Fransa Charlie Hebdo Saldırısının 2. Yılını Anıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Fransa'yı sarsan ilk büyük terör saldırısı Charlie Habdo ve Hyper Cacher saldırıları ikinci yılında anılıyor.

Paris'te 7-8 Ocak tarihlerinde, Charlie Hebdo dergisi, Montrouge ve Hyper Cacher saldırılarında yaşamını yitiren 17 kişi törenlerle anılmaya başlandı.

Son derece soğukkanlı ve az katılımla düzenlenen anma törenleri Charlie Hebdo dergisinin saldırıya uğradığı eski binası önünde başladı. Kurban yakınlarının yanısıra, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve İçişleri Bakanı Bruno le Roux'nun katıldığı törenlerde Kouachi Kardeşler ve Amedy Coulibaly'nin kurşunlarına hedef olan kurbanların anısına çiçek ve çelenkler bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Charlie Hebdo dergisinin yanısıra, Said ve Şerif Kouachi kardeşlerin kaçarken öldürdüğü polis memuru Ahmed Merabet'in yaşamını yitirdiği sokak, Montrouge'da Amedy Coulibaly'nin öldürdüğü polis memuru ve yahudi marketi Hyper Cacher'de ölenler de, gün içinde ayrı ayrı törenlerle anıldı. Tüm kurban yakınlarının katılabilmesi için 5 Ocak tarihine çekilen anma törenleri hafta sonuna kadar devam edecek.

Charie Hebdo'dan özel sayı

Charlie Hebdo dergisi saldırının ikinci yılı için hazırladığı özel sayısında yine cihatçıları kapak yaptı. Satirik derginin, karikatürist Foolz'un imzasıyla yayınladığı "2017, nihayet tünelin ucu göründü" başlığı altında yayınladığı karikatürde, aslında görülenin bir tünel değil kalaşnikof namlusu, ucunda da bir cihatçının baktığı görülüyor.

2 yıl sonra Charlie Hebdo ne durumda?

Dünyaca ünlü kartikatürsitler Cabu, Charb, Honore, Tignous, Wolanski başta olmak üzere bütün çizim kadrosunu yitiren Charlie Hebdo, "saldırının ardından kaybolur mu?" endişelerini yersiz bıraktı.

Dünyadan destek yağan dergi, artan tirajıyla da yoluna eskisinden daha güçlü devam ediyor. Daha önce haftada 4 bin satan dergiye saldırının ardından destek için abone olan 260 bin kişinin tamamı aboneliklerini yenilemese de bugün derginin Fransa'daki haftalık tirajı, 50 bini abone, 50 bini kiosk satışı olmak üzere 100 bin seviyesine oturdu.

Saldırının ardından yapılan bağışlar da 10 milyon Euro'ya ulaştı. Dergi yönetimi, bu parayı kurban ailelerine yardım ve derginin yeni projeleri için kullanıyor.

Kale gibi korunuyor

Dergi, bütün dünyada milyonlarca adet satarken, Belçika'da haftada 8 bin baskıya ulaştı. Aralık ayından itibaren Almanca versiyonuna da başlayan dergi, sonbaharda Berlin'e büro kurmayı hedefliyor.

Büyük güvenlik önlemleri alınan yeni binasında yaşamına devam eden dergi çalışanlarının korunması için ayda 80 bin Euro civarında güvenlik harcaması yapılıyor.

Bugün Charlie Hebdo'nun kamuoyundan saklanan adresi bir kale gibi korunuyor. Dış kapıdan girmek için şifre gerekiyor. Ardından kurşun geçirmez kapıdan geçilmesi ve silahlı korumaların aşılması gerekiyor.

"Charlie ruhu devam edecek"

Fransız medyasına açıklamalarda bulunan Charlie Hebdo'nun yeni Genel Yayın Yönetmeni Riss, "2015 hayatta kalma yılıydı, 2016 yeniden yapılanma yılı oldu. 2017 yeniden atağa geçeceğimiz yıl olacak. Eskisinden daha kararlı biçimde yolumuza devam edeceğiz" dedi.

İtalyan depremi, düşen Rus uçağı ya da Suriyeli göçmen çocuklarla ilgili karikatürleri ile artık yalnızca Fransızları değil dünyayı kızdıran dergi, dünyanın sorunlarına provokatif karikatürleri ile dikkat çekmeye çalışıyor. Riss, toplumda saldırının ardından toleransın azaldığını ve kendilerine dönük eleştirilerin artığını belirterek, "Eskiden Fransa'da eski çağdan kalma bir kaç dernekle uğraşıyorduk. Ama şimdi sanki bütün dünyanın gözleri üzerimizde gibi hissediyoruz. Eskiden İslam’la ilgili yayınlarımıza dikkat edin derlerdi, şimdi Ruslar, Türkler vs... hakkında da dikkatli olmamızı söylüyorlar" dedi.

Riss, bütün bunların dergiyi yolunda ilerlemekten alıkoyamacağını dile getirerek "Charlie Hebdo ruhunun devam edeceğini" söyledi.