Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa’nın yeni kabinesini, Perşembe günü kurduğu bildirildi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, dışişleri bakanı olarak da görev yapacak olan Mustafa, önceliğini derhal ateşkes ve İsrail'in Gazze'den çekilmesi olarak belirledi.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın müttefiki ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Mustafa, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da sınırlı özerklik uygulayan yönetimde reform yapılmasına yardımcı olma göreviyle başbakan olarak atanmıştı.
Mustafa aynı zamanda beş aydan fazla süren savaşın yerle bir ettiği Gazze'nin yardımına ve yeniden inşasına öncülük etmekle görevlendirildi.
2009'dan bu yana bu görevi yürüten Riyad El Maliki'nin yerine gelen Muhammed Mustafa, dışişleri bakanı olarak çifte görev üstlendi.
Filistin Yönetimi lideri Abbas, yönetimde değişiklik yapılmasına yönelik uluslararası talepleri karşılama isteğinin bir göstergesi olarak yeni hükümeti atadı.
İlgili Haberler Gazze’de İsrail’in soykırım suçu işlediğini iddia eden BM raportörü: “Tehdit ediliyorum”Mustafa'nın kabinesini onaylayan Abbas, finans uzmanı Ömer El Bitar'ı Maliye Bakanı, Filistin İşadamları Derneği başkanlığı yapmış olan Muhammed El Amur'u da ekonomi bakanı olarak atadı.
WAFA, Filistin Yönetimi'nin eski İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ziad Hab El Rih'in İçişleri Bakanı olarak kaldığını kaydetti.
Gazze'den sekiz bakanın yer aldığı yeni kabinede "yardım işlerinden" sorumlu bir devlet bakanı da bulunacak.
WAFA'nın haberine göre Mustafa, Abbas'a hitaben yaptığı açıklamada ilk ulusal önceliğin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve İsrail'in bölgeden tamamen çekilmesinin yanı sıra insani yardımların büyük miktarlarda girişine ve tüm bölgelere ulaşmasına izin verilmesi olduğunu söyledi.
Mustafa, "Toparlanma sürecinin başlatılabilmesi ve yeniden inşa hazırlıklarının yapılabilmesi için saldırganlığın ve yerleşim faaliyetlerinin durdurulması ve Batı Şeria'daki yerleşimcilerin terörizminin engellenmesi gerekiyor" dedi.
7 Ekim'de güney İsrail'e saldırı düzenleyen ve İsrail’in misillemesine kadar Gazze'de yönetimde olan Hamas ise Mustafa'nın atanmasını eleştirdi; ancak yeni kabinenin belirlenmesine henüz bir tepki göstermedi.
Abbas'ın siyasi grubu El Fetih kontrolündeki Filistin Yönetimi'nin Hamas ile ilişkileri uzun süredir gergin. İki grup El Fetih'in 2007'de Gazze’den çıkarılmasından önce kısa süreli bir silahlı çatışma yaşadı.
Ancak Filistin Yönetimi İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgalini defalarca kınadı ve savaştan sonra Gazze'nin yönetiminde rol oynaması gerektiğinde ısrar etti. Bu yaklaşım ABD tarafından da destekleniyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu şimdilik Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye müdahil olmasını reddediyor ve aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich aylardır Gazze'de sağlık ve diğer bazı hizmetleri finanse eden yönetime vergi gelirlerini devretmiyor.
Açmaz nedeniyle binlerce Filistinli kamu çalışanı aylardır maaşlarını alamıyor ya da kısmen alabiliyor. Muhammed Mustafa, hükümetin "eşi benzeri görülmemiş bir mali kriz" döneminde göreve başladığını söyledi.
Mustafa, kamu sektörü çalışanlarına olan maaş borçlarının şu anda 745 milyon dolar olduğunu açıkladı. Filistin Yönetimi Başbakanı, özel sektör tedarikçilerine 1,3 milyar dolar borç olduğunu ve emeklilik borçlarının da 3 milyar doları bulduğunu ve Ocak ayı gelirlerinin ise savaş öncesine göre yüzde 30 azaldığını kaydetti.