"Türkiye'nin İtirazları Giderilebilir"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç parlamentosuna hitap etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına itiraz eden Türkiye'yle anlaşmaya varabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin 30 ülkenin üye olduğu NATO’ya başvuruda bulunmaya karar veren Finlandiya ve İsveç'in katılımını desteklemeyeceğini açıklaması, birçok müttefiki şaşırtmıştı.

İlgili Haberler “İsveç ve Finlandiya'nın Üyeliğine ‘Evet’ Demeyiz”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada, "Türkiye'den gelen açıklamalar çok hızlı değişti ve son birkaç gündür daha da sertleşti. Ancak yapıcı görüşmelerin de yardımıyla bu sorunu çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir ay önce telefonda görüştüğünü söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, o zaman iletilen mesajın, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin desteklendiği yönünde olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler "Türkiye'nin Kaygılarını Dikkate Almak Lazım"

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta olumsuz açıklamalar yaptığını aktaran Niinisto, "Bu, görüşmelere devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. İyimserim" ifadelerini kullandı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın PKK'yla bağlantılı kişileri ve Fethullah Gülen destekçilerini barındırmasından duyulan rahatsızlığı sık sık gündeme getiriyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise Cumartesi günü Berlin'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmeden önce yaptığı açıklamada, İsveç'in de Avrupa Birliği'nin geri kalanı gibi PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ettiğini söylemişti.

İlgili Haberler Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Biraz Kafam Karıştı”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, kendisine yaptırım uygulayan ülkelerin NATO üyeliklerine karşı çıkacağını da söyledi. İsveç ve Finlandiya, 2019 yılında Suriye'ye müdahalesi nedeniyle Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya başlamıştı.

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine itirazının ne boyutta bir engel oluşturacağı henüz netlik kazanmış değil.

Güvenlik politikalarına odaklanan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Kuzey Avrupa Direktörü Anna Wieslander, "İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin ittifak için yararlı olduğunu biliyoruz. Bunun engelleyeceklerini öngörmüyorum. Ancak uzlaşmaya varana kadar müzakere edecekler" şeklinde konuştu.