Fransız hükümeti sokağa çarşafla çıkmayı yasaklamaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sözcüsü, yasakla ilgili yasa tasarısının gelecek ay Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.
Tasarı, okul, hastane ve toplu ulaşım araçları da dahil olmak üzere, kamuya ait yerlerde, burka ve hicap olarak da bilinen çarşafın yasaklanmasını öngörüyor.
Yetkililer, yeni yasal düzenlemenin kadınların "saygınlığını ve güvenliğini" korumayı amaçladığını savunuyor.
Cumurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle Müslüman kadınların çarşaf giymesine karşı çıkıyor.
Çoğu Kuzey Afrika ülkelerinden olmak üzere 5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Fransa, anayasasında laiklik hükmü yer alan ender ülkelerden.
Fransız hükümeti 2004 yılında, resmi ve özel tüm okullarda türban ve her türlü dini sembolün kullanımını yasaklamıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sert bir toplu yasak kararı alarak ülkede burka tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Sarkozy, konuyla ilgili karar verebilmek için Başbakan François Fillon, UMP Genel Başkanı ve yöneticileri ile "toplu yasağı" bastıran UMP Meclis Grup Başkanı Jean François Cope ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.
Toplantıda Sarkozy kadın hakları ve Cumhuriyet değerleri adına burkanın cumhuriyet sınırları içinde tümüyle yasaklanması gerektiğini savundu. Cope ise hükümet tasarısı değil Meclis’teki milletvekillerinin hazırlayacağı bir kanun teklifi yoluyla yasağın geçmesini istedi. Cope böylece Meclis’te daha geniş bir uzlaşma sağlanabileceğini savundu. Ancak Sarkozy yasanın bir hükümet projesi olarak geçmesi üzerinde ısrar etti.
Hükümet sözcüsü Luc Chatel "Kadın hakları bölünemez. Bir bütün olarak uygulanmalıdır. Bu nedenle toplu bir yasak getirilmesi kararlaştırıldı" dedi. Chatel Mayıs ayında hazırlanacak yasanın, parlamentoda Adalet Bakanı Michelle Alliot Marie tarafından savunulacağını duyurdu.
Danıştay toplu yasak hakkında uyarmıştı
Fransa’da burka tartışmalarının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Ocak ayında raporunu tamamlayarak, kamusal alanda burkanın yasaklanmasını önermişti. Meclis raporunun ardından ülkede "Burka yalnızca kamusal alanda değil, tümüyle yasaklansın" tartışması başladı. Bunun üzerine Başbakan Fillon, Danıştay’a başvurarak burkanın anayasaya uygun biçimde "en geniş sınırlarda" nasıl yasaklanacağını sordu.
Danıştay da Mart ayında görüş belirterek, ‘toplu yasağın anayasal engel oluşturabileceğini belirterek yalnızca kamusal alanlarda yasaklanmasını’ önermişti. Ancak Sarkozy, Danıştay ve Fransa’daki müslüman sivil toplum örgütlerini dinlemeyerek burkanın, okullardan sokaklara tüm ülkede yasaklanması konusunda ısrar etti.
Fransa’da yaklaşık 2000 kadın burka giyiyor.