisinde sağlamlık sırasına konduğunda ABD’nin şimdiye kadar başka ülkelerden istediği dosyaların tamamından daha sağlam bir dosya olduğunu savunan Bozdağ, “Türkiye’nin bugüne kadar gönderdiği dosyaların tamamından daha sağlam, daha donanımlı dosyalardır, hem delil hem de hukuka ve sözleşmeye uygunluk bakımından. Eğer bu kadar net ve açık olan bir dosyada iade kararı verilmeyecekse o zaman hangi dosyada verilir onu da anlamak mümkün değil,” diye konuştu.
“Washington’a bir ziyaretim olacak”
Bozdağ, Fethullah Gülen’in iade süreci hakkında yakında Washington’ı ziyaret etmeyi planlayıp-planlamadığı yönündeki bir soruyu “Washington’a bir ziyaretim olacak. Henüz ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir randevu talebimiz olmadı ama dönüşte önümüzdeki hafta randevu talebimizi ABD yetkili makamlarına ileteceğiz,” şeklinde yanıtladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen’in kaçma ihtimaline ilişkin Amerikan makamlarına bir uyarıda bulunup-bulunmadıklarına dair bir soru üzerine de, “Fethullah Gülen’in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır. Bazı ülkelerde FETÖ mensupları uygun yerler arayışı içerisindeler. Buna dair bigiler oluyor. Biz bunu ABD yetkili makamlarına ilettik. Onun için de tutuklanmasını talep ettik, kaçışı önlemek için,” diye konuştu.