Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 26 Temmuz- 11 Ağustos tarihleri arasında Paris’de yapılacak olimpiyat oyunlarına ilişkin hazırlıklarla ilgili BFM TV’nin konuğu oldu.
Programda öncelikle İran’ın Cumartesi gecesi İsrail topraklarına gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin soruları yanıtlayan Macron, İsrail’ bu saldırılardan “ çıktığını söyledi. Macron, “füzelerin ve insansız hava araçlarının neredeyse tamamını durdurmayı başardılar. Yüzlerce füzeden yalnızca yedisi yere indi ve bir kişi yaralandı” dedi.
Fransa’nın İsrail’in savunmasına yardım etmesine ilişkin soruları da yanıtlayan Macron, Fransa'nın “Ürdün'ün talebi üzerine insansız hava araçlarını engelleyerek müdahale ettiğini” doğruladı ve “Ürdün’deki üslerimizden uçaklarımızı kaldırdık ve önlememiz gerekenleri yakaladık” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı “gerilimin tırmanmasının önlenmesi için diplomatik girişimlerin sürdüğünü belirterek, bugün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmesinde İsrail’in gerilimi tırmandırmamasını isteyeceğini” de dile getirdi. Macron, “İsrail'i gerilimi tırmandırarak değil, İran'ı izole ederek yanıt vermemiz gerektiğine ikna etmeliyiz ve bölgedeki ülkeleri İran'ı bu konuda ikna etmesini sağlamalıyız” dedi.
Macron, bölgede barışa giden kalıcı bir yol bulmak amacıyla “Tahran'a yönelik yaptırımların arttırılması ve nükleer faaliyetler üzerindeki baskının güçlendirilmesi" çağrısında da bulundu.
İlgili Haberler Almanya Tahran’ı kınarken, Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz'un paylaşımı tepki çekti“İran’ın yanıtı orantısızdı”
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne düzenlediği ve aralarında Devrim Muhafızları'nın yedi üyesinin de bulunduğu 16 kişinin öldüğü saldırılara, İran’ın yanıtının orantısız olduğunu savundu.
Macron, “İran, İsrail'in, İsrail dışındaki çıkarlarını etkilemek yerine, İsrail'i kendi topraklarında vurmayı seçti ki bu bir ilktir. Bu bir değişime, derin bir kopuşa işaret ediyor. İşte bu yüzden verilen tepki çok tehlikeli” dedi. Macron bu sözlerinin ardından İsrail'e de gerilimi tırmandırmaktan kaçınma çağrısında bulunarak şöyle devam etti:
“Her aşamada bir eşiğin aşılmasından kaçınmalıyız ve bugün çok ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu açıkça görebiliyoruz. Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya eklenen bu gerilim çok ciddi bir bölgesel yangına yol açabilir. Bu nedenle Gazze'de ateşkes talebinde bulunduk ve Hamas'la hiçbir ilgisi olmayan sivil nüfusu korumaya yönelik insani operasyonların yeniden başlamasını umuyoruz.”
Fransa’nın arabulucu güç olmaya çalıştığını kaydeden Macron, “Netanyahu ile görüşüyoruz, Hamas’ın finansmanını kesmeye çalışıyoruz. İsrail ile bilgi değişimi yapıyoruz. Tüm bölgeyi konuşmaya çalışıyoruz. Mısır, BEA, Ürdün, Suudi Arabistan, bölgedeki tüm aktörlerle konuşuyoruz. Bu krizin çözümü için diplomatik çabalar yoğun bir şekilde sürüyor” dedi.
İlgili Haberler Türkiye sessiz diplomasi yürütmeyi mi tercih etti?Olimpiyat oyunları ve Ortadoğu gerilimi
Gazetecilerin, Ukrayna-Rusya, İran-İsrail gerilimi altında, Olimpiyat açılışının ilk kez açık alanda yapılmasının yaratacağı güvenlik zafiyetlerinin sorulması üzerine Macron, “Elbette bir B ve C planımız var. Gelişmeleri an be an izliyoruz ve olasılıkları değerlendiriyoruz. Eğer risk çok yüksekse B planı var” dedi. Fransa hükümeti, Ortadoğu’da gerilimin tırmanmaya devam etmesi ve terör saldırısı riskinin artması durumunda Olimpiyat oyunları açılışını açık havadan Stade de France’a taşımayı planlıyor.